A1 ehliyet sınavı için öneriler

sigmafreud

Yoctopat
Daha fazla  
Merhaba, RKS SRK 125R motorum var. Ara sıra stop ettirmeler olsa da sürmeyi biliyorum; kendim öğrendim. Sıfırdan başlayarak yalnızca bir kez kısa süreliğine trafiğe çıktım ve gayet iyi sürdüğümü düşünüyorum. İki hafta önce A1 ehliyetine yazıldım. Yazılı sınav için epey soru çözdüm ve daha fazla soru çözerek yazılıyı geçeceğimi düşünüyorum. Fakat parkur sınavından ve trafiğe çıkmaktan korkuyorum. Örneğin sinyali nasıl vereceğimi, bazı trafik levhalarını, şeridi neye göre değiştirmem gerektiğini vb. bilmiyorum. Bir de verecekleri motor benim motorumdan farklı ve daha hafif olduğu için içimde ‘ya kullanamazsam' diye bir şüphe var. Ayrıca ilk motor tanıtımında onların verdiği motoru nasıl tanıtacağımı bilmiyorum; yerleri farklı olmuyor mu?

Trafik levhalarını zaten bilmiyorsan yazılıyı geçemezsin. Kursta anlatırlar ama yeterli olmaz kendin her gün en az 1-1.5 saat çalışman gerek. Motorun olması büyük nimet, İç parkur dediğimiz 8 çizgisi, u dönüşü ani fren gibi olan parkur oldukça kolay aslında. Trafikte kolay. Hep ortadan gideceksin, sağa veya sola döneceğin zaman sinyal verip yolu kontrol edip o şeride gireceksin (30-40metre kala) 2 şeritli yollarda yaya geçidinde yaya varsa yol vereceksin. Sınavda 3 şeritli yolda hep en soldan gidersen sürekli şerit ihlalinden kalırsın. Ya sağ ya da ortadan gitmelisin, ancak hep sağdan gitme yinede. Tali yol girişi varsa araba burnunu çıkardığında panikleyebilirsin. Şerit değiştirmeden 2 saniye önce sinyal vermelisin. Zaten bunların hepsini sana kursun anlatacak. Anlatmazsa sor. Her şeyi burada anlatmam zor. Trafiğe çıkacağın dış parkurun neresi oldugunu ögrendiğinde o parkuru ezberlemeye bak, motorunla o güzergahı sürekli gez. Ehliyeti olan bir arkadaşın varsa o sürsün sen arkasında o yolu ezberle.

Veya arabanız varsa dayından, babandan, arkadaşından rica et o güzergahı gezin. Nerede okul levhası var nerede yavaşlayacaksın falan filan oraları aklına yaz. Bizim güzergahta ortalama 40-45 kmh yeterli oluyor ama yer yer 30kmh düşmemiz gerekiyordu levhalardan dolayı mesela. Her sınav hocası bunu takmaz ama bazıları var motoru tekledin veya bağırttın diye bırakabiliyor. Senin kurs hocan girmiyor sınavına o aklında olsun herkes öyle sanıyor ama öyle değil, milli eğitim bakanlığı sınav hocaları tutuyor her pazar oluyor genelde.

Mesela sana örnek olarak bizim sınav güzergahımızın bir videosunu atayım. Az çok bir fikrin oluşsun kafanda nasıl birşeymiş diye. İç parkurdan yani ilk sınavından çıkınca trafiğe çıkıyorsun oda bu video:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son düzenleme:
İnternetteki ehliyet sorularını çözüyorum, hepsini geçebildiğimi söyleyebilirim. Trafik levhalarından çok soru çıkmıyor ama trafiğe çıktığımda levhalardan ve şeritlerden korkuyorum. Sürekli ortada gidip sağa sola dönerken sadece sinyal vermek yeterli olursa tamam, kolay olur. Ama mesela okul levhası görünce ne yapmam gerek? Ya da örnek verebilir misin, trafiğe çıktığımda sık sık göreceğim levhalardan hangilerini kesin göreceğim ve gördüğüm zaman ne yapmam gerekiyor?

Son düzenleyen: Moderatör:
İnternetteki ehliyet sorularını çözüyorum, hepsini geçebildiğimi söyleyebilirim. Trafik levhalarından çok soru çıkmıyor ama trafiğe çıktığımda levhalardan ve şeritlerden korkuyorum. Sürekli ortada gidip sağa sola dönerken sadece sinyal vermek yeterli olursa tamam, kolay olur. Ama mesela okul levhası görünce ne yapmam gerek? Ya da örnek verebilir misin, trafiğe çıktığımda sık sık göreceğim levhalardan hangilerini kesin göreceğim ve gördüğüm zaman ne yapmam gerekiyor?

Net olarak şunu görürsün bunu görürsün diyemem mekandan mekana değişir. Levhaları biliyorsan korkma. Okul levhası varsa hızını bir tık yavaşlat sadece. Hız sınırı tabelası varsa 30-35 gibi oralara in. Sınavda kalanlar genelde sinyalden kalıyor ya da güzergahtan.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı