Ahlâk Doğuştan mı Gelir, Sonradan mı Elde Edilir?

Doğuştan gelen bir şey yok ama yatkınlık söz konusu. Merhamet doğuştan gelmez ama merhametli olmaya yatkınlık doğuştan gelir, buna karar verme gücü bizdedir. Ya merhametli olursun ya olmazsın sende olan bir güç. Kararlarınla yolunu belirlersin.

Ahlakta doğuştan gelmez. Bulunduğun çevre ve senin buna verdiğin karşılıklar, cevaplar yolunu belirler, şekillendirir.

Acaba genler bu konuda ne kadar etkili? Ruh demiyorum yanlış anlaşılmasın. Çünkü herkes anne ve babasından eşit sayıda gen alarak oluşur. Peki anne veya babadan ahlakla ilgili veya değer yargıları ile ilgili bir şey geçer mi? Daha doğrusu yatkınlık yapar mı? Yani senin o yöne eğilimini kolaylaştıran bir şeyler.

Hayattta o yöne eğilip pişman olduktan sonra değiştirenler çok oldu, kendin sana ne iyi geliyorsa onu yapıcaksın en sağlıklısı bu, ne iyi hissetiriyorsa o iyidir hiç pişman olmadım.

Kesinlikle doğuştan gelen bazı bilgiler vardır sıfırdan boş bir beyin 2 yıl süt içerek ve etraftaki olaylara bakarak doldurulamaz. Tıpkı bir anakart gibi düşünebilirsiniz. Anakart bios sahibi insanda ise böyle bir sistem kesinlikle var. Akıllı cihazların içinde olan hazır yazılımdan bahsediyorum bir flaş bellekte de bu var o cihaza onun flaş bellek olduğunu hatırlatan bir yazılım içerisinde mevcut.
İnsana gelecek olursak ruh dediğimiz olay insanlarda var, eğer ruh olmasa idi bilgisayar toplar gibi uyumlu organlarla insanları toplayıp yaşatabilirdik uyandığında kim olduğunu düşünecek sizce? Uyanmayacak.

Kesinlikle doğuştan gelen bazı bilgiler vardır sıfırdan boş bir beyin 2 yıl süt içerek ve etraftaki olaylara bakarak doldurulamaz. Tıpkı bir anakart gibi düşünebilirsiniz. Anakart bios sahibi insanda ise böyle bir sistem kesinlikle var. Akıllı cihazların içinde olan hazır yazılımdan bahsediyorum bir flaş bellekte de bu var o cihaza onun flaş bellek olduğunu hatırlatan bir yazılım içerisinde mevcut.
İnsana gelecek olursak ruh dediğimiz olay insanlarda var, eğer ruh olmasa idi bilgisayar toplar gibi uyumlu organlarla insanları toplayıp yaşatabilirdik uyandığında kim olduğunu düşünecek sizce? Uyanmayacak.

Kalıtım hakkında bir tezek bilmiyorsunuz diyeceğim de, konuyu da mı okumadınız?

Ahlak kuralı diye bir şey yoktur ki doğuştan gelsin.

Bana kalırsa ahlak doğuştan gelmez. Temeli çocuklukta yaşadıklarıyla başlar. Büyüdükçe ise gördükleriyle gelişir ve yaşamına göre düzgün yada karmaşık bir hal alır ahlak. Benim fikrim bu.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı