Ahzâb Suresi 50. ayeti hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bulundurmadınız değil sadece orayı atlamışım, zaten yaptığınız genel olarak bu okadar yazı yazdım ama cımbızla biryeri çekiyorsunuz :) Orayada açıklık getireyim eksik kalmasın yine peygambere has bir durum yok,

Nisa 4.ayet
Kadınlara mehirlerini hiçbir karşılık beklemeden veriniz; ama eğer onlar, kendi rızâlarıyla bir kısmını size bırakırlarsa, ondan hoşnutluk ve gönül rahatlığıyla faydalanınız.

Görüldüğü gibi tüm müminler için eğer kadın mehirden vazgeçer veya bir kısmını almak istemez size geri verirse onu alın faydalanın diyor.
En önemli kısimlardan birini atlamissiniz. Tabii ki oraya dikkat cekecegim. Kuzen evliliğini haram kilmamasinin Kur'an'ın o döneme ait bir kitap olduğunu gosterdigini, günümüzde eski bir kitap olduğunu da yazabilirdim ancak uzamamasi adına o topa girmedim. Sende bir cevap yazardin illa.

Sence bu yazdığın ile peygamberinki aynı mı? Allah sadece sana özel olarak diyor, yalan mı söylüyor yani Allah şimdi? Peygambere has değil diyorsunuz ayette koskocaman sana özel kıldık diyor. Yine siz bilirsiniz tabii.

En önemli kısimlardan birini atlamissiniz. Tabii ki oraya dikkat cekecegim. Kuzen evliliğini haram kilmamasinin Kur'an'ın o döneme ait bir kitap olduğunu gosterdigini, günümüzde eski bir kitap olduğunu da yazabilirdim ancak uzamamasi adına o topa girmedim. Sende bir cevap yazardin illa.

Sence bu yazdığın ile peygamberinki aynı mı? Allah sadece sana özel olarak diyor, yalan mı söylüyor yani Allah şimdi? Peygambere has değil diyorsunuz ayette koskocaman sana özel kıldık diyor. Yine siz bilirsiniz tabii.
Ayetin ne dediği tabiki Allahın kelamı ve önemli. Mesele o değil, siz burda Peygambere özel ayrıcalık yapılmış vurgusunu duymak veya görmek istiyorsunuz benim anlattığım ise burda Peygamber için söylenen şeyler tüm müminler içinde geçerli. Yani bazıları bu ayete bakarak '' peygamber sorgusuz herkesle evlenebilir herkesi alabilir isterse 1 gün evli kalır ertesi gün boşar ona herşey serbest'' gibi anlamlar çıkarma peşinde. Ayette peygamber için bir kadını mehirsiz alabilirsin demiyor, ''Kadın mehiri bağışlarsa'' diyor. Aradaki farkı anlayabildiğini düşünüyorum. Yani Peygamber kadına ben sana mehir vermeyeceğim ama sen benle evleneceksin diyemiyor, kadının bunu kendi isteğiyle bağışlaması gerekir. Aslında çok basit şeylerde ne diyim.

Ayetin ne dediği tabiki Allahın kelamı ve önemli. Mesele o değil, siz burda Peygambere özel ayrıcalık yapılmış vurgusunu duymak veya görmek istiyorsunuz benim anlattığım ise burda Peygamber için söylenen şeyler tüm müminler içinde geçerli. Yani bazıları bu ayete bakarak '' peygamber sorgusuz herkesle evlenebilir herkesi alabilir isterse 1 gün evli kalır ertesi gün boşar ona herşey serbest'' gibi anlamlar çıkarma peşinde. Ayette peygamber için bir kadını mehirsiz alabilirsin demiyor, ''Kadın mehiri bağışlarsa'' diyor. Aradaki farkı anlayabildiğini düşünüyorum. Yani Peygamber kadına ben sana mehir vermeyeceğim ama sen benle evleneceksin diyemiyor, kadının bunu kendi isteğiyle bağışlaması gerekir. Aslında çok basit şeylerde ne diyim.
Ben öyle bir anlam cikarmadim zaten. Mehir konusunda müslümanlar ne özgürlükte bilemiyorum saçma bir gelenek olduğu için. Ancak anladığım kadarıyla mehirsiz evlenme peygamber için de normal mümin için de geçerli. Peki ayette neden kocaman "sadece sana özel helal kıldık" yazdığını söyler misiniz? Allah muminlere de bu hakkı verdiğini unuttu mu yoksa?

Ben öyle bir anlam cikarmadim zaten. Mehir konusunda müslümanlar ne özgürlükte bilemiyorum saçma bir gelenek olduğu için. Ancak anladığım kadarıyla mehirsiz evlenme peygamber için de normal mümin için de geçerli. Peki ayette neden kocaman "sadece sana özel helal kıldık" yazdığını söyler misiniz? Allah muminlere de bu hakkı verdiğini unuttu mu yoksa?
Üstte attığım Nisa 4.Ayette ''Kadınlar bu mehirin ''bir kısmını'' bağışlarsa'' diyor.
Fakat Ahzab suresindeki ayette Kadın tüm mehirini bağışlarsa diyor. Burdaki sana özel kısmı oradan geliyor. Kaldı ki böyle ufak dokunuşların peygamber için yapılması neden sorun teşkil etsin ki? Peygambere yüklenen bir sorumluluk ve görev var, bir çok dost edinmesine rağmen bir çokta düşman ediniyor. Savaşlara girip çıkıyor ve hayatını bu verilen görevi tamamlamak için adayan birinden bahsediyoruz. Ek olarak Mehirin ne olduğunu bildiğini düşünüyorum
İslâm hukukunda erkeğin evlenirken kadına verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para, mal veya menfaat hediyesidir.

Kadın olmanın kendi dönemimizde bile ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Kaldı ki bu dönemde kadınlar kendi parasını kazanabiliyor çalışabiliyor. O dönemlerde kadınlara böyle bir hak tanınması mehir olayının olması neden saçma olsun aksine kadınlar için bir ayrıcalık bir iyilik değilmidir ?
Sen bir erkek olarak bugün beş parasız kalsan bir şekilde yolunu bulabilirsin, ama kadın için aynı şey geçerli değil çok daha zor. Bazı şeyleri empati kurarak düşünürsen bence daha iyi sonuçlar elde edersin.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı