Aigo DR12 RGB FAN ve GPU Bracket inceleme

Selamlar;

Artık biraz hobiye dönüşen kasa ışıklandırma işine iyiden iyiye bulaşmış durumdayım. Önce RGB RAM gereksiz deyip almayan ben şimdi Çin memleketlerinden fan ve GPU bracketı adı altında parçalar alır oldum :p

Fazla beceremem böyle şeyleri çektiğim fotoğraflar ve kısa da olsa bir video ile almış olduğum bu iki parçarı göstermek istiyorum.

Şimdi öncelikle; Kasam Phanteks P400 modeli. Kasam, 3 öne 2 üst tarafa ve 1 adette arkaya olmak üzere 6 adet fan yerleşimine olanak sağlıyor. Kasayı aldığınızda size sadece 1er tane önde ve arkada 12mm fan ile geliyor. Tabii ki başlangıç için güzel ama ekran kartını vs. yükselttikçe ihtiyacınızı karşılayamayacak duruma geliyor. İşlemcim i7 8700 OC desteksiz olduğu için aşırı abartılı sıvı soğutmalara girmeden hem performans hem de göze hitap etsin diye işe MSI Core FROZR L ile yola çıktım. Bunun önerisi için tekrardan @Pantheon ve @CJack60 a tekrar teşekkürler gayet güzel ve başarılı model.Daha sonra işlemcinin sıcaklığını güvenli seviyelerde olduğunu görünce alacağım fanların performans ağırlıklı değil de, birazda göze hitap edebileceği özgürlüğüne sahip olduğumu farkettim. Bunun için Aigo DR12 3pcs Computer Case PC Cooling Fan RGB Adjust LED 120mm Quiet + IR Remote New computer Cooler Cooling RGB Case Fan CPU-in Fans & Cooling from Computer & Office on Aliexpress.com | Alibaba Group 3lü kontrolcülü RGB setini almaya karar verdim. Fiyatı: 23 Dolar. Önümüzdeki günlerde indirime de girebilir. Özellik olarak 38 CFM ve 21 desibel ses oranına sahip.Fazla güçlü değil fakatb unları egsoz fan olarak içerideki sıcak havayı dışarı atması amacıyla alırsanız gerçekten işlerini iyi yapıyorlar . Düşüncem ise doğruymuş pahalı performanslı fanlara bu kasa için ihtiyaç yokmuş çünkü aldıktan sonra sistem sıcaklığı 6-7 derece arasında farketti.

Şimdi bağlantı şekli nasıl?

Anakartı benimki gibi RGB girişi fakiri modellerden biri varsa mecburen kendi kontrolcüsü olanlardan almanız gerekiyor. Gücünü PSU dan aldığı için son hız çalışıyor ama yukarıda belirttiğim 38CFM oranı son hızda da çalışsa videoya bakarsanız öyle öff bu ne diyecek kadar ses yapmıyor.

Görselleri:

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg

Kontrolcüsü. 9 adet fan takabiliyorsunuz 3 tanesi ise 4 pin LED pin girişi. Yani led alarak yine kendi kumandası üzerinden renk ayarı yapabiliyorsunuz.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Gelelim GPU Bracket'a. Nedir bu GPU bracket? Ben de aliexpresste gezerken karşıma çıktı. Daha önceden görmüştüm ama bilgisayar toplayınca anlam kazandı benim için. Kendisinin amacı GPU'ya alttan destek vererek ağırlığını paylaşıyor ama bu üründe asıl amaç daha çok görsellik.

Kendi modelini ve rengini seçebiliyorsunuz. Biraz daha ödeyerek RGB bile alabiliyorsunuz. Desen olarak gerçekten zengin hatta BURASI ÖNEMLİ kendi tasarım,çiziminizi dahi yapıyorlar!!

a1.jpg

a2.jpg

a3.jpg

a4.jpg

a5.jpg

b1.jpg

b2.jpg

b3.jpg

b4.jpg

b5.jpg

b6.jpg

Bantları kazımayı unutmayın hatalı ürün geldi falan filan triplere girdim :D

Önemli not: Almayı isteyen olursa kasaya monte edeceğiniz kısımda 3 adet vida boşluğu olmasına dikkat edin yoksa sıığmayacaktır kasaya. Ürünün linki bu arada:

Prevent distortion graphics support frame graphics partner luminescence faith Acrylic Bracket use for gpu rgb light changable-in Fans & Cooling from Computer & Office on Aliexpress.com | Alibaba Group

Fiyatı: 10 dolara düşecekmiş alınabilir yani.

Kendimce bir şeyler yapmaya çalıştım umarım beğenmişsinizdir. Kasaya son olarak PSU için sleeve kablolardan ve Captcha Verification
led setini almayı düşünüyorum sonra bitiyor artık :)

Teşekkürler.

Son düzenleme:
Hocam sence bu fanları alıp kumanda ıle kontrol etmek mantıklımı yoksa msi uyumlu rgb fanlarmı almak gerekmekte eğer öyleyse link paylaşabilirmisin. @FrontPage.
Kumandayla kontrol etmenin herhangi bi zararı yok havası var bile diyebilirim hatta. Paran varsa 300-400 lere çıkarım diyorsan tabi başka modellere bakmak çok daha mantıklı.

merhabalar arkadaşlar Aigo DR12 fanları kullananlar memnun mu? Fan hızları ayarlanamıyor diye biliyorum ben, çekindiğim konu kendimiz fan devirlerini ayarlayamadığımız için ya gürültülü çalışması yada yeterince soğutmaması. Bir fikir verirseniz çok sevinirim.

merhabalar arkadaşlar Aigo DR12 fanları kullananlar memnun mu? Fan hızları ayarlanamıyor diye biliyorum ben, çekindiğim konu kendimiz fan devirlerini ayarlayamadığımız için ya gürültülü çalışması yada yeterince soğutmaması. Bir fikir verirseniz çok sevinirim.
Aigo C3 modelinden 6 fanlı olacak şekilde getirtmiştim. Kontrolcüsü aşağıda resmini verdiğim şekilde 3 buton bulunduruyor üzerinde. Bunlardan biri 2 kademeli olacak şekilde fan hızlarını kontrol ediyor, yani düşük hız ve yüksek hız olmak üzere 2 kademe. Biri RGB animasyon geçişlerini sağlarken sonuncusu da bu animasyonların hızlarını kontrol ediyor.
aigo-aurora-c3-12-cm.jpg

Şu şekilde bir detaydan bahsetmek isterim. Ben üşengeçliğim sonucu sistemi kapatmadan kontrolcünün, güç kaynağına bağlanacak olan molex tarafını söküp takma işlemi yaptığım için çıt çıt çıt sesleri eşliğinde fanların üzerindeki ledlerin büyük bir bölümünü yaktım.
Sorun sadece ledlerdeydi fanlar hala çalışıyor ve hızları kontrol edilebiliyordu. Burada yapılacak tek bir şey vardı fanların üzerindeki beyaz kapakları söküp ledleri değiştirmek.
Burada şöyle bir sorunla karşılaşılıyor, her ne kadar ürünün 12V olduğu söylense de aslında durum bu şekilde değil. Ürünün 12V ihtiyaç duyan kısmı fanları, ledler 5V ile çalışıyor ki bunuda zaten molex kablo ve kontrolcü sağlıyor, ileride bu konudan bahsedeceğim.
İlk önce 5V led arayışına girip başarısız oldum zaten bulsam bile durum bu kadar basit de değildi. Çünkü görseldeki gibi aynı anda şerit üzerinde 2 farklı rengin geçişini sağlayabilecek ledler de bizim her yerde gördüğümüz ledlerden farklı ve pahalı.
Bizim bildiklerimiz birçok rengi verebiliyor olsa da bunu hiçbir zaman aynı anda veremiyor olanlar. Yani kırmızı yanıyorsa hepsi aynı anda kırmızı yanıyor maviye dönüştürürseniz hepsi aynı anda mavi oluyor.
Bu üründe ise hala emin olmamakla birlikte Piksel Led (Adreslenebilir Led) kullanılıyor. Bu da şerit üzerindeki her ledin kontrolcüye bağlı olarak her birinin ayrı ayrı kontrol edilebiliyor olması anlamına yani resimdeki animasyoların gerçekleştirilebiliyor olması anlamına geliyor.
Şayet bu uğraşlar sonucu kontrolcümün RGB kontrol edebilen kısmına da zarar vermemiş olsaydım Piksel Led pahalı da olsa alıp, bu kontrolcü ile işe yarar hale getirebilirmiyim bakacaktım fakat kontrolcü arızalandığı için uğraşmaya gerek kalmadı.
Şimdi sorun şuydu, fanların hız ayarını yapabilmem için bu kontrolcüye ihtiyacım vardı çünkü kontolcünün fan tarafında sorun yoktu led tarafında sorun vardı. Her bir fanın üzerinde resimde de görebileceğiniz, kontrolcüye giden 6 kablonun bağlı bulunduğu pinler vardı. Bu 6 kablodan 2 si fanlara 12V sağlayan kablolardı ve diğer dördüde tamamen RGB ile alakalıydı, yani az önce bahsettiğim 5V ve RGB kabloları. Bu durumda tek yapmam gereken pinlere giden RGB kablolarını kesip diğer 12V olanları ellememekti. Bunuda aşağıdaki resimde görebilirsiniz. Kesilmemiş olan 2 şer kablo fanlara güç sağlıyor.
IMG_20190505_012450.jpg

Bu şekilde fan hızlarına olan kontrolümü kaybetmemiş oldum fakat bu işin bir de aydınlatma tarafı vardı ve buna da çözüm bulmak istiyordum çünkü iş artık inada binmişti.
Bunu da hemen hemen her yerde ucuz bulunabilecek 5 metrelik 7-8 renk verebilen 12V RGB şerit ledler ile çözmeye karar verdim. Bunun sebebi de Piksel led almayı göze alabilsem bile buna birde kontrolcü almam gerekecekti ki bu da benim ürünü aldığımdan çok daha pahalıya geleceği anlamına geliyordu bu durumda uğraşmama gerek yok yenisini alır geçerim diye düşünülebilirdi amaç eldekini kurtarmaya çalışmaktı.
Hemen yakınımda bulunan bir yerden 5 metrelik RGB şerit led ve aşağıda resmini verdiğim ürünü aldım.
1.jpg

Fanların her birinin üzerindeki beyaz kapakları söküp, çöp olan ledlerin üzerindeki 4 er li kabloları sökerek yeni aldığım ve fanlara göre kestiğim ledlere lehimleyerek işin zahmetli tarafını da hallettim.
Burada önemli olan, eski ledlerden söktüğünüz kabloların hangisinin ne olduğunu karıştırmamak, bir sonraki kısımda elinizde 20 tane kablo olacak (ben 5 fanla uğraştığım için 5x4=20) ve bunların her birini 4 er li şekilde ayırmanız gerekecek. Burası biraz karışık olduğu için anlatmak da bir o kadar zor olur.
En nihayetinde yukarıda ki resimdeki mavi ile işaretlediğim 2 kabloyu güç kaynağından gelen molex kablolardan birinin 12V tarafına bağladım çünkü artık eski kontrolcü ve ledlerle işimiz kalmadığı ve yeni aldığımız ledlerde 12V olduğu için sorunumuzda kalmadı.
İişlemler o kadar karışık ve benim bu sonuçlara bu kadar işimin gücümün arasında ulaşabilmem o kadar zor oldu ki anlatırken bile karıştırmış olabilirim.
Şu an fanlar eski kontrolcüsü ile kontrol edilebiliyorken, fanların üzerindeki ledler yeni aldığım kumandalı kontrolcü ile kontrol ediliyor. Bu ürün ucuz ve fonksiyonu az olduğu için sadece yanıp sönme ve bu arada renkler arasında geçiş yapıyor olsa da zaten fazlasına da ihtiyacım yoktu.
IMG_20190505_012536.jpg

Bu fanların avantajı üzerlerinde işi güzelleştiren beyaz kapakların bulunması. Diğer türlü her led tek tek gözüküp benim hiç de hoşuma gitmeyen bir görüntü sergiliyor olacaktı.
Bunları yazmamda bir amaç yoktu aslında fakat elinizde belli bir ürün var ve iyileştirme yapmak istiyorsanız ufkunuzu açın ve size yüksek meblağlarla dayatılan ürünleri almadan önce 2 kere düşünün.

Son düzenleme:

DR12 Pro alırsan hız kontrolü var sanırım.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı