ADSL olan yerde fiber altyapı nasıl kuruluyor?

Şimdi birkaç sorunuza cevap vermeye çalışayım ama önce bir soru sorayım:

Yaşamakta olduğunuz yer anladığım kadar ilçeye 7 km. kadar uzaklıkta yüksekçe nüfusa sahip bir köy. Burada yaklaşık kaç hane bulunmakta? (bunu hemen her hanenin yapılmakta olan tevsiat tamamlandığında yeni sistem altında internet abonesi olacağını varsayarak soruyorum...)

1) Yukarıda eklediğiniz resimleri başka bir forumda, bilgisine çok güvendiğim, santral ve saha deneyimi yüksek olan eski bir Telekom çalışanına sordum. Maalesef henüz cevap almadığımdan ihtiyatlı konuşacağım. Ama görsellerde yer alan mavi renkli, Canovate markalı donanım "fiber optik patch panel"dir. Yani o donanıma giren turuncu F/O kablonun çok sayıda porta dönüştürüldüğü bir donanım. Buradan hareketle sizin köyünüze Telekom'un FTTH (=Eve kadar fiber) altyapı getirmekte olması çok kuvvetle muhtemel.

2) Merkezdeki bir Telekom santralından köyünüzdeki lokal santrala (şu anda ADSL donanımlarının bulunduğu ama içinde eleman çalışmayan santrala) 7 hatta 10 km. öteden fiber optik kablo çekilmişse ve hele hele bu yer altından çekilmişse çifte kaymaklı ekmek kadayıfı oluyor. Bu kablo ahşap direkler üzerinden havai hat olarak da çekilebilirdi ama dış ortam hava koşullarından olumsuz etkilenebilirdi (fırtınadan direklerin devrilmesi en baştaki olumsuzluk...).

O turuncu F/O kablo 7-10 değil, 20 km'den bile çekilir ve üzerinde (bakır altyapıda olduğu gibi..) ciddi bir kayıp oluşmaz.

3) FTTH tezimi destekleyen bir diğer husus: Zaten kör topal ADSL'i olan bir yerleşime Telekom neden VDSL tevsiatı yapsın ki? Tamam, VDSL'de de santrala merkezden fiber optik kablo çekilecektir ama santral ile haneler (aboneler) arası bakır kablo demeti çekileceğinden Telekom için hem daha maliyetli hem de ister istemez kayıplı bir köy içi şebeke oluşacak. Yani siz gerçekten o santrala 700 mt. uzaktaysanız, 40-50 Mbps'ten fazla DL hızı da alamazsınız. Yok eğer köy içerisinde F/O şebeke oluşturulursa değil 700 mt., 1.000-2.000 metrede bile kayıpsız kemiksiz DL hızı (1000 Mbps'ye kadar) alabileceksiniz. Hadi bilemediniz Telekom DL hızını 200 veya 500 Mbps'ye sınırlasın. Zira size fiberneti verecek kaynak donanımının da belli bir kapasitesi söz konusu.

4) Şimdi Telekom'un yapacağı işlem şöyle: o mavi donanımdan çıkartacakları F/O kabloları işin maliyeti ve inşaat tarafı kolay olsun, köy içi yollar da bozulmasın diye ahşap direklerden havai hatlarla belli noktalara taşıyacaklar. Her bölgedeki en son sonda direğe en az 4, genelde 8 hatta belki 16 portlu son bir dağıtıcı/bölüştürücülü kutu takılacak. Bu kutudan da çevredeki hanelere birer "drop kablo" çekilecek.

Şimdi burada bir nokta koyayım. Zira hanelere çekilecek son kablolar önemli. Eğer mümkünse Telekomcu'lardan bu kablonun 20-25 cm. bir örneğini alınız (kablo üzerinde basılı model no gibi yazılar vardır, onların bulunduğu bir parça olsun...); bunu temin edebilirseniz ona göre konuşmaya devam edelim.
Hocam bulunduğum yer ilçeye değil merkeze bağlı bir yer merkezdeki kabloyu getirdikleri noktayıda biliyorum ortalama 9 km mesafesi var santrale kadar kazarak getirdikleri nokta.

Yaklaşık 1.000 nüfuslu bir köy ortalama 250 hane olsa ve her evde abonelik yok eminim 100 150 abone belki vardır tahmin yürütüyorum ve santrale 2m mesafesi olan kişi bile kopma yaşıyordu burada, uzak bir yerden yansıtma şeklinde bağlantı sağlandığını söylemişlerdi nasıl oluyor bilmiyorum ve buda sıkıntı yaratıyordu.

Dediğiniz gibi bir kablo no bulduğumda da buraya ekleyeceğim benim düşüncem de dediğiniz gibi olması inşallah öyle olur merkezde de çoğu yerde çalışma yapıldığı için bekliyorum hocam ve görseldeki fiber optik patch panel dediğinizin etiketini de çekmiştim buraya ekliyorum.

Dosya Ekleri

• IMG_5602.jpeg
    IMG_5602.jpeg
    122,4 KB · Görüntüleme: 20

Technopat Haberler

Geri
Yukarı