Çözüldü Akım korumalı priz gerekli mi?

  • Konuyu başlatan Mr246
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 31
  • Görüntüleme 4.110
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Mr246

Hectopat
Katılım
9 Mart 2021
Mesajlar
299
Yer
İstanbul
Recep Baltaş'ın "Sessiz Uyarı" adını verdiğim, başka bir başlık altındaki, konuyla alakasız soruma cevap vermemesi eylemsizliği üzerine bu konuyu açıyorum ve uyarı vermediği için kendisine teşekkürlerimi sunuyorum :D

Konumuza döneyim;

Modern PSU'lar gayet iyi akım koruması sağlıyor. Peki bilgisayarı akım korumalı prize takmanın ek bir faydası olur mu?
 
Çözüm
Sanıldığı kadar önemli bir şey değil. Çok basit bir koruma yöntemi var. Olması iyidir, olmaması da bir eksik değil benim görüşüme göre. Şebekede bir arıza olduğunda alıp götürüyor cihazları. Çok nadiren kurtuluyorlar. “Akım korumalı” prizde bulunan Varistör adlı parça, bazı cihazların hatta çoğu cihazın içinde de bulunur. Patladığı ve tamamen yandığı zaman arızadan sonra cihaz çalışmaya devam eder ama bir daha koruma yapmaz. Öncesinde akım korumalı priz olsa da genelde aynı arızayı yemiş olurlar, çok kısa süreli bir durum zaten. Bazen o eleman devreye girse de cihaz yanabiliyor. Bunun oranı da yüksek. Yani biraz şans işi. Olsa da olur olmasa da. Şansınız varsa işe yarayabilir. Çok ilkel bir koruma yöntemi.
Eski konulardan birinde detaylı anlattım çoğunu, epey bir sayfa rapor yemiştim "korumalı prizler monofaze hatlarda sandığınız kadar önemli değil" dedi denilerek. O kadar detaylarına girmedim bunda da açıkçası. Yalnız 240V'a çıktığını görmemiştim, onu ekleyeyim.

Yoksa varistörden girmek, bypass'tan çıkmak lazım o kadar detaylı anlatsak. Okuyanlar da anlamayacaktır muhtemelen.

@Mr246 Sağ olasın ama abartmışsın. Bir bilgi katmadım kendi adıma. :D
Önceki ayrıntılı anlatımınızın linkini atar mısınız profiliniz kısıtlı malesef bulamıyorum.
 
Önceki ayrıntılı anlatımınızın linkini atar mısınız profiliniz kısıtlı malesef bulamıyorum.
Çok eski bir konu o, ben de bulamam muhtemelen. Bu konudan sonra ben foruma ara verdim işlerden dolayı, sonra pandemi başladı yine vakit ayırabilip geri döndüm. Süre çok uzun.

O zamanlar bu kadar katı değildim, gayet naif "sandığınız kadar işe yaramıyor" diye girmiştim konuya da. :D
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı