Alüminyum heatsink mi daha iyi bakır mı?

Zer0Malware

Hectopat
Katılım
30 Nisan 2019
Mesajlar
298
Çözümler
1
Selamlar,

MSI GP62M 7RD Leopard laptopuma ısı kalkanı yapmaya çalışıyorum soğutucu bloğu alüminyum, boşluk kısımlarına heatsink koymayı planlıyorum ancak ısıyı hangi soğutucu tipi ile anakarttan uzaklaştırabilir?

Bir çok yerde okuduğuma göre bakır ısı iletkenliği için soğutucularda çekirdek kısımlarda kullanılıyor alüminyum ise ısıyı hızlı uzaklaştırdığı için kanat kısımlarında kullanılıyor.

Kullanacağım yerler bakır borulara yakın yerler.

Aşağıda bir heatsinki ben yerleştirdim Noctua H1 ile sıvayıp kapladım oraya. Bu gün Arctic 8W termal ped siparişi ve thermal grizzly kryonaut siparişi vereceğim bu sorunun cevabını aldıktan sonra ona göre heatsink siparişide vereceğim.

Son olarak klavyemin teklemesinden dolayı yüksek ısıya dayanıklı bant arıyorum elektrik bandı ısıdan dolayı atıyor ve Flex kablosundan kurtulmaya başlıyor bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz? Alüminyum folyo bant alsam işe yarar mı?
 

Dosya Ekleri

  • IMG_20210113_203001.jpg
    IMG_20210113_203001.jpg
    227,3 KB · Görüntüleme: 98
Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam bakır, iletkenlik olarak altın gibi ağır metaller dışındaki maddelerden daha iyi iletkendir.
Bakır daha iyi ısı iletimi yapar ama alüminyum daha hesaplı ve iş görüyor.

Derdim aslında ısıyı hızlıca dışarı atmak. Bakır bu durumda absorbe oranı yüksek olduğu için ısıyı tutmada iyi deniyor ama alüminyum ısıyı daha hızlı atıyor deniyor.
 
Saf bakırın ısı iletim katsayısı 400 küsür W/mK, saf alüminyumun 230 küsür W/mK olması lazım. Yani bakır iletim ile ısı transferinde alüminyum'dan başarılı ancak tek etken malzeme değil. Isı transferinin arttırılması için transferin gerçekleşeceği alan optimum büyüklükte olmalı. Yapılarda kanatların kullanılmasının sebebi de budur. Ayrıca, alüminyum kullanılmasının nedeni; bakıra göre ucuzluğu ve hafifliği. Saf koşullarda bakır alüminyumdan neredeyse 3.5 kat daha yoğun bir element.
 
Saf bakırın ısı iletim katsayısı 400 küsur W/mK, saf alüminyumun 230 küsur W/mK olması lazım. Yani bakır iletim ile ısı transferinde alüminyum'dan başarılı ancak tek etken malzeme değil. Isı transferinin arttırılması için transferin gerçekleşeceği alan optimum büyüklükte olmalı. Yapılarda kanatların kullanılmasının sebebi de budur. Ayrıca, alüminyum kullanılmasının nedeni; bakıra göre ucuzluğu ve hafifliği. Saf koşullarda bakır alüminyumdan neredeyse 3.5 kat daha yoğun bir element.

Evet orası öyle bakır daha iyi bir iletken. Ancak olay şu. Isıyı tutmak değil doğrudan dışarıya hızlıca Laptop ızgaralarından soğutma standına yollamak.

Bir de ısıya dayanıklı yapışkanlığını kaybetmeyecek bir bant tipi önerebilir misiniz? Kapton termik bant kullandım ama işe yaramadı yapışkanı çok çabuk gidiyor. Anakartın arka tarafında klavyenin Flex kablosuna kullanacağım. Burada alüminyum folyo bant kullansam üstüne elektrik bandı ile kaplasam ısıdan dolayı yapışkanlığının gitme durumunu engelleyebilir miyim?

Bu ısı kalkanı yapma nedenim bu aslında Leopard serisinde böyle bir kronik sorun var ekran kartı ve işlemcinin sıcaklığı çok artınca klavyenin bükülmesi ile Flex kabloları 3 senede gidiyor.
 
Ancak olay şu. Isıyı tutmak değil doğrudan dışarıya hızlıca Laptop ızgaralarından soğutma standına yollamak.
Isı transferi her zaman sıcak cisimden soğuk olana doğru gerçekleşir. Ortamdaki tüm cisimlerin sıcaklıkları eşitlenene kadar ısı transferi mekanizması durmaz. Yani "ısıyı tutması" için laptop'un komponentlerinin ortamdan daha soğuk olması gerekiyor, laptop çalıştığı sürece mümkün değil :). Kurulacak heatsink her şekilde ısıyı uzaklaştıracaktır ancak önceden de söylediğim gibi o bölge, o kontrol hacmi için konuşuyorum yani etkileyen birden fazla durum var. Laptop'un kasasının malzemesi bile çok önemli.
Bir de ısıya dayanıklı yapışkanlığını kaybetmeyecek bir bant tipi önerebilir misiniz?
Bu konularda maalesef bilgi sahibi değilim, yardımcı olamam yani kusura bakmayın.
Bu ısı kalkanı yapma nedenim bu aslında Leopard serisinde böyle bir kronik sorun var ekran kartı ve işlemcinin sıcaklığı çok artınca klavyenin bükülmesi ile Flex kabloları 3 senede gidiyor.
Isı kalkanı yapmaya çalışıyorsanız klavyenin altına bir malzeme yerleştirin. Bu yerleştirdiğiniz malzeme bileşenlere yakın olan heatsink'in malzemesinden daha düşük ısı iletim katsayısına sahip bir tane olsun. Bu iki malzeme arasına da hava hapsedin çünkü havanın katsayısı ciddi oranda düşük. Çift cam kullanılan pencerelerin arasına hava veya argon gazı gibi düşük katsayılı akışkanlar yerleştirilmesinin sebebi de aynı şekilde, yalıtım.
 
Derdim aslında ısıyı hızlıca dışarı atmak. Bakır bu durumda absorbe oranı yüksek olduğu için ısıyı tutmada iyi deniyor ama alüminyum ısıyı daha hızlı atıyor deniyor.

Hocam böyle bir şey yok. Tam tersi alüminyum daha az iletken olduğundan ısıyı en çok o tutar.
 

Geri
Yukarı