Abartıldığı Gibi Bir Ekonomik Kriz Olmaması

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Arkadaşlar merhaba. Bildiğiniz üzere geçtiğimiz 2 senedir sık sık ortaya sürülen bir iddia var: "Türkiye'de muazzam derecede büyük bir ekonomik kriz olduğu ve herkesin 'aç' olduğu" iddiası. Şahsen, ailemle birlikte alışverişe çıktığımda yahut yolda sokakta birilerini gördüğümde hiç kriz yaşıyorlar gibi görünmediklerini düşünüyorum. Birçoğunun elinde iPhone 13 ve türevleri var. Keza kıyafetler de öyle, herkes en kaliteli şişme montları, jeanleri alıp sokağa çıkıyor. Bence muhalif olsun olmasın belli bir kesimin tuzu gayet kuru.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Öncelikle ekonomik kriz var fakirlikde çok var fakirler daha fakir orta kesim kalmadı zenginler daha zengin oldu dediğinize karşılık çok kibar olmayı deneyeceğim kurallar gereği yoksa çok sinirlendim bu konuya nasıl kriz yok ya 13'ü varsa adamın ülke zenginmi telefondan ekonomik alım gücünü belirleyemezsin belirlersen ki diyelim sen öyle örnek veriyorsan bende kuzenimden örnek vereyim çocuk 18 yaşında zar zor çalışıp telefon aldı Xiaomi iPhone 13 değil biz zengin kesime giriyoruz sanırım ailemden bahsediyorum 2-3 sene önce girip istediğim kıyafeti alıyordum indirim takip etme vs yoktu şu zamanda ailemin zengin olmasına rağmen indirim takip ediyorum eskisi gibi alışveriş yapamıyorum sıkıldıkça marketten kola cips alırdım almıyorum çok pahalı yani ya aileniz koyu AKP'ya da aşırı zengin bir ailenin içerisindesiniz eskiden sinemaya 13 TL'ye giderdik arkadaşlarıma ben ısmarlardım şimdi 100 TL olmuş şaka gibi delireceğim yazdığınız şeye bak.

Asgari ücret 8500TL. 1 aylığa 1000TL'lik et alıyoruz. Sence bu oran normal mi?
Yurt dışında bir asgari ücret ile üst segment telefon alabiliyorken Türkiye'de ise 3-4 asgari ücret ile anca alırsın.
Gitgide alım gücü düşüyor. Ayrıca ne demişler. Bir kitabı kapağına göre yargılama.

Pakistan gibi belli çürük ülkelerde de bir kısmın tuzu kuru. Bu halkın rahat yaşadığını göstermez.

Sen dalga mı geçiyorsun? 600 - 700 gram kaşar peyniri 120-140 Tl arası satılıyor o da kalitesi tartışılır. Antibiyotikli sütle yapılıp yapılmadığı belli değil. Ben Almanya'da yarım kilo peynire 4 euro veriyorum. Gelirimin yanında bir şey değil. Okul okuduğum halde, normal bir gelirim olmamasına rağmen.. Ve peynirin kalitesine, aromasına hiç girmiyorum bile. Türkiye'de öyle bir peynir üretilmiyor. Türkiye'de insanlar enflasyonun devamlı artmasında dolayı gerekirse borçla harçla almak istediğini alıyor, çünkü bir daha alma şansının kalmayacağını biliyor. O gördüğün Iphone'lar bundan dolayı. Son olarak ekonomik rahatlık standartını "telefona" kadar düşürmek sana normal geliyorsa diyecek başka bir şeyim yok.

Bu çok çirkin bir üslup. Benim de sizler gibi bu ülkede yaşadığımı unutmayın lütfen. Bu ülke hepimizin. Biz farklılıklarımızla biriz.

Mesela -inşallah hiçbir zaman zorluk çekmezler- Recep bey ve diğer Technopat ekibinin de durumları gayet iyi. Onları geçiyorum, burada her gün en az 8000 TL üzerinde sistem toplayan insanların yardım konularını görüyorum. Millet istediği gibi sistemini parçasını alıp rahatına bakıyor. Hatta o kadar ki tanesi 2 bin liradan başlayan işlemciler, kartlar arasında gidip geliyorlar. Burada daha Türkiye standartlarında düşük bütçeli sistem arayan veya bulma yolunu araştıran kimseyi görmedim.

Ben ortada hakaret falan görmüyorum. O 8K üzeri sistem toplama önerisi isteyenlerin çoğu aylarca/yıllarca para biriktiriyor o sistemler için.

Mesela -inşallah hiçbir zaman zorluk çekmezler- Recep Bey ve diğer Technopat ekibinin de durumları gayet iyi. Onları geçiyorum, burada her gün en az 8000 TL üzerinde sistem toplayan insanların yardım konularını görüyorum. Millet istediği gibi sistemini parçasını alıp rahatına bakıyor. Hatta o kadar ki tanesi 2 bin liradan başlayan işlemciler, kartlar arasında gidip geliyorlar. Burada daha Türkiye standartlarında düşük bütçeli sistem arayan veya bulma yolunu araştıran kimseyi görmedim.
Geçen sene aynı sistem yarı fiyatından daha azdı ama.

İki sene öncesine kadar nadir de olsa H&M veya Pull&Bear'den giyinebiliyor, ayda bir Pringles ve kolamı alıp dizi/film keyfi yapabiliryordum (bu arada harçlığım 80 TL falandı). Şu anda Pringles ve kolayı geç, 2-3 günde bir sigara alamıyorum. Zaten LCW'dan başka yerden de bir şey alamıyoruz.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı