Acer Swift 3'ü 90 derecede uzun süre kullanmak zararlı mı?

Katılım
19 Temmuz 2017
Mesajlar
4.876
Makaleler
9
Çözümler
11
Yer
Detroit
Merhaba,

Geçen sene başında i5-8250U işlemcili Acer Swift 3 ultrabook aldım. İşlemci 3.4 GHz'ta çalışıyor, pek hızlı ama iş yüke gelince değişiyor. Gözlemlerime göre işlemci 70 dereceyi geçince bilgisayar onu kısıtlıyor, bu nedenle 1.9 GHz'a düşüyor. Çaresini Throttlestop'ta buldum, sıcaklık limitini 70 dereceden 90 dereceye çektim. Watt değerini de değiştirdim. İşlemci uzun boost'ta 15W, kısa boost'ta 29W çekiyor. Kısa boost'u değiştirmedim, uzun boost'u 25 yaptım. Artık bilgisayar düzenli 2.9 GHz'ta çalışıyor ama tahmin edeceğiniz üzere şimdiki sıkıntı sıcaklık. Sürekli 85-90 derecelerde çalışıyor.

LinusTechTips forumunda bununla ilgili soru sordum, bana UncleWebb (Throttlestop'un yapımcısı) cevap verdi. Bilgisayarım bir ultrabook olmasına rağmen "Intel işlemcilerine 100 dereceye kadar "güvenli" sıcaklıkta çalıştığını boşuna söylememiş" diyor. Bu yüzden merak etmeye gerek yok, 90 derecede sabit (reliable) olması koşuluyla uzun işlemlerde de telaşlanmanıza ihtiyaç yok diyor.

Ben hala kuşkulu buluyorum. Bilgisayarın altına soğutucu koydum. Buna rağmen 90 derecede 10+ dakika çalıştığında klavyenin F8'den üstünden sağ sona kadar sıcak, elle 5 saniye dokunamıyorsunuz. İşlemcinin 90 derecede uzun süreli çalışması (örnek olarak gece boyu video sıkıştırma yapılsa) bilgisayarın ömrü kısalmaz mı? Veya sizce kaç derece maksimum ayarlamak mantıklı bir seçenek olur?

Teşekkürler.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Geri
Yukarı