AIDA64 Stability Test Rehberi

Sıcaklıklar fazla temizlik yapıp thermal macun yenilemeni öneririm.
bir sorum daha var aıda nın cpu/gpu testinde x64 cpu kısmını test ederken sarı renkteki uyarı çıkıyor sonra test bitiminde düzeliyor bi anlamı var

fee1ebc6-58f3-44ca-82ab-47b7e5813aa4.jpg

gpgpu.png

Ekran kartının sıcaklığını yapamadım sanırım GPU'ya tıklamıştım fakat işlemci, disk ve ramlari gösteriyor. İşlemcimde yükte maximum 62 çıktı sevindim daha yeni almıştım iyi gibi sanki :)

Merhaba, ben bu testi bu ayarlarda yaptığımda 2 dakika içinde pcden kesintisiz bir ses geliyor. Değerler aşağıda işlemcim i7 4790k. Daha önce bu testi yaptığımda ve vatanda da yaptığımda böyle bir şey olmamıştı. Fpu tikini kaldırınca sıcaklık değeri en fazla 80 oluyor. Ses gelmiyor (daha önce bir kaç kere reset atıyor diye götürmüştüm test yapıp hiç bir şey bulamamışlardı) Sıvı soğutucu kullanıyorum. cooler master seidon 120v.

Dosya Ekleri

• Adsız.png
    Adsız.png
    17,4 KB · Görüntüleme: 1.093
Ya arkadaşlar bu rehber alacağınız soru varsa konu ile alakasız konu açabilirsiniz.

Eline sağlık Gökhan abi. Artık anlatmak yerine direk buraya yönlendiririz. Bende konu sabitlenmeli.

Rehberin altında, bu programın verdiği sonuçlara göre sistemimdeki bir sorunumu belirtiyorum. Neden ekstra bir konu açayım?
Seidon 120V hali hazırda sessiz çalışan bir sıvı soğutma sistemi değil. Yüksek performanslı bir soğutma sistemi de değil. İşlemci ısınınca haliyle kendini parçalıyor soğutucu :)

Vatan'da aynı testi gerçekten yaptıysan belki ortam gürültüsü yüzünden fark etmemiş olabilirsin.
Mağaza ortamında fan gürültüsü pek anlaşılamıyor ne yazık ki :(

@BilgisayarKurdu güzel açıklama olmuş, eline sağlık (y)
İ3 6100 işlemci için stok fanı ile stres testi yaptım, maksimum 62 dereceyi gördü. Sanırım bu değer oyun oynarken ya da iyi işlemci isteyen programları kullanırken alınabilecek en yüksek değer olmuş oluyor değil mi?

Stres testine başlarken GPU'yu seçtiğimde şöyle bir yazı geldi ve onay istedi.
"The Windows video driver Timeout Detection and Recovery delay (TdrDelay) value is configured too low. It may cause the video driver to be reset while running the AIDA64 System Stability Test."
İngilizcem biraz var ama ekran kartına zarar gelir mi gelmez mi bilemediğim için hayır deyip GPU tikini kaldırdım.

Bir de senin ekran alıntında dikkatimi çeken şey işlemcin en fazla 46 derece ve çekirdeklerin sıcaklığı ya da soğukluğu deyim artık 8 derece :) işlemcini ve soğutucunu merak ettim açıkçası.

AIDA64 Extreme Edition programının deneme sürümüne sahip olmayanlar için resmi sayfasından linklere ulaşabilirsiniz : Downloads | AIDA64
15.8MB büyüklüğündeki AIDA64 Extreme Edition EXE uzantılı kurulum dosyasına bu linkten direkt olarak ulaşabilirsiniz : http://download.aida64.com/aida64extreme560.exe

Programın kurulum aşaması oldukça basit olduğu için ilgili bölümleri es geçiyorum.

Araçlar sekmesinden > Kararlılık Testi seçeneğine geliyoruz :

Eki Görüntüle 131981

Henüz test başlamadığı için işlemler kısmı boş görünecektir :

Eki Görüntüle 131982

Kırmızı ok ile gösterilen "Statistics" seçeneği ile anlık olarak sıcaklık değerlerini, maksimum ve minimum sıcaklık değerlerini görebiliriz.

Eki Görüntüle 131983

Sıra geldi yük altına sokacağımız birimleri belirlemeye :

Eki Görüntüle 131984

• CPU : Merkezi işlem birimimiz, mutlak işaretli bulunmalı
  • FPU : Merkezi işlem biriminin matematiksel hesaplamalardan sorumlu kısım
  • CACHE : Bildiğiniz üzere işlemcimizin ön belleğine verilen isim L1-L2-L3
  • System Memory : Anlaşılacağı üzere RAM belleklerimizden bahsediliyor
  • Local Disk : Yerel Disk yani HDD veya SSD gibi depolama aygıtları
  • GPU : Grafik işlemcimiz
Dolayısıyla sistemi tam anlamı ile yük altına sokmak için Local Disk hariç tüm işaretleri seçiyoruz, maksimum sıcaklık değerlerini de bu şekilde anlayacağız. İsteyen RAM bellekleri de devre dışı bırakabilir, işlemci sıcaklığına etkisi olmayacaktır.

Eki Görüntüle 131986

Sol alt köşedeki Start tuşuna basıyoruz ve test başlıyor.
  • 1 numaralı bölümde yapılan işlemler kasa bir biçimde belirtiliyor.
  • 2 numaralı bölümden sıcaklık değerlerini kontrol edebilirsiniz > Statistics sekmesi
  • 3 numaralı bölüm > Elapsed Time : Test başlayalı aradan geçen zaman
Bellekleri ve işlemciyi yük altına soktuğumuz için Görev Yöneticisinden de görüleceği üzere büyük bir kaynak tüketimi söz konusu oluyor. RAM bellekler teste dahil edilirse sistem doluluktan ötürü mecburen HDD'yi kullanmak zorunda kalacaktır, bu da test esnasında belirgin kasma ve donmalara neden olacaktır. HDD de teste tabi tutulursa daha büyük kasmalar yaşanabilir.

Eki Görüntüle 131987

Test sırasında oyun oynayamayız bilginize.

En son aşamada ise 10 dakika aranın ardından STOP butonuna tıklıyoruz. Bilgisayar kendine gelecektir hemen :) Üst kısımda testin durdurulduğu bilgisine ulaşabilirsiniz.
Orta kısımda sıcaklık ortalama - max, min değerleri yer alacaktır. En alttan ise geçen zamanı hesap edebilirsiniz. 10 dakika test süresi yeterlidir arkadaşlar.

Günün sonunda sizden istenen bilgi aşağıdaki gibidir :

Eki Görüntüle 131988

Umarım faydalı bir rehber olmuştur :)
Merhaba öncelikle. Benim bir sorunum vardı. Bazen ekranımda görüntü gidip geliyor. Sorunun ekran kartından mı diye Aida64ten stress test yaptım. Ekran kartı yaklaşık 72-73 dereceye kadar geldi falan ekranda bir kararma olmadı. Sizce bu sorunum neden olabilir?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı