Gayet bilgili birisiyim o yüzden virüslerin ne kadar tehlikeli olduğunu ve insan eliyle çözmenin ne kadar vakit aldığını biliyorum. Hatta bazıları düzeltilemiyor bile. Neyse şu anda pasif bir antivirüs kullanıyorum. Arkadaşımın yaptığı bir antivirüs var. Clamav'yi ve yara kurallarını bayağı güçlendirmiş. Fakat şu anlık Pro-aktif koruması yok. Aktif olarak bir şey indirmiyorum sanal makinede. Ona rağmen yabancının birisi bana aktif olarak antivirüs kullanmalısın diyor ve bilgili birisi. Genelde işlerimi sanal makinede yaparım ve yedeğimi alırım. VirusTotal'de taratarım ama VirusTotal aktif koruma sağlamaz yani virüs bulaşma ihtimali var. Fakat önlemlerin yeterli olduğunu ve aktif bir antivirüs şu anlık kullanmam gerekmediği kanaatindeyim. Sizce Kaspersky veya Comodo gibi bir şey mi yüklemeliyim? Bir de yüklersem yara kuralları yüzünden yanlış pozitif verecek ve hepsini tek tek seçmem gerekli. Sürekli yeni yara kuralları indiriyorum ve oluşturuyorum. Çok fazla yanlış pozitif vermese tabii kullanırım onda sorun yok. Ana sistemim Linux zaten. Bir de bayağıdır bilmeyerek virüs bulaştırdığım olmadı.