A10 7850-K ve HD7850 sistem uyumluluğu nasıldır?

Daha fazla  
Sistemde HD6510 vardı, ben de ikinci el uygun fiyata, kutusunda ve çok az kullanılmış HD7850 aldım. Performans farkı oldukça hissedilir oldu, DMC 5 ve GTA 5 gibi oyunlarda iyi performans alıyorum. Fakat Valorant ve Minecraft gibi CPU bazlı oyunlarda işlemci kullanımı, ekran kartı kullanımından daha yüksek oluyor. Minecraft'ta shader açması gerektiği halde düşük FPS alıyorum. Sizce bir darboğaz var mı? Ona göre OC yapmayı düşünüyorum.

Sistem:

• İşlemci: A10 7850K.
  • Ekran Kartı: Sapphire Dual-X HD7850 GDDR5 256-BIT
  • RAM: 16 GB 1600MHz Kingston.
  • Anakart: ASUS A88XM-A

Son düzenleyen: Moderatör:
Sistemde HD6510 vardı, ben de ikinci el uygun fiyata, kutusunda ve çok az kullanılmış HD7850 aldım. Performans farkı oldukça hissedilir oldu, DMC 5 ve GTA 5 gibi oyunlarda iyi performans alıyorum. Fakat Valorant ve Minecraft gibi CPU bazlı oyunlarda işlemci kullanımı, ekran kartı kullanımından daha yüksek oluyor. Minecraft'ta shader açması gerektiği halde düşük FPS alıyorum. Sizce bir darboğaz var mı? Ona göre OC yapmayı düşünüyorum.

Sistem:

• İşlemci: A10 7850K.
  • Ekran Kartı: Sapphire Dual-X HD7850 GDDR5 256-BIT
  • RAM: 16 GB 1600MHz Kingston.
  • Anakart: ASUS A88XM-A
Evet, sisteminde bir darboğaz söz konusu olabilir. Özellikle A10 7850K işlemcisi, HD7850 gibi daha güçlü bir ekran kartı ile kullanıldığında, özellikle CPU ağırlıklı oyunlarda darboğaza neden olabilir. Valorant ve Minecraft gibi oyunlar genellikle işlemci gücüne daha fazla bağımlıdır.

Evet, sisteminde bir darboğaz söz konusu olabilir. Özellikle A10 7850K işlemcisi, HD7850 gibi daha güçlü bir ekran kartı ile kullanıldığında, özellikle CPU ağırlıklı oyunlarda darboğaza neden olabilir? Valorant ve Minecraft gibi oyunlar genellikle işlemci gücüne daha fazla bağımlıdır.

Evet hocam o tarz oyunlarda belli ediyor gibi kendisini. İşlemciye ufak bir OC yapsam değer mi?

Evet hocam o tarz oyunlarda belli ediyor gibi kendisini. İşlemciye ufak bir OC yapsam değer mi?
MSI Afterburner + RivaTuner kullanarak oyun içi CPU ve GPU kullanımını izle.
Eğer CPU kullanımı %90-100 arası olurken, GPU kullanımı %60'ın altına düşüyorsa, işlemcin darboğaz yapıyor demektir.
Özellikle Minecraft shader açıldığında ekran kartının tam yükte çalışmaması darboğazın güçlü bir göstergesidir.

İşlemci Overclock (OC) Yapmak:
A10 7850K, çarpan kilidi açık bir işlemci olduğundan OC ile 4.2-4.5 GHz civarına çıkarılabilir.
Ancak soğutma çok önemli, stok soğutucu yerine iyi bir kule tipi hava soğutucu veya sıvı soğutma gerekebilir.
Anakartın VRM kalitesi orta seviyede, çok agresif OC yapmak uzun vadede zararlı olabilir.
RAM Hızını Arttırmak:
1600 MHz RAM, bu sistem için biraz düşük kalıyor. A10 7850K daha yüksek RAM hızlarından faydalanabilir (1866 MHz veya 2133 MHz OC yapabilirsin).
APU olduğu için entegre grafik birimiyle kullanıldığında RAM hızı daha önemliydi, ancak harici ekran kartın olduğundan bu etki daha az olacak.
Oyunlarda CPU yükünü azaltmak için ayarlar:
Minecraft:
OptiFine ayarlarında Render Distance’ı 8-12 chunk’a çek, Entity Shadows kapat, V-Sync aç/kapat farkı dene.
Valorant:
Grafik ayarlarını düşüğe çekmek yerine orta-yüksek arasında dene, çünkü düşük ayarlar bazen işlemciye daha fazla yük bindirebilir.
Gelişmiş Bir İşlemciye Geçmek:
FM2+ platformu eski olduğu için işlemci seçenekleri sınırlı.
A10 7890K veya Athlon X4 880K
gibi işlemciler FM2+ için en iyilerinden ama fark büyük olmaz.
Uzun vadede AM4 platformuna geçiş düşünmek daha mantıklı olabilir.

MSI Afterburner + RivaTuner kullanarak oyun içi CPU ve GPU kullanımını izle.
Eğer CPU kullanımı %90-100 arası olurken, GPU kullanımı %60'ın altına düşüyorsa, işlemcin darboğaz yapıyor demektir.
Özellikle Minecraft shader açıldığında ekran kartının tam yükte çalışmaması darboğazın güçlü bir göstergesidir.

İşlemci Overclock (OC) Yapmak:
A10 7850K, çarpan kilidi açık bir işlemci olduğundan OC ile 4.2-4.5 GHz civarına çıkarılabilir.
Ancak soğutma çok önemli, stok soğutucu yerine iyi bir kule tipi hava soğutucu veya sıvı soğutma gerekebilir.
Anakartın VRM kalitesi orta seviyede, çok agresif OC yapmak uzun vadede zararlı olabilir.
RAM Hızını Arttırmak:
1600 MHz RAM, bu sistem için biraz düşük kalıyor. A10 7850K daha yüksek RAM hızlarından faydalanabilir (1866 MHz veya 2133 MHz OC yapabilirsin).
APU olduğu için entegre grafik birimiyle kullanıldığında RAM hızı daha önemliydi, ancak harici ekran kartın olduğundan bu etki daha az olacak.
Oyunlarda CPU yükünü azaltmak için ayarlar:
Minecraft:
OptiFine ayarlarında Render Distance'ı 8-12 Chunk'a çek, Entity Shadows kapat, V-Sync aç/kapat farkı dene.
Valorant:
Grafik ayarlarını düşüğe çekmek yerine orta-yüksek arasında dene, çünkü düşük ayarlar bazen işlemciye daha fazla yük bindirebilir.
Gelişmiş Bir İşlemciye Geçmek:
FM2+ platformu eski olduğu için işlemci seçenekleri sınırlı.
A10 7890K veya Athlon X4 880K
gibi işlemciler FM2+ için en iyilerinden ama fark büyük olmaz.
Uzun vadede AM4 platformuna geçiş düşünmek daha mantıklı olabilir.

Hocam cevabınız için çok teşekkür ederim, Minecraft shaders açık işlemci %40-50 civari, ekran kartı ise neredeyse tam kullanılıyor. Bu sefer öyle olmadı. Fakat saçma bir şekilde gerekenden düşük, 25-30FPS alıyor. Dediğiniz ayarları yaptım, Isı değerleri de makul. Sistemi frenliyen bir şeyler var gibi.

Hocam cevabınız için çok teşekkür ederim, Minecraft shaders açık işlemci %40-50 civari, ekran kartı ise neredeyse tam kullanılıyor. Bu sefer öyle olmadı. Fakat saçma bir şekilde gerekenden düşük, 25-30FPS alıyor. Dediğiniz ayarları yaptım, Isı değerleri de makul. Sistemi frenliyen bir şeyler var gibi.

Shader değiştirdim şimdi CPU ve GPU oranları kafa kafaya %50.

Dosya Ekleri

• 17410426792153121711326747516883.jpg
    17410426792153121711326747516883.jpg
    78,3 KB · Görüntüleme: 21
Hocam cevabınız için çok teşekkür ederim, Minecraft shaders açık işlemci %40-50 civari, ekran kartı ise neredeyse tam kullanılıyor. Bu sefer öyle olmadı. Fakat saçma bir şekilde gerekenden düşük, 25-30FPS alıyor. Dediğiniz ayarları yaptım, ısı değerleri de makul. Sistemi frenliyen bir şeyler var gibi.

Minecraft shader muhabbeti biraz da işlemciye ve ekran kartına bakıyor farklı shaderlar kullanabilirisin daha optimize düşük sistemler için var.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı