Akıl nedir?

Şöyle bir örnek vereyim. Şuan benim bir cep telefonum ve telefon numaram var. Biriyle tanıştığım zaman benden numaramı istiyor veya ben bir başkasından telefon numarasını istiyorum. Ben akıl yürüterek onun telefonu olduğunu biliyorum. Elon Musk'ın da telefon numarası var. Bilmiyorum ama soran birine onun da cep telefonu kullandığını söyleyebilirim. Peki biri benden Napolyon'un cep telefonunu istese ne yaparım? Napolyon'un cep telefonu olmadığını direkt olarak söyleyebilirim. İşte akıl budur. İnsan ırkını farklı yapan da budur. Bir bilgisayar bilimcisi olarak, yapay zekanın asla buna sahip olamayacağını söyleyebilirim. Yapay zeka sadece çok sayıda veri üzerine çıkarım yaparak karar verebilir. Biz ise bir akla sahibiz.

Bence yanlış düşünüyorsunuz. Sizin mantığınıza göre hayvanlarda akıl yok. Ama bazı şeyleri deneyip kilitleri açıp sonuç olarak akıl yürütüp yemeğini elde eden papağanlar var. Belki insan ırkındaki kadar gelişmiş değil, ama kesinlikle akla sahip. Ayrıca yapay zekânın buna sahip olacağını ve hatta veri işleme gücü olmasa da hızının insanı kesinlikle geçeceğini düşünüyorum.
 
Canlıyı güçlü kılan ve bu sayede hayatta kalmasını sağlayan tek kaynaktır benim için. İnsan aklı en gelişmiş olanıdır ve diğer canlılardan ayırt edici en büyük özelliktir.
 
Akıl bence insan bedeninin ve beyninin aldığı eğitimi, edindiği tecrübeleri ve hislerini bir kenarda tutup karşısına çıkan mevzuyu bunlara göre değerlendirmeye koyan insan vücudunun yargı mekanizmasıdır. Yani akıl eğitime tecrübeye ve hislere göre değişiklik gösterir, hatta coğrafyaya bile değişiklik gösterir. Zira toplamda bir insan olarak baktığımızda bilmediğimiz ve haberimizin olmadığı varlık, nesne ve görüşleri değerlendiremeyiz. Bu da akılın sizin ona öğrettiğiniz kadar var olduğunun kanıtıdır.
 
Beynin kuantum boyutunda çalışan kısmın prensibi. Bizim için soyut gibi bir kavram olabilir ancak beyin nöron sinir ağı tarafından çalışır kılındığı gibi nöronların elektrik sinyallerinin de çalışma şeklini oluşturan daha mikro düzeyde bir sistem olmalı. Bu da henüz idrak edemediğimiz ve anlayamadığımız aklın boyutu olmalı.
 
Beynin kuantum boyutunda çalışan kısmın prensibi. Bizim için soyut gibi bir kavram olabilir ancak beyin nöron sinir ağı tarafından çalışır kılındığı gibi nöronların elektrik sinyallerinin de çalışma şeklini oluşturan daha mikro düzeyde bir sistem olmalı. Bu da henüz idrak edemediğimiz ve anlayamadığımız aklın boyutu olmalı.
Boyu küçük, işlevi büyük diyorsunuz yani.
 
Kullanılması durumunda size hazların doruğunu yaşatacak bir araç.(Bilgelik)
Kullanılmaması durumunda ise size dünyanın en güzel uyuşturucusunu sağlayacak olan araç.(Cehalet)
 
"Akıl, fenomenlerin benzerliğinden kurallara varma yeteneğidir. Geniş kapsamıyla kösnüllüğün karşısındaki zekâ olan düşünme gücüdür. Daha dar bir kapsamdaysa akıl, anlayış karşısında ruhun bir bütün olarak anlama, (doğru) kavrama (soyutlama) hükme varma kapasitesidir. Kısacası akıl, birbiriyle bağlantı kurarak kıyaslayan, inceleyen düşünce ve anlama, yani kelimelerin ve kavramların manalarını bilme yeteneği demektir. Akl-ı selim (bon sense) ise özel bir eğitim almadan normal insanda doğal olarak mevcut olan, normal, metodik olmaktan uzak ve dolayısıyla yanlış sonuçlara daha kolay varabilen kavrama ve hüküm verme gücüdür."
 
Boyu küçük, işlevi büyük diyorsunuz yani.

Hayır ne alakası var? Çalışma prensibinin henüz anlayamadığımız karmaşık bir mekanizmadan oluşuyor olabileceği yönünde bir düşüncem var sadece. Akıl ve bilinç kavramlarının beyinde atomaltı düzeyde bir işleyişi olmalı.
 
Bazı arkadaşlar akıl ile taklit etmeyi yada akıl ile hayatta kalma içigüdüsünü birbirine yedirmiş. Akıl nedir, kimler akıl sahibidir. Akıl sahiplerinin özellikleri nelerdir, önce bunu araştırıp yorum yaparlarsa bizde bazı yorumları okurken bitarafımız ile gülmeyiz.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı