940 MX sistemde FPS aniden düşüyor

Enesbil

Hectopat
RAM
-
SSD veya HDD modeli
Intenso
Ekran kartı
Nvidia 940mx
Anakart
-
İşlemci
i5-7200U
Arkadaşlar merhaba,

Laptopumda yaklaşık 1 yıldır sebebini çözemediğim bir FPS düşme sorunu var. Sorun tam olarak şöyle ki oyun veya günlük kullanımda 30 saniye her şey normal seyrindeyken sonraki 30 saniye FPS 05-06'larda dolanıyor. Bu bir yıl içinde çeşitli yöntemler denedim ama sorunun kaynağını bulamadım. Termal macun değişimi ve genel bakımını yaptım. Driverları direk üreticilerin resmi sitelerinden yükledim ve hepsi güncel. Windows'u orijinal sitesinden indirip kurdum, laptopun sürücülerini yine üreticinin sitesinden yükledim ve kurdum, BIOS dahil hepsi güncel.
Bilgisayar bileşenlerinin raporunu AIDA'dan alıp paylaştım. Aşağıya yaptığım testleri atıyorum.

Isı değerleri için ayrıca FurMark ve OCCT testlerini yaptım normal çıktı ama raporu şu an elimde yok.
Aklıma başka hiçbir çözüm gelmiyor. Hep beraber sorunun ne olduğunu bulabilirsek çok mutlu olurum.

Dosya Ekleri

• Report PO bileşen.txt
    3,6 MB · Görüntüleme: 1.789
  • battery.png
    battery.png
    38,6 KB · Görüntüleme: 67
  • crystaldiskinfo.png
    crystaldiskinfo.png
    45,6 KB · Görüntüleme: 67
  • crystaldiskmark.png
    crystaldiskmark.png
    21,2 KB · Görüntüleme: 82
  • stabilitytest.png
    stabilitytest.png
    37,5 KB · Görüntüleme: 65
Bu rehberdekileri deneyebilirsiniz.

Tekrar herkese merhaba, arkadaşlar, hızlı geri dönüşleriniz çok sağ olun, cevaplarınızı anca deneyip gelebildim.

@350070 Sorun çözüldü, çok teşekkür ederim! Ancak sebebini anlayabilmiş değilim. Şu ana kadar böyle bir sıkıntı yoktu ama neden şu an problem oluyor bu durum? Aynı özellikleri taşıyan Lenovo marka başka bir laptopa sahibiz onda böyle dertler yaşamıyorum. Buna sebep olan şey nedir sen veya diğer arkadaşlar biliyorlarsa paylaşabilirler mi acaba öğrenmiş olalım. Mesleki deformasyon gibi bir şey mi oluyor? Geri dönme şansı var mı? Biliyorum laptop eski ve yenisini almalıyım ama yine de sormalıyım.

@alp15eren Hayır değil genelde Eren, normalde oyun oynarken Turbo'da çalışıyor 3.1 oluyor, FPS düşmesi zamanı geldiğinde 1.3'lere filan düşüyor, stres testinde düşmeye izin vermediğinden işlemci darboğaza girip 1.3'lerde kalmak zorunda kalıyor, bu da sonuçlara öyle yansımış olmalı, ben öyle düşünüyorum yani hatalı olabilirim.

@emrebello aslında 2017 Ağustos'tan geçen seneye kadar her şey güllik gülistanlıktı, laptopun HDD'si bozuldu SSD takmak zorunda kaldım, o zamandan beri laptopta sıkıntılar başladı, sanırım bir kez bozulunca daha toparlayamıyor bu tür aletler.

@e.n.e.s sistemimiz benzer, isimlerimiz aynı =) Belirttiğin program GPU sıcaklığı üzerinden etkili. Benim 940MX zaten 70 dereceyi geçmiyor, geçemiyor, dolayısıyla senin çözüm olmaz gibi. Yine de çok teşekkürler.

@Uranos Sorun çözüldü, çok teşekkür ederim! Ancak sebebini anlayabilmiş değilim. Şu ana kadar böyle bir sıkıntı yoktu ama neden şu an problem oluyor bu durum? Aynı özellikleri taşıyan Lenovo marka başka bir laptopa sahibiz onda böyle dertler yaşamıyorum. Buna sebep olan şey nedir sen veya diğer arkadaşlar biliyorlarsa paylaşabilirler mi acaba öğrenmiş olalım. Mesleki deformasyon gibi bir şey mi oluyor? Geri dönme şansı var mı? Biliyorum laptop eski ve yenisini almalıyım ama yine de sormalıyım.
@e.n.e.s sistemimiz benzer, isimlerimiz aynı =) Belirttiğin program GPU sıcaklığı üzerinden etkili. Benim 940mx zaten 70 dereceyi geçmiyor, geçemiyor, dolayısıyla senin çözüm olmaz gibi. Yine de çok teşekkürler.
Aslında asıl sorun da burada hocam, işlemciniz oyun esnasında doğal olarak ısınıyor ve GPU'nuzun 70 derece olan throttle sınırına ulaşıyor. Soğutma blokları da birleşik olduğu için işlemci sıcaklığı ne kadar yükselirse GPU da o kadar yükseliyor. Evet Turbo Boost'u kapatmak çözüm olabilir, kapattığınızda işlemci sıcaklığı da düşmüş olup GPU throttle sıcaklığına erişmemiş oluyor. Benim attığım rehberdeki işlem bu 70 derece sınırını aşmaktan ibaret yani. Turbo Boost'u kapatmak da oyunlarda bir miktar FPS düşüşüne sebep olacaktır, tabii yine de yapıp yapmamak size kalmış. Tabii şunu da eklemeliyim ki sorun GPU frekansından değilse ve sadece işlemci frekansı yüzündense işe yaramayacaktır.

Aslında asıl sorun da burada hocam, işlemciniz oyun esnasında doğal olarak ısınıyor ve GPU'nuzun 70 derece olan throttle sınırına ulaşıyor. Soğutma blokları da birleşik olduğu için işlemci sıcaklığı ne kadar yükselirse GPU da o kadar yükseliyor. Evet Turbo Boost'u kapatmak çözüm olabilir, kapattığınızda işlemci sıcaklığı da düşmüş olup GPU throttle sıcaklığına erişmemiş oluyor. Benim attığım rehberdeki işlem bu 70 derece sınırını aşmaktan ibaret yani. Turbo Boost'u kapatmak da oyunlarda bir miktar FPS düşüşüne sebep olacaktır, tabii yine de yapıp yapmamak size kalmış. Tabii şunu da eklemeliyim ki sorun GPU frekansından değilse ve sadece işlemci frekansı yüzündense işe yaramayacaktır.
Açıklaman için sağol şimdi daha iyi anlıyorum, dolaylı olarak ekran kartı darboğaz yiyor ve laptop yavaşlıyor diyorsun anladım. Ancak ben bu darboğazın sebebinin direk işlemciden kaynaklandığını düşünüyorum çünkü şu ana kadar ekran kartını hiç 70 i geçmişken görmedim, önceden de bu sıralarda (aslında darboğaz yokken serindir darboğaz varken de ısınmasına izin verilmiyordur her türlü geçemez gibi). Ancak işlemcidense pek olmaz bu taktik demişsin orada biraz arafta kaldım açıkçası. Senin dediğin şekilde de deneyebilirim vaktim olduğunda aslında elimin altında sayende. Bir süredir arkada oyun çalışıyor ama herhangi bir darboğaz görmedim, şu anlık her şey normal gibi. Tam nedeni biraz daha araştırarak bulmayı deniycem, acaba ''neden şimdi'' sorusuna cevap arıyorum artık. Yine de sistemlerimiz çok benzer, bu konuda deneyimlisin, dediklerin benim için çok kıymetli, çok sağol tekrar.

Açıklaman için sağol şimdi daha iyi anlıyorum, dolaylı olarak ekran kartı darboğaz yiyor ve laptop yavaşlıyor diyorsun anladım. Ancak ben bu darboğazın sebebinin direk işlemciden kaynaklandığını düşünüyorum çünkü şu ana kadar ekran kartını hiç 70 i geçmişken görmedim, önceden de bu sıralarda (aslında darboğaz yokken serindir darboğaz varken de ısınmasına izin verilmiyordur her türlü geçemez gibi). Ancak işlemcidense pek olmaz bu taktik demişsin orada biraz arafta kaldım açıkçası. Senin dediğin şekilde de deneyebilirim vaktim olduğunda aslında elimin altında sayende. Bir süredir arkada oyun çalışıyor ama herhangi bir darboğaz görmedim, şu anlık her şey normal gibi. Tam nedeni biraz daha araştırarak bulmayı deniycem, acaba ''neden şimdi'' sorusuna cevap arıyorum artık. Yine de sistemlerimiz çok benzer, bu konuda deneyimlisin, dediklerin benim için çok kıymetli, çok sağol tekrar.
Güncelleme: Sanırım sen haklısın Enes, şu an işlemci 75 civarında dolaşmasına rağmen afterburner da ekran kartının sıcaklığı 82 dereceymiş, vay be. Deneyim her zaman öenmli. Şu an olmasa da senin yolunu da deniycem yakında. Peki ekran kartı neden seneler sonra ne değişti de bu kadar ısınıyor biliyor musun? Bu soruyu illaki kendine sormuşsundur veya belki rastgelmişsindir diye soruyorum. Geri dönme şansı var mı, kronik mi bu bilgisayarlarda bu sorun? Bilmiyorsan da canın sağolsun çok yardımcı oldun çoktan.

Son düzenleme:
Ben bilgisayarı ilk aldığımdan beri GPU 70 dereceye çıkınca frekans düşürüp kasardı, tabii o zamanlar neden olduğunu bilmeyip ben de turboyu kapatırdım. Sonrasında keşfettim GPU'nun sıcaklık limitinin 70 derece olduğunu, sonra diğer arkadaşların da aynı sorunu yaşadığını gördüğümde neredeyse bütün 940MX veya MX130'larda sıcaklık limitinin 70 olduğunu gördüm. Bir de sizde ayar yapılmamasına rağmen 82 dereceyse sorun GPU ile ilgili de olmayabilir, oyun açıkken hem MSI Afterburner hem de ThrottleStop'un ana ekranı ve Limits sekmesini atar mısınız? Bu fotoğrafları oyunu bir süre oynadıktan sonra çekin.

Ben bilgisayarı ilk aldığımdan beri GPU 70 dereceye çıkınca frekans düşürüp kasardı, tabii o zamanlar neden olduğunu bilmeyip ben de turboyu kapatırdım. Sonrasında keşfettim GPU'nun sıcaklık limitinin 70 derece olduğunu, sonra diğer arkadaşların da aynı sorunu yaşadığını gördüğümde neredeyse bütün 940MX veya MX130'larda sıcaklık limitinin 70 olduğunu gördüm. Bir de sizde ayar yapılmamasına rağmen 82 dereceyse sorun GPU ile ilgili de olmayabilir, oyun açıkken hem MSI Afterburner hem de ThrottleStop'un ana ekranı ve Limits sekmesini atar mısınız? Bu fotoğrafları oyunu bir süre oynadıktan sonra çekin.
Şöyle bir tablo çıktı karşıma, turbo boostu tekrar aktifleştirdim bu arada, default ayarlarda gerçekleştirdim bunu. Arada laptop donuyor reset atmak zorunda kalıyorum. Değerler çok dengesizdi, ani çıkmalar düşmeler oluyordu. 80 dereceyi geçemedi ekran kartı, frekansı düşüyordu.

Dosya Ekleri

• 1.png
    1.png
    746,5 KB · Görüntüleme: 34

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı