Ahlâk Doğuştan mı Gelir, Sonradan mı Elde Edilir?

Eğer doğuştan olsaydı insan sabit ilerlerdi, tüm dünyada uyulması gereken genel ahlak olurdu ve ona uyardı insanoğlu. Ama gördüğünüz gibi öyle bir şey yok, oldurulamadı.
Ben sonradan öğrenildiğine de şu yüzden inanıyorum. Bir arkadaşım var kendisi kız, babası ile annesi 6 yaşında boşandığından beri kız biraz boşlanmış ve hayatında en sevdiği insan olan babası tarafından büyük bir kazık yemiş. Ailesi benim ahlak yapıma hiç uymuyor ama şunu söyliyim, Avrupa'da bu kadar rahat ve ahlaksız bir aile yoktur. Yani buradaki birçok kişiyede ters bir ahlağa sahipler. Nasıl bunu düşünüyorsun dersen hepimizin sevgilisi olmuştur, annemizle babamızla tanıştırırız ya, bu kız doğum gününde daha annesiyle tanıştırmadığı sevgilisiyle seks yaparken anadan üryan yakalandı. Annesinin tepki vermediğini ve odanın kapısını kusura bakmayın diğerek kapattığını söyledi. Diğer gün annesinden özür dilerken annesinin bunun normal ve her zaman olması gerektiğini söylemiş olmasıyla bende ipler koptu. Ben kıza nasıl bu kadar rahat oluyorsunuz deyince ne var ki bunda gerçekten deyip kestirip attı. Şimdi size soruyorum aile yapısı ve çevre ahlak algımızı etkiliyor mu? Etkilemiyor mu?
 
Toplumsal Ahlak Kavramı, insanların yaşayış tarzı, toplum yapısı, ve kazanılmış çevresel faktörler ile şekillenebilen ve toplumdan topluma, ülkeden ülkeye, asırdan asra değişebilen bir kavramdır. Ahlaki değerler, halihazırda da gözlemleyebildiğimiz gibi farklı bakış açılarına göre şekillenebilmektedir. İyilik ve kötülük kavramları da bu bağlamda kişinin bakış açısına göre değişecektir.

Mesela Robin Hood karakteri bunun bir örneğidir. Zenginden çalıp fakire vermek konusunun iyilik mi yoksa kötülük mü olduğunu farklı Ahlak Ölçülerine göre değerlendiren kişiler farklı sonuca varmaktadır. Demek ki sorudaki gibi insanın zihnen iyilik kötülük kavramlarını rehbersiz bulması ve tek bir gerçek ortaya çıkması imkansızdır. Zira insan mantığı dahi sürekli gelişme ve olgunlaşma halinde olduğundan, kararları dahi günbegün değişmektedir. Ergenlik döneminde birisine mantıklı gelen bir kararın, olgunluğa erişince çok mantıksız gelmesi gibi. Demek ki Ahlaki Değerlerin ve insan mantığının değişkenliği 1 sonuca ulaşmayı imkansız hale getirir.

Madem böyledir, elbette “yapan bilir, bilen de konuşur” kaidesince mutlak doğrunun ne olduğunu elbette bütün sistemi yapan ve bilen Zat söyleyecektir. Ve söylemesi de hikmet ve mantığın gerektirdiği bir neticedir. Kur’an hem ahlak hem zikir hem fikir hem dua hem toplum bilim hem ahlak kitabı olduğundan ve evrensel olup aile yaşantısının ve toplum düzeninin dahi en iyi şekilde nasıl yürütüleceğini anlattığından, Her Konuda Yol Göstermesi de zaten hikmetin gereği olup, mantıken gereklidir.
 

Ahlak doğuştan da elde edilmez sonradan da alınmaz herkesin ahlakı vardır aslında önemli olan güzel ahlaktır soru insanlar güzel ahlaklı mı,doğar yoksa sonradan güzel ahlaklı mı,olur olmalıdır.
 
Bence sonradan elde edilir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…