Akü Şarj Amperi Nasıl Yükseltilir?

75W'lık adaptör kullanıyorsun.76/14.4=5.3A yapar. Bu durumda ilk mesajındakinden daha hızlı bir şarj yöntemi sağlamış olmuyorsun, kaldı ki çevrim sırasında her zaman kayıp olur. En son linkteki bilgiye göre zaten istediğin yüksek değerlerde ve voltajda şarj etmemen gerekir.


Ben arabanın aküsünü eve çıkarmam gerekirse yukarıdakine benzer bir ürün ile laptop adaptörü kullanıyorum, voltajı düşürüyorum, birkaç kez kullandım sıkıntı olmadı. Tam şarj için uğraşmadım, arabayı çalıştıracak kadar voltajın yükselmesi yeterliydi benim için. XL4016'lı ekransız devreler daha da ucuza bulunabilir.


Bu aleti alacağım fakat bununla uygun sekilde tam olarak akü nasıl doldurulur voltajı akünün kutuplarina makineyi baglayincami ayarlicam.
 
Ekran, ayarlanan voltajı gösteriyor. Ayar vidası ekranın sağında görülen sarı vida. Yüksek gerilim vermek istemeyeceğine göre önceden gerilimi ayarlayacaksın. Kullandığın adaptöre uygun yuva ve akü maşası da alınabilir. İlan açıklamasını tam okuyup ihtiyaçlarına cevap veriyorsa alınabilir.
 
Son düzenleme:
Bu aleti alacağım fakat bununla uygun sekilde tam olarak akü nasıl doldurulur voltajı akünün kutuplarina makineyi baglayincami ayarlicam.

Elindeki laptop adaptörününün 19 volt DC çıkışını linkteki bu step-down DC-DC konvertere "IN" girişinden doğru kutuplarla bağla, ayar vidasıyla voltajı 13.60-13.80'e ayarla, böylece tampon şarjla istediğin kadar bu aküyü prizde tutabilirsin, hiç bir şey olmaz, çünkü akü şarj voltajı ayar vidasıyla 13.60-13.80'e e sabitlenir, daha yukarıya doğru akü tam şarj olsa bile çıkamaz. (standby use, gerilim ve akım kontrlollü, tampon şarj şekli olur) 3-3,5 A ile şarj olup akü kutup voltajı 13.60-13.80'e geldiğinde veya çok yaklaştığında devreden (sızıntı akımı dışında) şarj akımı çekilmemiş, prizde sürekli olarak bırakılmış olur.

İkinci seçenek ise 14.50-14.90 volt arası voltajı DC-DC konverterde, trimpotun ayar vidasıyla displayde sabit olarak ayarlanarak şarj zaman kontrollü ve akü dolduğu zaman mutlaka prizden çekilmeyi (şarjdan kesilmeyi) gerektiren diğer şarj şekli (gerilim kontrollü) (eskiden beri akücülerin kullandığı şarj şekli) seçilmiş olur.

Not: 14.4 volt olan akü şarj voltajı, akü geriliminin % 20 fazlası eklenip artırılarak bulunan (12+2.4=14.4 volt) değeri olup, örneğin 12 volt elektrik sistemli araçlar üzerinde de uyglanann voltaj (14 volt, 55 A'lık alternatörler gibi) değeridir, ancak gerilim kontrolü ve alternatör konjenktörüyle otomatik olarak şarjdan kesilmeyi gerektiren gerilim kontrollü şarj modudur, yani otomatik (konjenktör gibi elektronik yolla) veya zamana bağlı manuel (elle) kesilmeyi gerektiren şarj modudur.

Akü bir kenarda şarjlı olarak uzun süreller bekleyecekse tampon şarj modu, sulu tip akü (jel olanlar araçta patladı, Mutlu akülerde böyle bir kayıt tespiti vardır) şarj edilip araca taklııp hemen kullanılacaksa zaman kontrollü olan şarj modu en uygunu olur. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı