Ağlamamızın bilimsel açıklaması var mı?

oblomovv

Decapat
Katılım
6 Eylül 2021
Mesajlar
834
Makaleler
1
Üzüldüğümüzde gözlerimizden ardı ardına bir sürü yaş gelmesinin bilimsel açıklaması nedir? Savunma sistemi vs yazıyor da internette hiç tatmin edici gelmedi.

Bir düşünün üzülüyorsunuz ve gözlerinizden sıvı akmaya başlıyor ve bu durum sadece üzüldüğünüzde gerçekleşiyor. Mutluluktan ağlamaz kimse onun içinde üzüntü temelli olaylar vardır ( zorluklardan geçerek başarma vs gibi )
Tabii bazı duygu dışı durumlarda da gözümüz yaşarıyor toz falan kaçınca çok öksürünce vs vücudumuz bir tepki veriyor savunma gibi bunu da ağlamanın da bir savunma olduğunu söyleyerek açıklıyorlar (net açıklama yok hala teori) fakat ağlama olayı biraz farklı, beynin üzüntüye savunma olarak göz yaşı akıtması ne bileyim tesadüfen oluşmuş gibi gelmiyor. Ağlamanın insan biyolojisinde sanatsal bir yanı var bence.

Dinlere inanan biri değilim fakat bu gözyaşı olayı tanrının işi oldugunu düşünüyorum.

Not: Korkudan ağlayanların da temelinde üzüntü var.
 
Bence ağlama, dikkat çektiği için oluşmuş bir evrimsel süreç gibi bir şey. Mesela üzüldüğünüzde ağlamak yerine sizi hıçkırık tuttuğunu düşünün. Şimdi böyle düşününce tuhaf geliyor ama dünya ve yaşam biçimimiz de buna göre şekillenirdi gerçi, ya da bebekler neden ağlar, sesleri dikkat çeker değil mi?

Ağlamak da aslında beynin aşırı duygu değişimlerine yönelik tepki verdiği bir şey, hatta bir yerde beynimiz ani duygu değişimlerinde ne yapacağını bilmedği için gözyaşımızı salgıladığını okumuştum.

Ani duygularda da vücutta adrenalin vs. de salgılanıyor, ama ben ağlamanın insanı sakinleştiren, bakınca rahatlatan bir şey olduğu için, ya da insanı sevimlileştiren bir şey olduğu için evrimleştiğini düşünüyorum, hazır konu felsefeden açılmışken bu konu hakkıunda da uzun uzun konuşabiliriz.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı