Akademisyenler neden az kazanıyor?

Flutv, Akademinin Karanlık Yüzü, mutlaka bir izleyin derim. Dünya genelinde akademisyen maaşları düşük.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Bu ulkede egitim bilincli olarak bitirilmeye calisildigi icin egitim alaninda calisan herkesin maasi gereginden fazla dusuk. Bir ogretmen 8K civari maas aliyor. Bu devirde bu maas kufur gibi. Ogretmenler bu ulkenin gelecegi, insan yetistiriyorlar. Akademisyen maaslari da ederinin cok altinda.
 
Risk faktörü ve iş yükü devreye giriyor. Doktorlar iş yükü ve risk faktörü daha yüksek akademisyenler ise daha az bir iş yapıyor. Tabii bu örnek için geçerli. Bu arada doktorlar da çok az kazanıyor bence ülke şartlarına göre. Mesela 1000 dolar etmiyor kazandıkları para ve akademisyenlerin falan maaş konusunda hali içler acısı. Doktorun maaşını iyi vereceksin kafasında para derdi olmayacak, oto tamir eder gibi insan tamir ediyor kafası rahat olmazsa yaptığı en küçük hata ölüme sebep olabilir. Akademisyenin maaşını yüksek vereceksin ki kafasında 50 tane dertle uğraşırken işinden nefret etmesin. İşini sevsin öğrencilerine en iyisini verebilsin. Hayaller işte nerede bizde böyle sosyal devlet anlayışı. Başka mesleklerle kıyaslamak bence mantıksız, kıyaslayacaksanız ülke şartlarına göre kıyaslayın. Mesela kira benzin gibi yaşam maliyetlerine göre kıyaslayın. Meslek meslek kıyaslarsak işin içinden çıkılmaz. Her mesleğin kendine göre zorlugu ve emeği var.
 
Şuraya dikkat çekmek isterim: Öğretmenler geleceği yapıyor. Ve ona da öğreten; akademisyen.



Bu kişiler yurt dışına neden gitmiyor?

Firsatini bulan gidiyor zaten bizim bolumumuzde 2 hoca bu sekilde daha 30 yasina gelmeden ayrildilar Avrupa'ya gitmek icin. Ancak yurt disina gitmek de o kadar kolay degil. Yuksek lisans ve doktora yaptigin zaman hemen hemen 30 yasina geliyorsun. Burada aile kurduysan yurt disina gitmen daha da zor. Baska bir kulture ait ulkeye yerlesmenin de kendine gore zor dinamikleri var. Herkes bu riskleri goze alamiyor.
 
Akademisyenler memurlar arasında en fazla kazananlardan belki az falan değil. Annem öğretmen akademisyenler ortaokul ve lise öğretmenlerinden kat kat fazla kazanıyorlar. Sınav görevi vs. önce akademisyenlere veriyorlar onlar tercih etmezse öğretmenlere belki çıkıyor. Sonra projeleri var masraf diye yalan dolan iş yapıp kendi ihtiyaçlarını proje ödeneğinden aldırıyorlar. Çoğu da hak etmiyor kazandığı parayı yatarak para alıyorlar. Ulaşmaya çalışıp soru sorunca falan zamanım yok vs. diyorlar sanki icat yapıyorlar da Einstein zannediyorlar kendilerini galiba. Bizim verdiğimiz vergiler onların kişisel ihtiyaçlarına gidiyor haram zıkkım olsun öylelerine.
 

Geri
Yukarı