Akıl nedir?

Hesaplama hızından bahsetmiyorum. Bana akıl dediğimiz olayı bilgisayara nasıl aktaracağımızı anlatır mısınız? Çok data veya iyi bir model olarak bahsetmiyorum. Regression, classification vs. nasıl bir teknik?

Akıl, bizleri diğer yaratılan bütün şeylerden üstün kılan bir özelliktir. Sorgulamak, düşünmek... Örnek vermem gerekirse, "yapay zekâ" kavramını hepimiz biliriz. Dünyamızdaki yapay zekâlara yani "hayvanları" gözlemliyoruz... Hepsi, bir düzen içerisinde, kendilerine verilen yetenekler ( güçlü bir gövdeye sahip olmaları, kokularının gelişmiş olması vb. ) ile de yaşamlarını sürdürüyorlar. Yapay zekâyla, çok işlevsel robotlar üretebiliriz. Harika sistemler inşa edebiliriz lakin yapay zekâya sorgulamasını, düşünmesini sağlayamayız. Felsefe alanında bir söz söyleyemez, fikir tartışamaz. İşte bizim farkımız burada çıkıyor. Tüm yaratılanlar ve de bizim "aklımız" ile oluşturduklarımızdan farkımız: Akıl.

Her canlıda akıl var , silahla havaya ateş etsen o hayvan direkt kaçar bu en basit akıl örneğidir.Bizimki evrimleştiğimiz için daha iyi yoksa eski insanlarda hayvanlar gibiydi.Bazı köpekler matematik işlemleri yapabiliyor.Ayrıca insan gibi bir maymun bile var işaret diliyle konuşuyor espiriler yapıyor araştırıp bulabilirsiniz.Tek akıllı canlı insan değil.Uzayda da binlerce akıllı canlı formu bulunmaktadır.

Her canlıda "akıl" yoktur. Hâlihâzırda bizim de hayvanlardan farkımız budur. Bir köpek, aklı sayesinde kaçmaz. Kedi de arabanın sesinden bu yüzden kaçmaz. İçgüdü kavramını daha iyi araştırmanızı öneririm... Ben evrime inanmadığımdan dolayı da uzatmayacağım.

Doğru ya onların beyni yok cacık var içinde sallandıkça yerine geliyor.

Diğer canlılarda vardır ya da yoktur. Bunu bizim bilmemiz için elimizde yeterli veri olmadığı düşüncesindeyim ama hayvanların ekseriyetle varlığını sürdürme temelli hareket ettiğini düşünürsek; bu bizde de olan, araçlar ve amaçlar ile beslenip, bireysel faydacılık ekseninde dolaşan öznel akıl ile benzeşmektedir. Lakin farklılık, diğer canlılar; nesnel akla da yani insanı ve bütün canlı veya cansızları içine alan bir faydacılık ile akla yatkınlığı ölçme düsturuna sahipler midir? Hayvanların yaşadığımız dünya ile böyle bir etkileşim içine girebileceklerini zannetmiyorum ama insan, kendi dahil her şeye eşit mesafede olabilme potansiyeline sahip bir canlıdır ki bu da nesnel ve öznel aklı beraber işleterek ulaşabileceği "adalet" kelimesi ile adlandırılmaktadır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…