AI, resim çalıyor mu?

Spidez

Decapat
Daha fazla  
İyi akşamlar dilerim herkese. Bugün Reddit'te bir tartışma gördüm. Birisi AI'ın resim çaldığını ve kredi vermediğini o yüzden desteklenmemesi gerektiğini söylüyordu. Başkası da bunun önceden olduğunu ama şu an için doğru olmadığını savunmuş. Konu biraz uzamış ve iki tarafın da haklı olduğu yerler vardı. Peki sizce ya da resmi duruma göre AI resim çalıyor mu? Çalsa bile hala AI'yı desteklemeli miyiz gelişmesi için? Düşüncelerinize ve fikirlerinize açığım.

Resim çizebilen yapay zekalar, chatgpt gibi önceki eserlerden öğreniyor ve bunları kullanarak yeni şeyler oluşturuyor. Yani aynı şeyi yapmıyor istersen aynı şeyi de yapar ama bu çaldığı anlamına gelmiyor.

"Eğer ki diğerlerinden ötesini görebildiysem; bu, devlerin omuzlarında yükseldiğim içindir."
-Isaac Newton

Çalıyor gibi. Çünkü internet üzerindeki görselleri kullanarak kendisi bunları kullanıp/birleştirip yeni bir görsel üretiyor. Şu anda da kendisi öğreniyor diyorlar ama halen daha şablonlar ve temel görseller kullanıyor. Mesela yüz çizmek için halen daha bir örnek görsel kullanıyor ama bunu insanlar da yapıyor resim çizerken. İnsanlar da birbirinin resimlerini kopyalıyor, benzerini yapıyor. AI resim yapınca çalma ama insan yapınca kendi yorumu oluyor halbuki ikisi de temelde aynı mantık. Başkasından görüp öğrenme ve taklit üzerine gelişmiştir. Onun için AI kullanmaya devam, hem çok güzel ve ilginç resimler de üretiyor.

Ne varsa araklıyor ama buna çaldı diyince herkes tepki veriyor forumda :D.

1684004269756.png

Çalmıyor sadece o resmi referans olarak kullanıyordur.

Resim çalıyor derken neyi kastediyorsunuz?

İşlemesi için yüklediği resimden bahsediyorsanız, kendini geliştirmesi için yüklenen resimler veri tabanında tutulduğu her yapay zekanın kullanım koşulunda yazar. Yüklerken bunu kabul ediyorsunuz, çalmak sayılmaz.

Bazı resimlerin watermarkına kadar alıyor (watermark tam çıkmıyor bu arada) ama o resimler insanlar tarafından ona referans verildiği için çalan AI olmuyor. Ve tabii ki de desteği sürdürmeliyiz.

Resim çizebilen yapay zekalar, chatgpt gibi önceki eserlerden öğreniyor ve bunları kullanarak yeni şeyler oluşturuyor. Yani aynı şeyi yapmıyor istersen aynı şeyi de yapar ama bu çaldığı anlamına gelmiyor.

"Eğer ki diğerlerinden ötesini görebildiysem; bu, devlerin omuzlarında yükseldiğim içindir."
-Isaac Newton
Burada size katılıyorum. Tartışmada ki arkadaşta sanırım zaten direkt AI'ın başka resimleri hiçbir türlü kullanmamasını istiyordu sanırsam. Tam anlamadım ben de.
Çalıyor gibi. Çünkü internet üzerindeki görselleri kullanarak kendisi bunları kullanıp/birleştirip yeni bir görsel üretiyor. Şu anda da kendisi öğreniyor diyorlar ama halen daha şablonlar ve temel görseller kullanıyor. Mesela yüz çizmek için halen daha bir örnek görsel kullanıyor ama bunu insanlar da yapıyor resim çizerken. İnsanlar da birbirinin resimlerini kopyalıyor, benzerini yapıyor. AI resim yapınca çalma ama insan yapınca kendi yorumu oluyor halbuki ikisi de temelde aynı mantık. Başkasından görüp öğrenme ve taklit üzerine gelişmiştir. Onun için AI kullanmaya devam, hem çok güzel ve ilginç resimler de üretiyor.
Evet desteklememeliyiz diyen kişi de bunu demiş. Fakat AI'yı eleştiren kişi "AI farklı esinlenirken biz insanlar gerçek hayattan esinleniyoruz ve AI bunu yapamaz bu yüzden de izin verilmediği halde resimleri kullanıyor" demiş. Ona da bu konuda katılıyorum. Sonuçta resimleri izinsiz kullandığı için bir çalma durumu var gibi. Fakat AI başka nasıl öğrenebilir ki?
Çalmadığını savunan kişi de aynı cevabı vermişti şimdi bunu görünce gülümsedim bi. 😃

Evet desteklememeliyiz diyen kişi de bunu demiş. Fakat AI'yı eleştiren kişi "AI farklı esinlenirken biz insanlar gerçek hayattan esinleniyoruz ve AI bunu yapamaz bu yüzden de izin verilmediği halde resimleri kullanıyor" demiş. Ona da bu konuda katılıyorum. Sonuçta resimleri izinsiz kullandığı için bir çalma durumu var gibi. Fakat AI başka nasıl öğrenebilir ki?
Bu tartışmaları ben de yakından takip ettiğim için benzer bir cevap verdim ona karşılık ama başka bir şekilde de öğrenemez ki AI da yani onun için tamam izin almıyor kabul ama kendim de internetteki bir resmin tıpatıp aynısını çizebilirim. Yani onun için AI'yı bir yapay zeka değil de insan olarak görselerdi bu tartışma daha farklı ilerlerdi.

AI farklı esinlenirken biz insanlar gerçek hayattan esinleniyoruz ve AI bunu yapamaz bu yüzden de izin verilmediği halde resimleri kullanıyor
İnsanlar da yapay zekalar gibi gördükleri şeylerden yeni şeyler üretir. Kimse olmayan ya da daha önce düşünülmemiş bir şeyi hayal edemez, insanın böyle bir kapasitesi yok. Düşünebildiğin her şey daha öncesinde şahit olduğun bir şeyin dalı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı