ABD ile savaşabilecek bir devlet var mı?

Nükleer gücü olan her devlet bir başka devleti yok edebilecek güçtedir ama dünya bunu kaldırabilecek kadar dayanıklı bir yapıya sahip değil. Olası bir nükleer saldırıda bütün silahlar devreye girecek ve yaşanılmaz bir gezegene döneceği için ülkeler silahlardan çok ekonomik ve politik baskılar ile savaşıyor birbiriyle.

Nükleer gücü katmamak lazım böyle durumlarda. Herkes nükleeri katarak yorum yapmış ve "kazanan olmaz" demişler. Nükleeri işin içine katarsan elbette kazanan olmaz. Bu çıkarımı yapmak çok zor bir şey değil. Nükleer ile asıl devlet gücü ölçülmez. Rusya mesela korkak bir ülke, en ufak bir şeyde nükleer ile tehdit ediyor. Tek güvenceleri nükleer. Bu çıkarımı yapıyorum ben.

Yenilmeyecek ülke yoktur, olası bir savaş durumunda Rusya, Çin ve Kuzey Kore birlik olurlarsa elbette yenebilirler. Birlikten kuvvet doğar. Tıpkı 2. dünya savaşında olduğu gibi.

Daha yeni yayınlanan bir Pentagon raporunda Çin'in olası Tayvan işgaline karşı ABD'nin savaşa katılmasının ABD için ağır kayıplar verdireceğini okumuştum. Çin'de üretim çok esnek ve ucuz malları seri bir şekilde üretebiliyorlar. Önemli sebeblerinden biri buydu. Milyon dolarlık hava savunma sistemiyle bin dolarlık İHA-füzeyi indirmeye çalışmamalısın. Nicelik günümüz savaş koşullarında daha önemli bir hal almaya başladı.

Nükleer gücü saymıyorum, zaten şu anda bile gereğinden kat kat fazlasına sahipler. Birinin nükleer füze silosunun kapağını açması bile diğerinin elindeki her şeyi üstüne göndermesi için yeterli bir neden, gezegenin sonu anlamına geliyor.

Açık alanda konvansiyonel savaş açısından bakarsak bunun cevabı hayır. Donanma konusunda Çin'in toplam gemi sayısı geçti ancak teknolojik yetenekleri ve kabiliyetleri muhtemelen biraz geride ayrıca tonaj olarak da ABD hâlâ üstün durumda. Üstelik ABD'nin savaş alanını genişletme ve rakibin topraklarına yığma kabiliyeti rakipsiz, zaten bu kadar yıldır kendi topraklarında bu kadar rahat olmalarının sebebi bu. Hava kuvvetleri bakımından ABD ile kıyaslanabilecek bir ülke yok. Kara kuvvetlerinde envanterde Çin daha yüksek sayılara sahip ama yine teknoloji ve hava üstünlüğünün sağlayacağı üstünlük açısından ihtimaller ABD tarafında. Çin'in askeri gücü ABD'nin üstünde olsaydı zaten çoktan Tayvan, Güney Kore ve Japonya'ya saldırmış olurlardı, yıllardır kaynaklarını sömürdüğü Afrika ülkelerini askeri olarak yönetiyor olurdu.

SSCB soğuk savaş döneminde bile ordu bakımından ABD'nin dengi değildi, soğuk savaş döneminde savunan taraf Rusya, saldırgan taraf ABD oldu ve sonucunda kaybeden SSCB oldu. ABD ile denk oldukları tek konu nükleer güç ve o da konvansiyonel savaşta kullanılabilen bir güç değil, öyle olsa Rusya 4 yıldır Ukrayna'da debelenmezlerdi.

Çin muhtemelen gelecekte o seviyede olacak ama ne zaman olur bilmiyorum. ABD'nin bu saldırgan politikasının sebebi Çin'i engellemek fakat müttefiklerini bile ilhak etmekle tehdit eden bir ülke olarak başarılı olacaklarını sanmam.

Ara seçimlerde (2026 Kasım) trump ve ekibi yani cumhuriyetçiler mecliste azınlık haline düşerler yani rakipleri demokratlar daha fazla koltuk elde ederse ki bu mümkün gözüküyor trumpın geçenlerde kendisinin açıkladığı gibi havası inebilir hatta azledilebilir zor olsa da. Zaten bundan korkuyor cumhuriyetçiler. Eğer demokratlar o ara seçimde halktan istediği oyu yani desteği alabilirlerse belki trump'ı görevden alamasalar bile sürekli dava açma, yargılama, destekleri kesme isteklerini reddetme yani tüysüz ördeğe çevirme ihtimalleri var hatta güçlü deniyor. Yani bu senaryo olursa bu yıl son kozlarını oynayabileceği yıl olur sarının. Cok agresif politikaları ve boş tavırları çok rahatsız edici bunun olmasını isterim kesinlikle.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı