Acer Nitro 5'te CPU 95-100 derece oldu

SirVakarian

Femtopat
Daha fazla  
RAM
8GB Samsung + 16GB Crucial
Ekran kartı
RTX 4060
İşlemci
i7 12650H
Merhaba,
Bir ay önce "Acer Nitro 5 AN515-58-70VR" modelli bir laptop aldım. Aldıktan hemen sonra 16 GB RAM takıp 8'den 24'e çıkardım. Driver kurulumları yapmak dışında işlemcinin Intel Turbo Boost'una falan hiç dokunmadım, bir aylık kullanım sürecimde hiç 85-90 dereceyi geçip de throttle olduğunu görmemiştim. 2-3 gün önce bilgisayarı açtığımda idle Temp'in 60-70 civarında seyrettiğini gördüm. Test etmek için bir oyun girdiğimde işlemcinin durmadan 95-100 dereceyi zorladığını gördüm. Normalde 80 derece civarında kalıp gayet yüksek FPS'ler aldığım oyunlarda işlemci 90'ın altına inmiyor, üstüne throttle olduğu için çok ağır FPS düşüşleri ve droplar yaşatıyor. Intel Turbo Boost'u kapattığımda sıcaklık sorunu çözülüyor ama işlemci ağırlıklı oyunlarda normalde aldığım FPS'in 3'te 1'ini zor alıyorum. Bu sıcaklık sorunu sadece işlemcide var. Ekran kartı hiçbir şey yokmuş gibi hayatına devam ediyor. Gariptir ki işlemci 100 derece gösterirken bile fanlardan çıkan hava ele çok sıcak gelmiyor, kasa da ısınmıyor ama belki o materyali ile alakalıdır.

Acer'in kendi uygulamasında sonuçlar bu şekilde, o düşüş aralıkları test etmek için Turbo Boost'u kapattığım yerler. En sonda da oyunu kapatıp Turbo Boost'u kapatıyorum. HWMonitor oyun boyunca maksimum 87W çektiğini, 4.4MHz'yi gördüğünü ve 100 dereceye ulaştığını söylüyor.

Normalde 3-4 ay kullandıktan sonra stock macun pump out olur da Honeywell takarım diye düşünüyordum, ancak tek gecede pump out olup 20 derece artması mümkün mü emin değilim. Ne yapmalıyım?

Az önce Discord'daki bir bug nedeniyle işlemciye çok yüklenerek bu sıcaklıklara ulaşmasına neden olabileceği ile ilgili bir bilgi aldım. Arada %25-30 gibi CPU kullanımı da görünce biraz işkillendim o yüzden kapatıp tekrar test ettim.

İşlemci bu sefer ortalama olarak 90 derecede kaldı, throttle olup fps düşüşü drop vs yemedim, ancak yine de 100 dereceyi gördüğü anlar oldu. Turbo boost açıktı. Discordu kapatmanın 10 derece düşürmesi çok saçma ama sorunum tam olarak çözülmedi, bu sorun aracılığı ile başka bir sorunu keşfetmiş oldum. Sıcaklık değerleri şöyle;

Dosya Ekleri

• 1731860470077.png
    19,2 KB · Görüntüleme: 27
Normal mi bilmiyorum ama ısınma şikayeti ile garantiye yolla.

Kardeşimde sıcaklıklara kafayı takmıştı oto modundayken The Witcher 3'te işlemci sıcaklığı 90 derecenin üstüne çıkıyordu ki camlar açık montla oturuyor sigara içtiği için. En son şu videoki gibi yapıp sıcaklıkları 60 derece kadar düşürdü. Ayrıca NitroSense uygulamasından performans moduna alınca da sıcaklık fazla artmıyor az önce test ettim. Intel Turbo Boost dediğiniz olay ne bilmiyorum hocam belki de videodaki olaydır.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Sıcaklıklara aşırı kafayı takan biri değilim aslında, ama daha ilk taksidini verdiğim bir aylık laptop tek gecede 100 dereceden inmeyip throttle'lamaya başlayınca bir kafası karışıyor insanın. Evet intel boost videoda bahsedilen olay, kapatıp 70 dereceyi geçmeyen bir hale getirebilirim ama dediğim gibi işlemciden almam gereken hızı alamayacağım anlamına geliyor, aşırı performans kaybı yaşatıyor işlemciye yüklenen oyunlarda.

Normal mi bilmiyorum ama ısınma şikayeti ile garantiye yolla.
Kurduğum bir şeyden mi, hatalı driver falan mı çözmeye çalışıyorum. System image alıp format atıp temel halinde bakacağım bir de yakın zamanda, bir şey değişmezse garanti.

Güncelleme: Garanti falan uğraşmadım, PTM7950 taktım geçtim. En ağır stres testinde ortalama 87, oyunlarda 70-75 görüyor artık. İşlemci 90-110w arasında çekiyor sınırsız bırakınca.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…