Adata SU630 SSD'de port değişince hız arttı

dwepss

Hectopat
Daha fazla  
Adata SU630 240 GB modelini, A320M S2H model anakart üzerinde kullanıyorum. Eskiden anakartın üzerinde bulunan SATA girişlerinden 1 tanesi 3 tanesinden ayrı duruyordu. SSD ayrı olana takılıydı.

Dün yeni bir ekran kartı aldım ve ekran kartı o girişin üzerini kapatıyor. Bende mecburen diğer girişe takmak zorunda kaldım.

Ve bilgisayarda açılmaz hızında, oyunların açılma hızında gözle görülür bir artış oldu. Oyun açık olduğu sırada SSD kullanımı %2 ve %10 arası kalıyor.

Problem nedir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Adata SU630 240 GB modelini, A320M S2H model anakart üzerinde kullanıyorum. Eskiden anakartın üzerinde bulunan SATA girişlerinden 1 tanesi 3 tanesinden ayrı duruyordu. SSD ayrı olana takılıydı.

Dün yeni bir ekran kartı aldım ve ekran kartı o girişin üzerini kapatıyor. Bende mecburen diğer girişe takmak zorunda kaldım.

Ve bilgisayarda açılmaz hızında, oyunların açılma hızında gözle görülür bir artış oldu. Oyun açık olduğu sırada SSD kullanımı %2 ve %10 arası kalıyor.

Problem nedir?

SATA portlarının standardı ile alakalıdır diye tahmin ediyorum. SATA 2 portundan SATA 3 portuna geçiş yapmışsanız SSD'nin performansını arttırırsınız.

Aslında o SSD kronik sorunlu sayılabilir ama neyse :D

Anakartın üzerine baktığımda hangisi olduklarını görebilirim değil mi?

Portta L şeklinde bir içi olan portlar SATA 3 portlarıdır. Diğerlerini nasıl ayırt ediyoruz bilmiyorum, ama SATA 3 portları L şeklinde (dışı değil içi).

Anakartın üzerine baktığımda hangisi olduklarını görebilirim değil mi?
A320 çipsetli bir anakartta SATA 2 (3 Gbps) ne arasın? Tüm SATA portlarınız SATA 3 (6 Gbps) destekliyor.

Şimdi anakartınızın fotoğraflarına baktım. SATA 0-1-2-3 şeklinde sıralanmış ve siz, SATA 2'ye takarak iyi performans almışsınız, SATA 3'te ise kötü performans almışsınız. Bir de SATA 0'da dener misiniz? Genelde tavsiye edilen ilk SATA portudur (SATA 0 veya SATA 1 şeklinde isimlendirilir).

Yani gözle görülür bir artış oldu derken, süre olarak artış oldu. Eskiden 8 saniye de açılıyordu bilgisayar şuan 15-20 saniye civarında açılıyor. Oyunların da açılması o kadar uzun sürüyor.
A320 çipsetli bir anakartta SATA 2 (3 Gbps) ne arasın? Tüm SATA portlarınız SATA 3 (6 Gbps) destekliyor.

Şimdi anakartınızın fotoğraflarına baktım. SATA 0-1-2-3 şeklinde sıralanmış ve siz, SATA 2'ye takarak iyi performans almışsınız, SATA 3'te ise kötü performans almışsınız. Bir de SATA 0'da dener misiniz? Genelde tavsiye edilen ilk SATA portudur (SATA 0 veya SATA 1 şeklinde isimlendirilir).
İlk sata portunun üzerinde ekran kartı kalıyor o yüzden kullanım dışı, erişimim yok. Süre artışı da bundan kaynaklanıyor herhalde.

İlk sata portunun üzerinde ekran kartı kalıyor o yüzden kullanım dışı, erişimim yok. Süre artışı da bundan kaynaklanıyor herhalde.
Emin misiniz? Ekran kartının kapattığı port, diğer üç porttan ayrı olan port diye anlıyorum ve o ayrı port, dördüncü SATA portu (0 değil, 1 değil, 2 değil, 3 olarak isimlendirilen port). Bu anakarttaki ilk SATA portu, en alttaki porttur. Şu fotoğrafa göre, en soldaki porttur:

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı