Sözel Ağlamak ve gülmek zıt anlamlı mı?

Ağlamanın tersi ağlamamaktır. Gülmek değil. Gülmediğimiz her vakit ağlamayız.

Olumsuzluk ile zıt anlam aynı şey değil. Gülmek-ağlamak zıt olurken, ağlamamak-ağlamak olumsuzluk oluyor. "tersi" gibi bir kelime ile bunları açıklamakta doğru değil. Eş, Zıt veya olumsuz demek gerek.

Bunların TDK'a göre bunların bir zıttı yok. Ben sana ne diyorum sen ne diyorsun.
Buda benim mantığıma yatmadı.
Her kelimenin veya durumun zıt anlamlısı olmaz.

Ya katılıyorum sana fakat sana göre ağlamak ile zıttı bulunmayan şaşkın olmak arasındaki fark nedir. İkisi de aynı şey, ikisi de duygu durum. Gitmek ve gelmek zıttır boşta kalan başka bir kelime yok değil mi? Ya gelirsin ya gidersin. Ama ağlıyor olabilirsin, şaşkın olabilirsin, kızıyor olabilirsin, gülüyor olabilirsin. Bunların arasında ben bir fark görmüyorum yani niye ayırılıyor bu kelimeler. Aralarından 2 tanesi birbirine zıt fakat diğerleri niye boşta abi.

Her kelimenin veya durumun zıt anlamlısı olmaz.
Evet olmaz da bunun niye var işte? Biri mutsuz olduğunda da gülebilir veya mutlu olduğundan ağlayabilir. Tam olarak nasıl zıtlık kurabiliyorsunuz bunda? Böyle kabul edildi diye her şeyi körü körüne savunmayın. Gülmek ve ağlamanın zıt olması kadar saçma bir şey göremiyorum ben. Düşüncesini belirtiyor diye ''banlar şimdi bir şey demeyelim mod abimize'' tavrı da saçmalıktan ibaret.

Ya katılıyorum sana fakat sana göre ağlamak ile zıttı bulunmayan şaşkın olmak arasındaki fark nedir. İkisi de aynı şey, ikisi de duygu durum. Gitmek ve gelmek zıttır boşta kalan başka bir kelime yok değil mi? Ya gelirsin ya gidersin. Ama ağlıyor olabilirsin, şaşkın olabilirsin, kızıyor olabilirsin, gülüyor olabilirsin. Bunların arasında ben bir fark görmüyorum yani niye ayırılıyor bu kelimeler. Aralarından 2 tanesi birbirine zıt fakat diğerleri niye boşta abi.
Şaşkın olmanın zıttı yok. Şaşkın olmanın zıttı yok. Şaşkın olmanın zıttı yok. Anladın mı?
Kızgın olmanın zıttı yok.Kızgın olmanın zıttı yok.
Anladın mı? Öfkeli olursun bunun zıttı sakin.
"Niye boşta abi?"
Sen söyle bakalım kızmanın ve şaşkın olmanın zıttı ne?

Konuyu bilmeyebilir. Asla dalga geçmem ama benim mantığa ters ben bunu kabul etmiyorum demesine kızdım.
Olay o zaten. Bir sözcüğün, özellikle fiillerin negatif yani olumsuz hali o sözcüğün yapılmadığı yani olumsuz durumunu bildirir. Ağlamak hali hazırda olan bir fiil ağlamamak ise bu durumun negatifi yani olumsuzu. Zıt ve olumsuz sözcüklerde ayrım kolaylıkla yapılıyor aslında. Ağlamanın zıttı göz yaşı dökmemek anlamına gelen bir sözcük olmalı diye kendimiz şartlandıramayız. Örneğin, gülmek ile ağlamak ne alaka ki zıt olsun deniliyor ya, siyah ile beyaz ne alaka ki bunların ikisi birebirine zıt? İkisi de birbirinden bağımsız renk sonuçta değil mi? :)

Evet olmaz da bunun niye var işte? Biri mutsuz olduğunda da gülebilir veya mutlu olduğundan ağlayabilir. Tam olarak nasıl zıtlık kurabiliyorsunuz bunda? Böyle kabul edildi diye her şeyi körü körüne savunmayın. Gülmek ve ağlamanın zıt olması kadar saçma bir şey göremiyorum ben. Düşüncesini belirtiyor diye ''Banlar şimdi bir şey demeyelim moderatör abimize." tavrı da saçmalıktan ibaret.

Boş bir yorum, TDK'nin doğru olduğunu kabul ettiği bir şeyi kabul edince körü körüne savunuyor mu olduk yani :D Hem TDK'nin söylediğini kabul etmiyorsun hem de konuşuyorsun. Açıp istediğin sözlüğe bak, herhangi bir sözlükte ağlamak ile gülmenin zıt olmadığına dair bir emare bulursan tekrar gel ben bekliyorum. Bilmeden konuşup uzatmaya gerek yok.

Bir kelimenin birden fazla zıttı olamayacağını biliyoruz o yüzden ağlamanın zıttının gülmek olması saçma geldi çünkü ağlamak yerine sadece gülüyor olmayabilirim yani kızgınımdır belki ya da şaşkınımdır.
Ağlamak, üzülmek olumsuzluğun simgesiyken gülmek, mutlu olmak olumluluğun simgesidir.
Ağlamak ve gülmek ana ve birbirine karşıt duygulardır. Kızmak veya şaşırmanın zıttı yoktur.

Şaşkın olmanın zıttı yok. Şaşkın olmanın zıttı yok. Şaşkın olmanın zıttı yok. Anladın mı?
Kızgın olmanın zıttı yok.Kızgın olmanın zıttı yok.
Anladın mı? Öfkeli olursun bunun zıttı sakin.
"Niye boşta abi?"
Sen söyle bakalım kızmanın ve şaşkın olmanın zıttı ne?

Ben de aynısını sana soruyorum fakat anlatamadım derdimi 😗. Bence 15 yaşında olan sensin, klavye başında bu kadar kuduran biri olgunluğa çok uzaktır henüz...

Boşta kalan bir kelime var, beklemek. Beklerken gitmezsin de gelmezsin de. Ayrıca beklemenin zıddı yoktur. Mantığı yanlış kurduğun için anlayamıyorsun.

Bak burada kardeşim düzgünce yazmış. Beklemek kelimesi gitmek ve gelmenin arasında yer alan bir kelime mesela. Yani gitmek, gelmek ve beklemeyi aynı kümeye koyabiliriz fakat sadece 2 tanesini birbirine zıt ilan edebiliriz doğal olarak. Ağlamak ve gülmek muhabbeti için de aynı şey geçerli sanırım. Ağlamak var gülmek var, şaşırmak var, kızmak var fakat ağlamak ve gülmek birbirine zıt kabul edilmiş ve diğerleri boşta. Bu arada kimlere moderatör demişiz biz ya...

19 yaşındayım ve senin mantığına göre şunu kabul ediyor olman lazım o zaman; ağlamak gülmenin zıttı ise şaşkın olmak ve kızmak gibi diğer duygular boşta kalıyor. Onların zıttını söyle...
Araştırırsan boşta kalmadığını rahatlıkla anlayabilirsin.
Şaşkın kelimesinin zıttı düşünceli, kızmak kelimesinin zıttı sevmektir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı