Alfa bozunumu

Morruk

Kilopat
Katılım
25 Aralık 2014
Mesajlar
750
Makaleler
1
Çözümler
3
Yer
Şişli
Alfa bozunumunda; bozunuma uğrayan elementten alfa parçacığı çıkıyor ve geriye başka bir element kalıyor. U238'in TH234 olması gibi. Ama bu durumda ortada 2 fazladan elektron kalıyor. Ortaya çıkan Toryum 234'ün -2 yüklü olması lazım ama elektriksel olarak kararlı olarak çıkıyor ortaya. Bu durumda 2 elektrona ne oluyor?


Beta bozunumunda ise; Nötron protona dönüştüğünde ortaya çıkan elektron ve nötrino bildiğim kadarı ile dışarı kaçıyor (beta ışınımı). Bu durumda yeni oluşan elementteki protonun elektron olarak karşılığı yok, Yeni elementin +1 yüklü olması lazım ama öyle olmuyor. Yoksa ben yanlış mı biliyorum, o dışarı kaçan dediğim elektron mu alınıyor. Değilse, yeni element nasıl nötr olabiliyor? Yeni eklenen protonun elektronu nereden geliyor? Çünkü benim bildiğim beta bozunumunda oraya çıkan elektron ve nötrino yüksek enerjili parçacıklar normal elektron değil yani ve dışarı çıkarak ışınım, beta ışınımı yapıyor.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Merhabalar, bu tarz konularda buradan daha sağlıklı yorumlara ulaşacağınız düşünüyorum. Grup içerisinde hemen her alandan yetkin kişiler bulunmakta.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı