Agon AG275QXN/EU monitör için ayar önerisi

Videoda da mediumda yapılmıştı fakat RE4 remake koyu tonlu renkleri çok fazla kullandığı için aşırı ghostingli diye düşünmüştüm. Yüzeysel baktım fakat biraz araştırınca 25G3Zm'ye yakın olduğunu gördüm. Aynı incelemeci (techteamgb) ve aynı testte 25G3zm ile benzer çıkıyor. Buna ek olarak PC monitors infonun yorumlarına da baktım. Ghosting testine de bakınca üzmeyecek seviyede olduğunu gördüm. Zaten renk gamutu, kontrast ve parlaklık olarak iyiydi fakat ghosting durumu yüzünden önermiyordum. Birkaç kullanıcı yorumuna da baktım, en son kabul edilebilir derecede ghosting sorunu olduğuna kanaat getirdim. Hatta Berkay'a da bunları söyledim. O da benimle hemen hemen aynı düşünüyor.
Hocam bunu 5.699 TL indirim konusu açıldığında söyleseydiniz keşke. Ben o verilere bakarak almayın dedim millete. Bedava gibi fiyat kaçtı.

Videoda da mediumda yapılmıştı fakat RE4 remake koyu tonlu renkleri çok fazla kullandığı için aşırı ghostingli diye düşünmüştüm. Yüzeysel baktım fakat biraz araştırınca 25G3Zm'ye yakın olduğunu gördüm. Aynı incelemeci (techteamgb) ve aynı testte 25G3zm ile benzer çıkıyor. Buna ek olarak PC monitors infonun yorumlarına da baktım. Ghosting testine de bakınca üzmeyecek seviyede olduğunu gördüm. Zaten renk gamutu, kontrast ve parlaklık olarak iyiydi fakat ghosting durumu yüzünden önermiyordum. Birkaç kullanıcı yorumuna da baktım, en son kabul edilebilir derecede ghosting sorunu olduğuna kanaat getirdim. Hatta Berkay'a da bunları söyledim. O da benimle hemen hemen aynı düşünüyor.

Buradan biraz bilgi alabilirsin.

Renk sıcaklığını manuel ayarlamak bence en iyisi. Stok ayarlarda çoğu monitör iyi olmuyor.

Hocam ayar yaparken nasıl gözüktüğünü en iyi şekilde anlamak için ne yapmam gerek? Test videoları falan var onları mı açayım? ChatGPT'ye sorunca oda ayar önerdi redditten ve çeşitli kaynaklardan bilgi alarak. Kontrastı 40 yap, DCB ve HDR aç falan deyince uzak durdum oradan kendi elimle bir şeyler yaptım.

Hocam bunu 5.699 TL indirim konusu açıldığında söyleseydiniz keşke. Ben o verilere bakarak almayın dedim millete. Bedava gibi fiyat kaçtı.

5700'te birkaç saat durdu alacaktım kaçtı maalesef.

Benim hatam pardon.
Hocam ayar yaparken nasıl gözüktüğünü en iyi şekilde anlamak için ne yapmam gerek? Test videoları falan var onları mı açayım? ChatGPT'ye sorunca oda ayar önerdi redditten ve çeşitli kaynaklardan bilgi alarak. Kontrastı 40 yap, DCB ve HDR aç falan deyince uzak durdum oradan kendi elimle bir şeyler yaptım.
Chatgpt veya internetteki ayarlar işe yaramaz çünkü her monitörün R-G-B değeri farklı. Sana gelen mavimsi de olabilir sarımsı da olabilir. Ayar çekersin yeşilimsi de olabilir kırmızımsı da olabilir. Kontrast ayarı genelde default iyidir fakat ayar yapmak istersen paylaştığım makalede bunu nasıl yapacağını gösteriyor. Resimdeki çubukları ne kadar rahat görürsen o kadar iyi.

Hdr pek işe yaramaz sdr monitörü bu. Parlaklığı göz zevkine göre ayarla. Diğer ayarlar genelde renk doğruluğunu bozar.

Benim hatam pardon.
ChatGPT veya internetteki ayarlar işe yaramaz çünkü her monitörün R-G-B değeri farklı. Sana gelen mavimsi de olabilir sarımsı da olabilir. Ayar çekersin yeşilimsi de olabilir kırmızımsı da olabilir. Kontrast ayarı genelde default iyidir fakat ayar yapmak istersen paylaştığım makalede bunu nasıl yapacağını gösteriyor. Resimdeki çubukları ne kadar rahat görürsen o kadar iyi.

HDR pek işe yaramaz sdr monitörü bu. Parlaklığı göz zevkine göre ayarla. Diğer ayarlar genelde renk doğruluğunu bozar.

Hocam dediğiniz siteden kontrast ayarını değiştirdim bir tek renkleri ayarlamadım orijinal fotoğraftan daha canlı ve doygun duruyordu bende daha güzel gözüktü gözüme ondan ayarlamadım. Parlaklığı 70'e düşürdüm kontrastı 50'ye düşürdüm, gölge kontrol ayarını 50'ye yükselttim fakat yükseltince sanki ekran soluk gibi, sisliymiş sanki gibi geldi özellike Technopat koyu temada daha belli oluyor fakat 40'a düşürsem ayarı bu sefer de gri renkler siyah gözüküyor bu yüzden 50 de kullanıyorum.

Kontrast oranı arttıkça siyahlar daha iyi durmaz mı? Ben 50 de kullanıyorum ve genelde hikayeli oyunlar oynuyorum hocam.

Hocam dediğiniz siteden kontrast ayarını değiştirdim bir tek renkleri ayarlamadım orijinal fotoğraftan daha canlı ve doygun duruyordu bende daha güzel gözüktü gözüme ondan ayarlamadım. Parlaklığı 70'e düşürdüm kontrastı 50'ye düşürdüm, gölge kontrol ayarını 50'ye yükselttim fakat yükseltince sanki ekran soluk gibi, sisliymiş sanki gibi geldi özellike Technopat koyu temada daha belli oluyor fakat 40'a düşürsem ayarı bu sefer de gri renkler siyah gözüküyor bu yüzden 50 de kullanıyorum.

Kontrast oranı arttıkça siyahlar daha iyi durmaz mı? Ben 50 de kullanıyorum ve genelde hikayeli oyunlar oynuyorum hocam.
Kontrast ayarı beyaz parlaklığını değiştiriyor. Bir şeyleri fazla düşürmek veya yükseltmek monitörlerde çoğu zaman bir yerden alıp bir yerden vermeye sebep olur. Mesela tepki süresi ayarını çok hızlı yapmak tepki süresini düşürür fakat overshoot sorununa sebep olur. R-G-B değerlerde keza öyle, hangisini gereğinden yüksek veya düşük tutarsan olmaması gereken renk ekranda daha çok belirgin olur. Kontrast ayarı da rtings'in dediği şeklinde yapman en doğrusu. Profesyonel incelemeciler böyle belirtmişse vardır bir mantığı. Kontrast ayarı da bir şeyleri iyi-kötü etkiliyordur fakat onun araştırmasını yapmadım. Ki çok iyi bir şey olsa default ayarlarda neden 70 veya 50 olarak gelsin, direkt 100 yapıp geçerler.

Kontrast ayarı beyaz parlaklığını değiştiriyor. Bir şeyleri fazla düşürmek veya yükseltmek monitörlerde çoğu zaman bir yerden alıp bir yerden vermeye sebep olur. Mesela tepki süresi ayarını çok hızlı yapmak tepki süresini düşürür fakat overshoot sorununa sebep olur. R-G-B değerlerde keza öyle, hangisini gereğinden yüksek veya düşük tutarsan olmaması gereken renk ekranda daha çok belirgin olur. Kontrast ayarı da Rtings'in dediği şeklinde yapman en doğrusu. Profesyonel incelemeciler böyle belirtmişse vardır bir mantığı. Kontrast ayarı da bir şeyleri iyi-kötü etkiliyordur fakat onun araştırmasını yapmadım. Ki çok iyi bir şey olsa default ayarlarda neden 70 veya 50 olarak gelsin, direkt 100 yapıp geçerler.

Kontrast default olarak 50 geliyor bende de 50 şu an rtingsteki fotoğrafta göre böyle yaptım. Siyahların olduğu fotoda da gölge ayarı 50 de olunca doğrusu oluyor fakat 50 yapınca dediğim gibi sanki daha solukmuş gibi gözüküyor özellikle Technopat koyu arayüzünde. Fakat 40 yapınca da koyu gri tonları siyah gözüküyor. Sizce ne yapmalıyım?

Kontrast default olarak 50 geliyor bende de 50 şu an rtingsteki fotoğrafta göre böyle yaptım. Siyahların olduğu fotoda da gölge ayarı 50 de olunca doğrusu oluyor fakat 50 yapınca dediğim gibi sanki daha solukmuş gibi gözüküyor özellikle Technopat koyu arayüzünde. Fakat 40 yapınca da koyu gri tonları siyah gözüküyor. Sizce ne yapmalıyım?
Rtings açıklamada yazmış zaten, okumaya üşendiğimden görmemişim. Çok yüksek ayarlamak, görüntülerin kırpılmasına ve dolayısıyla detayların kaybolmasına neden olur; çok düşük ayarlamak ise görüntüyü koyulaştırır ve kontrast oranını düşürür. Tıpkı siyah seviyesi kalibrasyonunda olduğu gibi, tüm dikey çubukları görene kadar kontrastı ayarlayın. Son birkaç adım çok belirsiz olacağından, biraz deneme yanılma gerekebilir.

Buradaki açıklamaya göre yapın, monitörü görmeden kafama göre öneri yapmak istemiyorum. Yanlış bilgi verebilirim çünkü.

Rtings açıklamada yazmış zaten, okumaya üşendiğimden görmemişim. Çok yüksek ayarlamak, görüntülerin kırpılmasına ve dolayısıyla detayların kaybolmasına neden olur; çok düşük ayarlamak ise görüntüyü koyulaştırır ve kontrast oranını düşürür. Tıpkı siyah seviyesi kalibrasyonunda olduğu gibi, tüm dikey çubukları görene kadar kontrastı ayarlayın. Son birkaç adım çok belirsiz olacağından, biraz deneme yanılma gerekebilir.

Buradaki açıklamaya göre yapın, monitörü görmeden kafama göre öneri yapmak istemiyorum. Yanlış bilgi verebilirim çünkü.

Hocam denildiği gibi yaptım kontrast 50, gölge ayarı da 50 şu an.

1755113113631.jpeg

1755113286109.jpeg

Kontrastı arttırınca beyaz görseldeki gözükmesi gereken yerler kayboluyor bu yüzden 50 üstüne çıkarmıyorum.

Gölge Kontrol ayarınıda 40'a düşürünce siyah görseldeki gözükmesi gereken koyu gri tonları hiç gözükmüyor 50 yapınca görseldeki gibi oluyor. En iyi ayarı bana göre şu an yaptım gibi sağ olun hocam.

@YüzbaşıJohnPrice

Selamlar

Bahsettiğiniz ilgili monitörün piksel tepki hızlarının geçiş süreleri tatmin edici.

Tepki süresi, ghosting gibi konular pek umurumda değil hocam daha çok görüntü kalitesine önem veriyorum.

@YüzbaşıJohnPrice

Selamlar.

Bahsettiğiniz ilgili monitörün piksel tepki hızlarının geçiş süreleri tatmin edici.
Konuyla alakasız ama bu QD OLED'leri doğru renkte çekmenin yolu yok mu? Zifir karanlıkta çekiyorum yine mor/kırmızımsı gözüküyor. Sizi donanımhaberde gördüğümden yorumunuzu merak ediyorum. Telefonla ayar yapsam dahi fotoğrafta kamerada yanlış gözüküyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı