9700X için anakart önerisi

Şimdi ihtiyaç olarak kast ettiğim noktaya geliyoruz. Bütçeniz ne kadar, nasıl bir sistem kurmayı hayal ediyorsunuz bilmiyorum. Dolayısı ile "şunu alın bunu tercih edin" şeklinde sizi yönlendiremeyeceğim ancak fikir vermeye çalışacağım.

Depolamadan başlayalım. Eğer bütçeniz dar ise şahsen ben daha uyguna SSD alabileceğinizi düşünüyorum. Ancak, "daha ucuza aynı türde SSD var gidin onu alın" demek de istemiyorum. Bu ürünün hedef kitlesi kimdir ve siz bu kitlede misiniz önce ona karar vermeniz gerek. 990 EVO, piyasada bulabileceğiniz en iyi 1TB'lık SSD'lerden birisidir. Eğer "ben oyun oynayacağım, ana odak OS hızlı açılsın, oyun bekleme süreleri kısa olsun" ise daha mütevazi seçeneklere yönelmenizi tavsiye edebilirim. Çok daha uygun fiyatlara Kingston Renegade de alabiliyorsunuz mesela. Örneğin aşağıdaki ürün benzer okuma yazma hızlarında daha uyguna satılıyor:

Kingstone Renegade 1TB

Bütçe sıkıntısı yoksa Samsung ile de devam edilebilir. Sonuçta 990 EVO en kaliteli SSD'lerden birisi.

RAM konusunda ise attığınız iki örnekten birisi 6000MHz olmasına karşın CL28 (ne kadar düşük o kadar iyi) sunuyor, diğeri CL34 olmasına karşın 7200MHz clock hızı sunuyor. Almayı planladığınız B850 anakart bu iki RAM'i de destekler. Size CL (CAS latency) değeri düşük RAM mi gerekiyor, clock hızı yüksek RAM mi buna karar vermelisiniz. Bilgisayara nasıl bir yük bindireceksiniz bilemiyorum, dolayısıyla bu kararı siz vermelisiniz. Marka olarak ise G.Skill ve Corsair gayet iyi markalar. RAM'in en "kaliteli" modelini de seçseniz problem yaşayabilirsiniz, en duyulmadık markayı seçseniz de sorunsuz kullanabilirsiniz, biraz şans işi. (geçen yıl arkadaşa bilindik marka olsun diye aldığımız Corsair RAM kutudan hatalı çıkmıştı, değişim aldık mesela). Genellikle frekansı daha yüksek RAM'ler tercih edilir. Özellikle işlemcide AMD seçiminizden dolayı frekansı yüksek olana kayabilirsiniz.

Ha sistemdeki gerçek gecikmeyi hesaplamak istiyorsanız aşağıdaki formülü kullanabilirsiniz;
Gecikme (ns) = (CL değeri X 2000)/frekans(MHz)
Kaynak: RAM Latency Calculator

Sizin seçenekleriniz için;
G.Skill (6000MHz, CL28) = 9.33ns
Corsair (7200MHz, CL34) = 9.44ns

Aradaki farkı hisseder misiniz bilemem, ancak özellikle oyun oynama hedefiyle bilgisayar topluyorsanız, ben olsam Corsair'i tercih ederdim. Yine render vs alan biriyseniz belki sonuç değişebilir, ancak dediğim gibi, buna siz karar vermelisiniz.

Teşekkür ederim ilgin, zamanını ayırdığın için.

RAM olarak 6000MHz CL28'e karar kıldım geçikme ne kadar düşük o kadar iyi olur. Zaten işlemcide 5600 MHz destekliyor.

Anakartta kararsızım hala kasada kontrolcü yok. Fanlarda sıkıntı yaşar mıyım 3 pin 4 pin muhabbeti. Sıvı soğutma takacağım, belki kasanın altına fan takarım sıkıntı yaşar mıyım çoklayıcı kullanmak gerekecek herhalde.

RAM olarak 6000MHz CL28'e karar kıldım geçikme ne kadar düşük o kadar iyi olur. Zaten işlemcide 5600 MHz destekliyor.

Anakartta kararsızım hala kasada kontrolcü yok. Fanlarda sıkıntı yaşar mıyım 3 pin 4 pin muhabbeti. Sıvı soğutma takacağım, belki kasanın altına fan takarım sıkıntı yaşar mıyım çoklayıcı kullanmak gerekecek herhalde.

NZXT'nin H5 Elite kasasını kullanıyorum, soğutma ve hava akışı konularında problem yaşamıyorum. Ancak sıvı soğutma takacak olursanız tavana 360mm takamıyorsunuz, 240mm versiyonlara bakmanız gerekiyor. Haberiniz olsun.

Dostum işlemci 5600 MHz destekliyor demişsin buna göre bir hesap yaptıysan yanlış bir düşünce çünkü 5600 MHz 9700X in Boost clock u. Yani işlemcinin kendi belleklerine ait. Sizin RAM seçiminizde bunu düşünmenize gerek yok. Oyun oynayacaksanız yüksek frekanslı RAM'i tercih etmelisiniz.

Parça önerisi istiyorsan seve seve yardımcı olurum ancak istediğin parçaları ve ayırdığın bütçeyi kullanma amacıyla beraber söylemelisin.

Dostum işlemci 5600 MHz destekliyor demişsin buna göre bir hesap yaptıysan yanlış bir düşünce çünkü 5600 MHz 9700X in Boost clock u. Yani işlemcinin kendi belleklerine ait. Sizin RAM seçiminizde bunu düşünmenize gerek yok. Oyun oynayacaksanız yüksek frekanslı RAM'i tercih etmelisiniz.

Parça önerisi istiyorsan seve seve yardımcı olurum ancak istediğin parçaları ve ayırdığın bütçeyi kullanma amacıyla beraber söylemelisin.

Sistemi topladım siparişi verdim ya. Değiştirmeye uğraşmaya değer mi? 1-2 kişi yazdı öyle işlemcin 5600 MHz destekliyor diye deyince düşük gecikmeli olanı aldım.

Sistemi topladım siparişi verdim ya. Değiştirmeye uğraşmaya değer mi? 1-2 kişi yazdı öyle işlemcin 5600 MHz destekliyor diye deyince düşük gecikmeli olanı aldım.

Gerek yok hocam hayırlı olsun.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı