Abra A7 v13.1 düşük performans

blackeaqle

Centipat
Daha fazla  
Monster Abra A7 v13.1 laptopa sahibim. Yaklaşık 1 ay önce aldım ve aldığım günden beri ciddi performans kaybı yaşıyorum. Ekran kartı %60ların üstünde çalışmıyor ve LoL gibi eski bir oyunda bile hangi ayarlarda oynarsam oynayayım 120 FPS üstü oynayamıyorum. Örneğin CS:GO'da en yüksek ayarlarda çok düşük FPS görüyorum. Ayrıca sıcaklık değerleri ise çok yüksek. En yüksek performans moduna aldığımda işlemci 90 derecelerde geziyor. Monster servisine götürdüm ve BIOS güncellemesi yapıp sorunun çözüldüğünü söylediler. Ancak cihazı teslim aldığımda yine aynı durumdaydı. Bir arkadaşım RAM darboğazı olduğunu söyledi ama emin değilim

Özellikleri şunlar;

- i5 11400h işlemci.
- RTX 3050 ekran kartı.
- 8 GB 3200 MHz RAM.
- 144 Hz
- 500 GB SSD.

Sizin söylediklerinize göre düşünecek olursak RAM bu kadar FPS arttırmaz. Ama MUX olmamasından ötürü alacağı Max FPS sizin videonuzdaki gibidir. Yani sorun baştan beri inkar ettiğiniz şey. İyi forumlar.
Attığım videoda RAM'ler aynı, işlemciler arasında 1 nesil var.

Hocam benimle dalga mı geçiyorsunuz? Birinde çift kanal 3200MHz 16 GB diğerinde ise tek kanal 2933MHz 8 GB RAM var.

Sizin söylediklerinize göre düşünecek olursak RAM bu kadar FPS arttırmaz. Ama MUX olmamasından ötürü alacağı Max FPS sizin videonuzdaki gibidir. Yani sorun baştan beri inkar ettiğiniz şey. İyi forumlar.

Hocam benimle dalga mı geçiyorsunuz? Birinde çift kanal 3200MHz 16 GB diğerinde ise tek kanal 2933MHz 8 GB RAM var.
Mux, ram takviyesi ve çift monitör performansı arttırmaya yönelik bazı yöntemler
Hocam yazdıklarımı okumuyor musunuz?

Benim attığım videodaki ram ile konu sahibi arkadaşın ram'leri aynı. Videoda i5 10. nesil işlemci, arkadaşta 11. nesil var ve fps değerleri ''çok düşük'' değil. Mux ve ram performans arttırmaz demiyorum. O zaman size göre mux olmayan ve i5 işlemcili laptopların hiçbirinde Cs Go oynanamıyor? Adam videoda i5 işlemci ve 8 ram ile max. ayarlarda 100+ fps aldığı yerler var. Düşük fps mi bu şimdi? Ram eklerse ve mux olursa daha fazla alır mı? Evet alır.
Attığım videoda ramler aynı, işlemciler arasında 1 nesil var.
Yanlış anlaşılmış dediğim. Konu sahibi arkadaşın sistemi ile attığım videoyu kıyasladım...

Hocam yazdıklarımı okumuyor musunuz?

Benim attığım videodaki RAM ile konu sahibi arkadaşın RAM'leri aynı. Videoda i5 10. nesil işlemci, arkadaşta 11. nesil var ve FPS değerleri "çok düşük" değil. MUX ve RAM performans arttırmaz demiyorum. O zaman size göre MUX olmayan ve i5 işlemcili laptopların hiçbirinde CS:GO oynanamıyor? Adam videoda i5 işlemci ve 8 RAM ile Max. Ayarlarda 100+ FPS aldığı yerler var. Düşük FPS mi bu şimdi? RAM eklerse ve MUX olursa daha fazla alır mı? Evet alır.

1650 ekran kartı için 100 FPS oldukça düşük evet. Ayrıca 100 FPS üstüne çıktığı noktalarda oldukça sınırlı. Videonuzu izledim. Siz benim yazdıklarımı okumuyorsunuz galiba. Ben size çift kanal RAM ile alabileceği FPS'i gösteriyorum siz bana gelip bu 100 FPS düşük mü diyorsunuz. Arkadaş 100 FPS almaktan rahatsız oluyor açıkça. Ayrıca attığınız videoda da defalarca kez drop olduğunu gördüm. Yani lütfen önce neyi savunduğunuzu bir anlayın daha sonra amacın ne olduğunu kavrayın.

1650 ekran kartı için 100 FPS oldukça düşük evet. Ayrıca 100 FPS üstüne çıktığı noktalarda oldukça sınırlı. Videonuzu izledim. Siz benim yazdıklarımı okumuyorsunuz galiba. Ben size çift kanal RAM ile alabileceği FPS'i gösteriyorum siz bana gelip bu 100 FPS düşük mü diyorsunuz. Arkadaş 100 FPS almaktan rahatsız oluyor açıkça. Ayrıca attığınız videoda da defalarca kez drop olduğunu gördüm. Yani lütfen önce neyi savunduğunuzu bir anlayın daha sonra amacın ne olduğunu kavrayın.
Burada herhangi bir şeyin fanboyluğunu yapmıyorum, konu sahibine kafadan 500 küsür lira ver ram al veya taşınabilir bilgisayara monitör bağla diye kestirme tavsiyeler de vermiyorum. Bu sorun için ihtimaller var ve arkadaş net olarak fps değeri vermemiş. Oyunun 8gb ram ile de akıcı oynanabildiğini göstermeye çalıştım ama anlatamadım demek istediğimi. Çift kanal ram ile fps artar. i9 ve rtx 3080 li sistem alırsa arkadaş o zaman da fps artar ancak şu an 8 gb ram var ve bu oyun 8 ram ile akıcı oynanabilir. Daha fazla uzatmayacağım, daha bilgili birisi gelip ''sistemin CS GO için yetersiz mux'lu bilgisayar al'' dan başka bir şekilde yardımcı olur umarım.

Son düzenleme:
Burada herhangi bir şeyin fanboyluğunu yapmıyorum, konu sahibine kafadan 500 küsur lira ver RAM al veya taşınabilir bilgisayara monitör bağla diye kestirme tavsiyeler de vermiyorum. Bu sorun için ihtimaller var ve arkadaş net olarak FPS değeri vermemiş. Oyunun 8 GB RAM ile de akıcı oynanabildiğini göstermeye çalıştım ama anlatamadım demek istediğimi. Çift kanal RAM ile FPS artar. İ9 ve RTX 3080'li sistem alırsa arkadaş o zaman da FPS artar ancak şu an 8 GB RAM var ve bu oyun 8 RAM ile akıcı oynanabilir. Daha fazla uzatmayacağım, daha bilgili birisi gelip "sistemin CS:GO için yetersiz MUX'lu bilgisayar al"dan başka bir şekilde yardımcı olur umarım.

Kimse yetersiz demedi. Elindeki bilgisayarı tam performansta kullanmak istiyor arkadaş ve bunun çözümü de konunun en başında söylediğim şeyler. 8 GB RAM ile oynayabilmek bu konudan aşırı alakasız çünkü adam FPS'inin düşük olduğunu ve bu durumu beğenmediğini dile getirmiş. Bize de çözüm üretmemiz için durumu anlatmış. Bu durumda ben adama gidip de 8 GB RAM yeterli neyine yetmiyor tarzı cümleler kuramam sonuçta adam konuyu FPS yükseltmek için açmış.

Bilmediğimden soruyorum, sistem gereksinimlerinde LoL'ün RAM değeri 4 GB, CS:GO'nun ise 2 GB. Konu sahibi arkadaşta zaten 8 GB RAM var. 16 yapması ne ölçüde FPS'si etkiler? Çünkü YouTube'da CS:GO RAM karşılaştırma videolarında 8 ile 16 arasında çok fazla fark göremedim. Eğer GTA V, BF, RDR2 veya Far Cry gibi oyunlar olsaydı 8 ile 16 RAM arasında daha çok FPS fark ederdi diye düşünüyorum.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

CS:GO'nun minimum sistem gereksinimleri 2 GB RAM. Ama bu videoda 8 GB RAM ile 16 GB RAM arasında büyük ölçüde fark var? Nasıl oldu acaba.(3:21)

Son düzenleme:
Kimse yetersiz demedi. Elindeki bilgisayarı tam performansta kullanmak istiyor arkadaş ve bunun çözümü de konunun en başında söylediğim şeyler. 8 GB RAM ile oynayabilmek bu konudan aşırı alakasız çünkü adam FPS'inin düşük olduğunu ve bu durumu beğenmediğini dile getirmiş. Bize de çözüm üretmemiz için durumu anlatmış. Bu durumda ben adama gidip de 8 GB RAM yeterli neyine yetmiyor tarzı cümleler kuramam sonuçta adam konuyu FPS yükseltmek için açmış.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

CS:GO'nun minimum sistem gereksinimleri 2 GB RAM. Ama bu videoda 8 GB RAM ile 16 GB RAM arasında büyük ölçüde fark var? Nasıl oldu acaba.(3:21)

Buyurun hocam arkadaşın sisteminin aynısı Asus Tuf bilgisayarda Cs Go test edilmiş. Fps her daim 100+. Eğer konu sahibi de bu şekilde akıcı oynayabilseydi bu konu açılmazdı. 8gb ram ve Mux'tan başka bir sorun var cihazda. Eğer laptop clevo kasa ise, kronik donanım sorunlarından olabilir. i5 11400 ve 8 gb ram Cs'yi yüksek ayarda akıcı oynatabiliyor çünkü. Daha önce dediğim gibi ram takarsanız fps artar. Benim 3 aydır 8gb ram ile yüksek ayarda oynayamadığım oyun olmadı (Cs Go dahil). Eğer arkadaşın imkanı varsa ram yükseltebilir, herhangi bir itirazım yok. Yalnızca sorunun doğrudan ram ile ilgili olduğunu düşünmüyorum.

Buyurun hocam arkadaşın sisteminin aynısı ASUS TUF bilgisayarda CS:GO test edilmiş. FPS her daim 100+. Eğer konu sahibi de bu şekilde akıcı oynayabilseydi bu konu açılmazdı. 8 GB RAM ve MUX'tan başka bir sorun var cihazda. Eğer laptop Clevo kasa ise, kronik donanım sorunlarından olabilir. i5 11400 ve 8 GB RAM CS'yi yüksek ayarda akıcı oynatabiliyor çünkü. Daha önce dediğim gibi RAM takarsanız FPS artar. Benim 3 aydır 8 GB RAM ile yüksek ayarda oynayamadığım oyun olmadı ( CS:GO dahil). Eğer arkadaşın imkanı varsa RAM yükseltebilir, herhangi bir itirazım yok. Yalnızca sorunun doğrudan RAM ile ilgili olduğunu düşünmüyorum.

Arkadaş 100 FPS altı alıyorum dememiş. Aynı zamanda attığın videodaki arkadaşın 3050 ile aldığı FPS oldukça düşük.

Konu sahibine bu performans sorununu nasıl aştığımı net olarak anlatayım.

İlk olarak bugün termal macunları yeniledim. Ekim ayında satın alınmasına rağmen macunlar neredeyse tamamen kurumuştu. Neticesinde macun sürmeden önce CPU özellikle 90-95 dereceye kadar çıkıyordu.

Örnek olarak Witcher 3 oyununda şu adımları takip ettim,
- Control Center'dan Eğlence Modunu + Turbo fan
- ThrottleStop üzerinden "Disable and Lock Turbo Power Limits" tikli olacak. Bu şekilde girdiğimde FPS ciddi derece arttı normalde 40-60 arasında olan fps şuan için 80-100 arasında gidip geliyor bazı ayarlar yüksek olarak seçili diğerleri ultra.
Fakat bu şekilde aradan zaman geçtikten sonra işlemci yine 90 derecelere gelmeye başladı. Bunu görünce,
- ThrottleStop - FIVR - Turbo Power Limits kısmında cpu frekansları normalde 45-45-44-43-42-41 idi bende sıcaklıktan dolayı tüm 6 çekirdeği 35 e sabitledim.

Sonucunda throttlestop üzerinden herhangi bir limit uyarısı almadan sıcaklık değerleri GPU maks 86 - CPU 60-70 arasına düştü ve gayet akıcı herhangi bir problem olmadan oyun oynayabiliyorum.

Anladığım kadarıyla işlemci gerçekten güçlü ama soğutma tamamen yetersiz. Belki laptop soğutucu takviyesi ile bir tık daha iyi sonuçlar alınabilir.

not: Abra 17.2 11400H - 16GB 3200mhz - RTX 3050 ti
RAM'in dual 2x8 olması elbette performansa ciddi katkısı var bu yöntemle single 8GB RAM olan cihaz aynı FPS değerlerini vermeyecektir.

Arkadaş 100 FPS altı alıyorum dememiş. Aynı zamanda attığın videodaki arkadaşın 3050 ile aldığı FPS oldukça düşük.

Hocam en düşük ayarlarda 100 civarı CS:GO oynuyorum bence aşırı düşük bir değer bakın altını çiziyorum EN DÜŞÜK AYAR. Yani bir terslik var
Konu sahibine bu performans sorununu nasıl aştığımı net olarak anlatayım.

İlk olarak bugün termal macunları yeniledim. Ekim ayında satın alınmasına rağmen macunlar neredeyse tamamen kurumuştu. Neticesinde macun sürmeden önce CPU özellikle 90-95 dereceye kadar çıkıyordu.

Örnek olarak Witcher 3 oyununda şu adımları takip ettim,
- Control Center'dan Eğlence Modunu + Turbo fan
- ThrottleStop üzerinden "Disable and Lock Turbo Power Limits" tikli olacak. Bu şekilde girdiğimde FPS ciddi derece arttı normalde 40-60 arasında olan fps şuan için 80-100 arasında gidip geliyor bazı ayarlar yüksek olarak seçili diğerleri ultra.
Fakat bu şekilde aradan zaman geçtikten sonra işlemci yine 90 derecelere gelmeye başladı. Bunu görünce,
- ThrottleStop - FIVR - Turbo Power Limits kısmında cpu frekansları normalde 45-45-44-43-42-41 idi bende sıcaklıktan dolayı tüm 6 çekirdeği 35 e sabitledim.

Sonucunda throttlestop üzerinden herhangi bir limit uyarısı almadan sıcaklık değerleri GPU maks 86 - CPU 60-70 arasına düştü ve gayet akıcı herhangi bir problem olmadan oyun oynayabiliyorum.

Anladığım kadarıyla işlemci gerçekten güçlü ama soğutma tamamen yetersiz. Belki laptop soğutucu takviyesi ile bir tık daha iyi sonuçlar alınabilir.

not: Abra 17.2 11400H - 16GB 3200mhz - RTX 3050 ti
RAM'in dual 2x8 olması elbette performansa ciddi katkısı var bu yöntemle single 8GB RAM olan cihaz aynı FPS değerlerini vermeyecektir.
Dediklerinizi uygulayacağım

Technopat Haberler

Geri
Yukarı