Ahlakın temellendirilememesi

Bak şimdi, putperestlik denilen olay (eğer Arap yarımadasındaki şekliyle cevap vermemi istiyorsan) Arap mitolojisine dayanan bir inanç sistemleri vardı. Bugünün mitolojisi geçmişin dinidir. 2 saat anlatamam bu sistemi araştır oku öğren. Ayrıca sadece Arap yarımadasında yoktu putperestlik. Tarihte Paganlar da putperestti ve mitolojilerini anlamaya aklın almaz, o kadar geniş bir sistem. Dinin, mitolojinin, inancın, inanç sistemlerinin, ahlakın, din tarihinin ne olduğunu bilmiyorsun. Ben de bu yüzden bu konu hakkında konuşmaya haddin olmadığını söylüyorum. @577275 hocam geldi direkt

İslam huzur getiriyorsa sana devam et hocam bir tane hayatımız var neyden mutlu oluyorsan öyle devam. Şimdi gerçek olmayan bir hikayeye inanıyorsun diyeceğim (demem de) ama senin için fark etmez, sen zevk alıyorsun ondan, mutlu oluyorsun. O zaman dediğim gibi neyi seviyorsan onu yapmaya devam et.
Bu konuda konuşmaya haddim yoksa sizin de yok. Ne benden siz üstünsünüz ne de ben sizden üstünüm eşitiz burada. Haddim değilse sende boş yapmayacaksın aynı şeyi konuşuyoruz. Neyse bu sefer güzel cevap vermişsiniz öğrenmişsiniz yani cevap vermeyi. Bu kadar geniş bir sistemde peki siz putperestliği mantıklı buluyor musunuz? Ben size bunu soruyorum. Hiç ahlaklı bir yaklaşım değil.

Bu konuda konuşmaya haddim yoksa sizin de yok. Ne benden siz üstünsünüz ne de ben sizden üstünüm eşitiz burada. Haddim değilse sende boş yapmayacaksın aynı şeyi konuşuyoruz. Neyse bu sefer güzel cevap vermişsiniz öğrenmişsiniz yani cevap vermeyi. Bu kadar geniş bir sistemde peki siz putperestliği mantıklı buluyor musunuz? Ben size bunu soruyorum. Hiç ahlaklı bir yaklaşım değil.

Ya arkadaşım kimse kimseden üstün değil zaten. Senin bilgin yok, bu konu hakkında bilgi sahibi değilsin, araştırıp öğrenmemişsin, "bence bu böyle, bence şöyle" demekle mantıklı bir şey söylemiş olmuyorsun. Herkes mevcut bilgisi dahilinde, konuşacağı yeri bilmeli. Ben konuşmaya kendimdeki hakkı nerede gördüm diye soracak olursanız; bu konu hakkındaki yeterli bilgi ve donanıma sahip olduğumu beyan ederek, lanse ederek girdim zaten konuya. Aynı şeyi konuşuyoruz diyorsun. Ben ne diyorum sen ne diyorsun bir cevaplarımıza göz gezdir. Bir de bana boş yapma diyorsun. Hahaha eyvallah paşam...

Ahlaklı olup olmamasıyla ilgili bir şey diyemeyeceğim (Haddimi biliyorum çünkü). O zamanın ahlak kurallarını bilmiyorum. Putperestlere göre de Araplar kafirdi. Herkes ve her toplum için ahlak anlayışı değişebilir. Mantıklı buluyor muyum? Yani... Ben putperest değilim, günümüzde mantıklı bulunacak bir yanı yok.

Ya arkadaşım kimse kimseden üstün değil zaten. Senin bilgin yok, bu konu hakkında bilgi sahibi değilsin, araştırıp öğrenmemişsin, "bence bu böyle, bence şöyle" demekle mantıklı bir şey söylemiş olmuyorsun. Herkes mevcut bilgisi dahilinde, konuşacağı yeri bilmeli. Ben konuşmaya kendimdeki hakkı nerede gördüm diye soracak olursanız; bu konu hakkındaki yeterli bilgi ve donanıma sahip olduğumu beyan ederek, lanse ederek girdim zaten konuya. Aynı şeyi konuşuyoruz diyorsun. Ben ne diyorum sen ne diyorsun bir cevaplarımıza göz gezdir. Bir de bana boş yapma diyorsun. Hahaha eyvallah paşam...

Ahlaklı olup olmamasıyla ilgili bir şey diyemeyeceğim (Haddimi biliyorum çünkü). O zamanın ahlak kurallarını bilmiyorum. Putperestlere göre de Araplar kafirdi. Herkes ve her toplum için ahlak anlayışı değişebilir. Mantıklı buluyor muyum? Yani... Ben putperest değilim, günümüzde mantıklı bulunacak bir yanı yok.
Mantıklı bulunmamalı zaten. O geçmişin cahilliği. Bence şöyle diyorum ki o bencede kalır öyle olmak zorunda değildir. Sen onu savunuyorsun ben de tam tersini söyleyip din olduğunu düşünmüyorum. Gayet mantıklı değil mi dediğim şey? Bence denmenin mantığını anlamıyorsun sanırım. Ona bakarsan beni bilgisiz olarak nitelendiriyorsun deistler ve başka dine inananlar islamı bilmelerine karşı hala islama geçmiyorlar. Bu yüzden bu konu üzerinden devam etmeyelim.

Aslında mantıklı bir yaklaşım. Putlara tapan bir insandan ahlak beklenemez bir puta tapmak ahlaksızlıktır. İnsanın kendine yaptığı bir hakarettir. Ancak tam olarak dediğiniz gibi değil bunun dışına çıkarsak.
He yani şu an ki, İbrahimi dediğimiz dinlerde puta tapmak yok mu?

Müslümanın şeytan taşlaması, Kabe'nin etrafında dönmesi, Hristiyanın haç işaretinin önünde eğilip dua etmesi, Yahudinin ağlama duvarında ibadet etmesi... Bunlar put değil yani?

Garip bir kafa.. İlginç.

Siz deyince aklıma geldi ettiği duam bilem put duası :D

Amin deyince de öyle :D

He yani şu an ki, İbrahimi dediğimiz dinlerde puta tapmak yok mu?

Müslümanın şeytan taşlaması, Kabe'nin etrafında dönmesi, Hristiyanın haç işaretinin önünde eğilip dua etmesi, Yahudinin ağlama duvarında ibadet etmesi... Bunlar put değil yani?

Garip bir kafa.. İlginç.

Kardeşim din olmazsa, ahlak olmaz.
Bu sizin düşüncenizdir elbette ancak çoğu dinin istemsizce de olsa katı tutumları insanları duygu bastırımına teşvik eder. Bu durum beraberinde hiç iyi şeyler getirmez misal şu an dini değerlerin en çok yükseldiği islam ülkelerine bakalım, bu ülkelerdeki durumun tek nedeni din olmasa bile hatta oradaki dinin yanlış yorumlandığını bile düşünseniz sonucumuz yine dine çıkıyor. Dinler ahlaki kuralların yapıları olabilir ama uunutmayın ki dinsizler, ahlaksız değildir.

Yazı senin değilse alıntıladığın yeri yazmanda fayda var. Bence birçok insan ahlakını benimsediği dinden alır çünkü dini öğretilerin ezici çoğunluğu ahlaksız şeyler öğretmez. İnsanın dinden önceki ahlakı, kendisinin "kÂrlı ya da en azından zararsız" çıkabileceği mantıklı durumları yaratmak için kullanırdı. Örneğin takas yapmak; sen benim baltamı istiyorsun tamam ama bende senin başka bir şeyini alırım. Ya da Sen benim karımı elleme ben de seninkini ellemeyeceğim gibi.

Ahlakın bir diğer tanımı "bana göre"; kontrol edemediğimiz tutkulu duygu ve düşüncelerin davranışa dönüşmemesidir. Mesela cinsellik, ahlaki olarak bir hükmü olmasının nedeni, kontrol edilemeyen bir şey olması. Ya da öldürme isteği; bu tutkulu davranışları kontrol etmeyi öğrenmek iyi/kötü herkes için çıkarlı ve mantıklı bir yaklaşım olacağından buna ahlaki bir boyut kazandırmanın mantıklı olacağına kanaat getirilmiş olabilir.

Bu arada insanların, diğer primatlar ve günümüzdeki şempanzeler gibi çok baskıcı bir toplum olmasından kaynaklı "utanma" duygusunun gelişmiş ve bulunduğu toplumdaki yerini iyi bilmesinden, yapacağı eylemlerin sonucunda ne olacağını bilmesinden kaynaklı da ahlaki değerlerin geliştiğini söyleyebiliriz.
Yazı çoğunlukla bana ait. Ayrıca ben insanın evriminin son basamaklarının ilk basamaklarına çok benzeyeceğini düşünüyorum. Çoğu ihtiyacından ayrılmış "utanç" gibi, toplum düzeninin bir parçası olmanızı sağlayacak etkenlerin yavaşça yok olacığını düşünüyorum. Umalım ki dünya aptal bir geleceği değil de ilmi ve bilimsel geleceği seçer.

Son düzenleyen: Moderatör:
Fark etmiyor, din olmasa insanlar mağara adamı gibi yaşardı.

Emin olun temellendirilmeye çalışılmış yarım yamalak, yandaş ahlak anlayışlarının yarattığı savaşlar ve yıkım olmasaydı - geleceği tam olarak kestiremeyiz amaaaa- emin olun şu anki durumumuz daha iyi olurdu.

Ahlak dediğimiz şey dine dayanmaz. Ahlak canlının özünde vardır. Ahlakın kaynağı dindir diyen bir insan bonobo ve ateist adlı kitabı okumasını tavsiye ediyorum. Bonobolar hakkında yapılan bir gözlemde bu canlıların kendi içerisinde ahlaka sahip olduğunu ortaya koyuyor. Bu canlılar Müslüman değil ve dinden bir haber.

Tabii burası işin siyasi kısmı ama ahlak dinle bağlantılı olsaydı bu kadar dindar insanın durumu böyle olmazdı. :)

Hocam zaten ne olduysa hep kendimizi üstün görmemizden, aptal kavramları yüceltmemizden oldu. Hep cennetten geldik diye hayvanlardan üstün gördük kendimizi halbuki hiçbir farkımız yok. Ahlak, özgürlük, irade, cinsellik, cinsiyet gibi kavramları tabu haline getirdik, sayoutlaştırdık. Oysaki bunlar sadece birkaç harften oluşan kelimelerden ibaret. Katı olduk, dogma olduk, cahil olduk ve bunu üstünlük zannettik - boşa okuyorsunuz, felsefeden atama yok, okuyacaksın da ne olacak, öyle saçma kitap mı olur diyen türlü insanlar- kendi türümüzü çok katlettik, doğamıza karşı çıktık sürekli, dengelerin içine ettik. Yani ettik ettik de hiç akıl edemedik sen de insansın, ben de. Sen de gelişmemiş bir hayvansın, ben de.

Son düzenleme:
Yazı senin değilse alıntıladığın yeri yazmanda fayda var. Bence birçok insan ahlakını benimsediği dinden alır çünkü dini öğretilerin ezici çoğunluğu ahlaksız şeyler öğretmez. İnsanın dinden önceki ahlakı, kendisinin "kÂrlı ya da en azından zararsız" çıkabileceği mantıklı durumları yaratmak için kullanırdı. Örneğin takas yapmak; sen benim baltamı istiyorsun tamam ama bende senin başka bir şeyini alırım. Ya da Sen benim karımı elleme ben de seninkini ellemeyeceğim gibi.
İnsanlar ahlakını dinden almaz. Ahlak kültüre göre şekillenir. Hatta Dinin çoğunluklu olduğu toplumlarda ahlaksızlık tavan soygun,tecavüz,öldürme dini kurallara göre hüküm koyma vb. Muhtemelen savunma da "Ama o gerçek din değil." olur. Kültür asıl ahlakı belirler. Orta doğu kültüründe yetişmiş insanlara bakarsanız ne kadar ahlaksız bir toplum olduğunu görürsünüz ancak Japonyada ki insanlar kibardır, sibiryada, orta asyada zor şartlarda yaşayan insanlar az şeyi olmasına rağmen size kapısını açar yemek verir. Bazı kültürlerde normal olan şeyler bazı kültürlerde ahlaksızlıktır. En basitinden bu kadın hakları, insan hakları vs yaygınlaşmadan önce bazı kültürlerde kadın mal gibi alınıp satılıyordu bazılarında ise kadın namus olarak görülüyordu.

İnsanlar ahlakını dinden almaz. Ahlak kültüre göre şekillenir. Hatta Dinin çoğunluklu olduğu toplumlarda ahlaksızlık tavan soygun,tecavüz,öldürme dini kurallara göre hüküm koyma vb. Muhtemelen savunma da "Ama o gerçek din değil." olur. Kültür asıl ahlakı belirler. Orta doğu kültüründe yetişmiş insanlara bakarsanız ne kadar ahlaksız bir toplum olduğunu görürsünüz ancak Japonyada ki insanlar kibardır, sibiryada, orta asyada zor şartlarda yaşayan insanlar az şeyi olmasına rağmen size kapısını açar yemek verir. Bazı kültürlerde normal olan şeyler bazı kültürlerde ahlaksızlıktır. En basitinden bu kadın hakları, insan hakları vs yaygınlaşmadan önce bazı kültürlerde kadın mal gibi alınıp satılıyordu bazılarında ise kadın namus olarak görülüyordu.

Aynı şeyi daha detaylı olarak tekrar yazmışsın.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı