9. sınıfta TYT çalışılmalı mı?

Hocam elektrik-elektronik okuyorum.
Peki size soruyorum: Mühendisler ya da 4 yıllıklar daha mı kolay alınıyor işe? Daha mı fazla para katkısı oluyor? Bunun (4 yıllık) ne farkı var 2 yıllıktan?
Daha çok bilgi edinirsin ve tabiki de işe alım daha fazladır. Bir elektrik-elektronik mühendisi ile 2 yıllık elektrik elektronik kesinlikle karşılaştırılamaz. Yan yana gelemezler. Çok düşük bir ihtimal. Şunu asla unutma! 4 yıllık iyi bir bölüm her zaman 2 yıllıktan iyidir.

Arkadaşlar şu an 9. sınıftayım. En az olarak aklımda 2 yıllık ön lisans okuyup tekniker olarak iş hayatına girmek var. Lakin okulda başarılıyım, her iki dönemde de 1. oldum bu durum tabii hocalar nezlinde bende umut vadediyor. Bugün babama demişler "yazın 9. sınıf TYT'yi bitirsin, hazır aklındayken konular, günlük 20 paragraf çözsün" demişler. Ben de yazın dükkanda çalışmak istiyorum. Bunu babam da demiş onlara "üniversite için yazın ders çalışması gerekiyor" demiş. Lafı uzatmayayım kısaca hocalar bu yaz 9. sınıf TYT'yi bitirmemi istiyorlar. Benim 4 yıllık üniversite okumamı istiyorlar ama aklımda da sorular var: 4 yıl okuduktan sonra ne değişecek hayatımda? Daha mı fazla para kazanacağım? Daha mı kolay işe alınacağım? Diyorum.
Sizce ne yapmam gerekiyor?
Kafam çok karışık.
Hocam şuan meslek seçimine önem ver ondan sonra zaten soruların kafandan kalkacak. Mesleğinde lisansın önemi yoksa okumanızın bir anlamı kalmaz ama eğer size diploma mevki ve para konusunda daha iyi bir yere getirebilecek tarzda bir meslek istiyorsanızda kesinlikle dişinizi sıkıp çalışmalısınız.
Önce hangi mesleği istediğini bul.

Arkadaşlar şu an 9. sınıftayım. En az olarak aklımda 2 yıllık ön lisans okuyup tekniker olarak iş hayatına girmek var. Lakin okulda başarılıyım, her iki dönemde de 1. oldum bu durum tabii hocalar nezlinde bende umut vadediyor. Bugün babama demişler "yazın 9. sınıf TYT'yi bitirsin, hazır aklındayken konular, günlük 20 paragraf çözsün" demişler. Ben de yazın dükkanda çalışmak istiyorum. Bunu babam da demiş onlara "üniversite için yazın ders çalışması gerekiyor" demiş. Lafı uzatmayayım kısaca hocalar bu yaz 9. sınıf TYT'yi bitirmemi istiyorlar. Benim 4 yıllık üniversite okumamı istiyorlar ama aklımda da sorular var: 4 yıl okuduktan sonra ne değişecek hayatımda? Daha mı fazla para kazanacağım? Daha mı kolay işe alınacağım? Diyorum.
Sizce ne yapmam gerekiyor?
Kafam çok karışık.
10-11 arası yaz tatili en iyisidir. O zamana kadar sadece konuları düzgünce öğrenmeye ve eğlenmeye bak.

Hocam şunu demek istiyorum, herkes mutsuz. "4 yıl okudum ne faydası var?" gibisinden. Ben bu 4 yıllığının ne gibi katkısı olacağını soruyorum.
Mutsuz olma sebebi çok fazla mezun olması. İşe alımlar az oluyor ama senin zamanında ne olacağını bilemeyiz. Üniversiteyi sayarsak daha 7 yıl var. O zaman ne olacağını bilemeyiz. Yurt dışına çıkarsın en kötü ihtimalle. İyi bir üniversite(ODTÜ gibi) yurt dışı imkanını sunar.

Ülkede en yüksek puanlı bölüm bir mühendislik bölümü. Sence insanlar neden çok iyi şekilde hazırlanıp 4 yıllık okumak istiyorlar?

Daha yüksek bir seviye olduğu için ama işte çevrem diyor ki " boşuna zaman kaybı, adam 4 yıl okumuş benden daha az iş yapabiliyor. Çünkü teorik anlatıyorlar, uygulama az ve deneyim de az oluyor. Ben işte 30K'den o asgari ücretten başlıyor." diyor.

Hocam şunu demek istiyorum, herkes mutsuz. "4 yıl okudum ne faydası var?" gibisinden. Ben bu 4 yıllığının ne gibi katkısı olacağını soruyorum.

Okumaya hevesin varsa geleceğin yerleri tahmin bile edemezsin. Arkadaşım tam senin yaşlarında biz dışarıda top oynarken ders çalışırdı. Öyle aşırı da değil 9'dan itibaren düzgün disiplinli. Çok iyi bir üniversitede sayısaldan çok iyi bir bölüm kazandı ilk 1000e girerek. Ve şu an 2. sınıfta olmasına rağmen burslar ve yaptığı koçluklardan aylık 60 70bine yakın geliri var. Daha üniversitedeyken bile bu paraları kazanabiliyor mezun olunca sen düşün. Ha şu da önemli kesin kararı vermek zorundasın. Ben 11'de başlarım 4 yıllık çok iyi bir yer kazanırım diyorsan geç o işleri. Şimdiden çok sağlam düzgün az ve öz çalışırsan ancak dediğim yerlere gelirsin.

Hocam şuan meslek seçimine önem ver ondan sonra zaten soruların kafandan kalkacak. Mesleğinde lisansın önemi yoksa okumanızın bir anlamı kalmaz ama eğer size diploma mevki ve para konusunda daha iyi bir yere getirebilecek tarzda bir meslek istiyorsanızda kesinlikle dişinizi sıkıp çalışmalısınız.
Önce hangi mesleği istediğini bul.
Elektrik-Elektronik Meslek Lisesinde okuyorum.

Daha yüksek bir seviye olduğu için ama işte çevrem diyor ki " boşuna zaman kaybı, adam 4 yıl okumuş benden daha az iş yapabiliyor. Çünkü teorik anlatıyorlar, uygulama az ve deneyim de az oluyor. Ben işte 30K'den o asgari ücretten başlıyor." diyor.
O 30'dan başlar 40-50'de durur. Sen asgari ücretten başlarsın 80-100 bine kadar çıkarsın.

O 30'dan başlar 40-50'de durur. Sen asgari ücretten başlarsın 80-100 bine kadar çıkarsın.
Ekleme: Teorik görüyor olabilirsin ama üniversitede kulüpler var. Orada dron, uçak, füze, araba vb. şeyler yapıyorlar. Teknofest falan da olabiliyor. Bu tür şeyleri 2 yıllıkta yapamazsın çünkü zaten bir şeyleri kavramaya başladığında 2. yılında olacaksın ve üniversite bitecek. 4 yıllıkta ise daha 2 yılın olacak ve teknofest vb. şeylere katılıp ödül bile alabileceksin. Tübitak projen olacak gibi gibi...

Elektrik-Elektronik Meslek Lisesinde okuyorum.
O zaman kesin lazım , iş ilanlarını açıp bakın kariyer ve linkedin üzerinden. Göreceksiniz ki elektrik-elektronik alanında mühendis dışı eleman alımı sadece tekniker olarak. Teknikerler ne iş yapar kabaca açıklayayım mühendisin altında çalışan kas ve iş gücüdür maximum şef seviyesine yükselebilirler ama başlarındaki sorumlu hep bir mühendis arkadaştır bence sadece bu cevabım bile size yetmeli.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı