AM5 sistem toplama önerisi

mozeeb

Hectopat
Çevremdeki insanların aklıma girmesi nedeniyle AM5 sistem toplamaya karar verdim. (belirli bir bütçem yok önerilen parçalara göre bütçemi ayarlayacağım)

Aklımdaki parçalar şöyle:

İşlemci olarak:

RAM olarak:

Anakart konusunda çok kararsızım açıkçası a serisi almak istemiyorum. İleride parçalarını upgrade edebileceğim bir anakart arıyorum. Colorful B650M var aklımda bir tek.

Ekran kartını şu an idarelik bir şey alıp takacağım yazın değiştireceğim. RTX 4070 Super düşünüyorum önerilere açığım.

PSU olarak ne tercih etmeliyim kaç W yeterli olur? Link atarsanız çok memnun olurum.

Kasa: Akvaryum kasa almak istiyorum ancak mesh kasa da olur önerilerinizi bekliyorum yine bunda da.

İşlemci için arada 700TL fark var o yüzden 7500F al. Eğer fiyat farkı hiç yok seviyesindeyse 7600 alabilirsin ama iki işlemci arasında performans farkı yok denebilir o yüzden arada 500TL ve üzeri fark varsa ucuz olanı alman daha iyi olur.

Anakart olarak B650 istiyorsan buna bakabilirsin ucuz seçenek eğer bütçe 1000TL artarsa da Asus B650M-K tercihi yapılabilir.

SSD olarak tavsiyem Dram'li bir model al. Dramsiz modeller zaten 2200-2300 civarı 700TL daha verip hem daha hızlı hemde daha uzun ömürlü Dram'li bir model alabilirsin. Fiyatları sürekli değişiyor ama model olarak:

Kioxia Exeria Pro
XPG Gammix S70
Kingston Renegades
KC3000

Bunlar bakılabilir. Kasa olarak hiç akvaryum işine girme yüksek bütçeye çıkmayacaksan. Kasa piyasasına tam hakim değilim ona arkadaşlar öneri yapar.

Ama güç kaynağı olarak tavsiyem 750 watt olması olur.

İşlemci için arada 700TL fark var o yüzden 7500F al. Eğer fiyat farkı hiç yok seviyesindeyse 7600 alabilirsin ama iki işlemci arasında performans farkı yok denebilir o yüzden arada 500TL ve üzeri fark varsa ucuz olanı alman daha iyi olur.

Anakart olarak B650 istiyorsan buna bakabilirsin ucuz seçenek eğer bütçe 1000TL artarsa da Asus B650M-K tercihi yapılabilir.

SSD olarak tavsiyem Dram'li bir model al. Dramsiz modeller zaten 2200-2300 civarı 700TL daha verip hem daha hızlı hemde daha uzun ömürlü Dram'li bir model alabilirsin. Fiyatları sürekli değişiyor ama model olarak:

Kioxia Exeria Pro
XPG Gammix S70
Kingston Renegades
KC3000

Bunlar bakılabilir. Kasa olarak hiç akvaryum işine girme yüksek bütçeye çıkmayacaksan. Kasa piyasasına tam hakim değilim ona arkadaşlar öneri yapar.

Ama güç kaynağı olarak tavsiyem 750 watt olması olur.
Gerekeni asagi yukari soylemissiniz ama ben de sunu eklemeden gecmeyeyim: PSU alirken Gold sertifikali olsa yeter diye dusunen arkadaslar var, yaniliyorlar. Zira Gold sertifikasi falan PSU'nun elektrigi ne kadar verimli ilettigini gosteren bir sertifikadir, genel olarak PSU'nun yapi kalitesi ile alakasi yoktur. O yuzden Gold PSU aldim derken dandik bir sey almayin, sonra PC acikken bozulursa dunya kadar masraf yapar size. Gerekirse Bronze sertifikali alin yeter ki taninan markalarin kaliteli bir urunu olsun. Sahsen ben genellikle MSI MAG serisini tercih ediyorum. MSI da kendi sitesinde MAG serisini fiyatina layik saglam bir kalitesi olan seri olarak aciklamis, isterseniz kendiniz de goz atabilirsiniz ona. Kabaca ucuz fiyata Asus ROG kalitesine yakin bir urunlerle dolu bir seri.

-Islemci 7500F alın gecin.

-Anakart Colorful bu butcelerin en iyisi. Butceye göre aralarindan secin. Bariz farklar var aralarinda tabii.

-Ekran karti olarak yazin degisecekseniz 4070 Super almaniz biraz mantiksiz. Daha uyguna RX 7800XT veya ayni fiyata RX9070 veya biraz daha ekleyip 9070XT, 5070 Ti almaniz cok daha mantikli. 9070XT veya 5070 Ti hatta 9070 alirsaniz kart degistirmenize gerek olacaginida dusunmuyorum.

-SSD olarak DRAM'li bir model almaniz gerek Windows'ta kuracaginiz icin. Kingston Renegade secenekler arasindan en öne çıkan bana gore.

-7800XT, 4070 Super, 9070 alirsaniz 650W PSU bile yetecektir. 9070XT ve 5070 Ti icin 750W yeterli olur. İleride degistireceginizde dusunursek nasıl bir karta gececegibize bagli olarak 750W veya daha ustu bir PSU simdiden almaniz daha iyi olur. Hangi karta gecmeyi dusundugunuzu belirtirseniz net öneri yapabilirim.

-Kasa olarak akvaryum istediginiz icin:

Veya

Oneririm. Renk olarak sizin seciminiz. Mesh alternatif olarak:

Renk farkı var sadece.

kxy'nin mesajı üstünden ben de yapayım önerimi, @kxy seni kobay yaptım :D:D
Islemci 7500F alın gecin.
Kesinlikle, 7600 gereksiz.
-Anakart Colorful bu butcelerin en iyisi. Butceye göre aralarindan secin. Bariz farklar var aralarinda tabii.
Ben bu konuda biraz daha güvenciyim, almışken en azından MSI B650M Gaming Plus gibi bir kart alınmalı, hamama giren terler. Renkli anakartlarla uğraşmazdım ben ;)
-Ekran karti olarak yazin degisecekseniz 4070 Super almaniz biraz mantiksiz. Daha uyguna RX 7800XT veya ayni fiyata RX9070 veya biraz daha ekleyip 9070XT, 5070 Ti almaniz cok daha mantikli. 9070XT veya 5070 Ti hatta 9070 alirsaniz kart degistirmenize gerek olacaginida dusunmuyorum.
Bence de, bütçeye göre ya direkt 9070XT alıp geç ya da 7800XT alıp Nvidia Super/AMD X5 Refresh döneminde yenile.
-SSD olarak DRAM'li bir model almaniz gerek Windows'ta kuracaginiz icin. Kingston Renegade secenekler arasindan en öne çıkan bana gore.
Renegade çok zamlandı, Exceria Pro şu anda mis gibi seçim.
-7800XT, 4070 Super, 9070 alirsaniz 650W PSU bile yetecektir. 9070XT ve 5070 Ti icin 750W yeterli olur. İleride degistireceginizde dusunursek nasıl bir karta gececegibize bagli olarak 750W veya daha ustu bir PSU simdiden almaniz daha iyi olur. Hangi karta gecmeyi dusundugunuzu belirtirseniz net öneri yapabilirim.
PSU'lar arasındaki fiyat farkları çok küçülmeye başladı, bu sistem 78XT ile bile toplansa 50 liraya doğru gidecek muhtemelen, o yüzden el değmişken bi' Cratos 850 falan alınmalı, ileride kafa rahat olmalı.
-Kasa olarak akvaryum istediginiz icin:

https://www.akakce.com/bilgisayar-kasasi/en-ucuz-raijintek-atreus-bt4-black-4xargb-fanli-type-c-showcase-e-atx-rj-0r20b00255-fiyati,1001657474.html
Veya

https://www.akakce.com/bilgisayar-kasasi/en-ucuz-raijintek-paean-c7-tg4-0r20b00234-argb-4-fanli-beyaz-atx-fiyati,668644453.html
Oneririm. Renk olarak sizin seciminiz. Mesh alternatif olarak:

https://www.akakce.com/bilgisayar-kasasi/en-ucuz-raijintek-ponos-ultra-ms4-rj-0r20b00228-argb-4-fanli-beyaz-e-atx-fiyati,739681415.html
Renk farkı var sadece.
Paean alınabilir. Phanteks XT View şu anda bayağı iyi fiyatta, ona bakılabilir.
Mesh kısmında XT Pro Ultra'nın beyazı ucuz şu anda, çok iyi kasa, fanlarında biraz motor sesi var ama. Onun haricinde de Gaming Gecesi tarzı bir şeyden Lancool 216 ya da CUT592 tarzı bir modele yönelirdim ben, Ponos %100 ısınabildiğim bir model değil hala :D

Bir de bu listeye Phantom Spirit 120 ARGB eklenmeli, işlemci soğutucuyu unutmayalım.

Kxy'nin mesajı üstünden ben de yapayım önerimi, @kxy seni kobay yaptım :D:D

Kesinlikle, 7600 gereksiz.

Ben bu konuda biraz daha güvenciyim, almışken en azından MSI B650M Gaming Plus gibi bir kart alınmalı, hamama giren terler. Renkli anakartlarla uğraşmazdım ben ;)

Bence de, bütçeye göre ya direkt 9070XT alıp geç ya da 7800XT alıp NVIDIA Super/AMD X5 Refresh döneminde yenile.

Renegade çok zamlandı, Exceria Pro şu anda mis gibi seçim.

PSU'lar arasındaki fiyat farkları çok küçülmeye başladı, bu sistem 78XT ile bile toplansa 50 liraya doğru gidecek muhtemelen, o yüzden el değmişken bi' cratos 850 falan alınmalı, ileride kafa rahat olmalı.

Paean alınabilir. Phanteks XT view şu anda bayağı iyi fiyatta, ona bakılabilir.
Mesh kısmında XT Pro Ultra'nın beyazı ucuz şu anda, çok iyi kasa, fanlarında biraz motor sesi var ama. Onun haricinde de Gaming gecesi tarzı bir şeyden lancool 216 ya da CUT592 tarzı bir modele yönelirdim ben, ponos %100 ısınabildiğim bir model değil hala :D

Bir de bu listeye Phantom Spirit 120 ARGB eklenmeli, işlemci soğutucuyu unutmayalım.

Colorful anakartlar iyidir hocam MSI ve ASUS anakartlar iyi degil bu butcede. Karsilastirma yaparsaniz bariz ustunlugu var Colorful anakartlarin zaten. 7500F gibi islemcilerle kullanmak için birebir.

Psu olarak 5000'e dayanırsa bütçe Delta'nın 1000W ve 1300W Psu'ları var.

Kasa zevk işi birazda ben ilk aklıma gelenleri attım 😅.

Colorful anakartlar iyidir hocam MSI ve ASUS anakartlar iyi degil bu butcede. Karsilastirma yaparsaniz bariz ustunlugu var Colorful anakartlarin zaten. 7500F gibi islemcilerle kullanmak için birebir.
Zaten ben bütçeyi biraz çıkması taraftarıyım :D. En azından B650M GP ya da TUF B650M GP gibi bir model alınmalı. B650M-R falan da çok fena değil ama hazır sistem olmadığı sürece para vermezdim ben ona.

Yani bütçeyi ayarlarken PSU ve anakartı biraz iyi tutarsa ileride pürüzsüz upgrade yapar.

Şimdi böyle bir sistem bana kaç TL'ye patlar sıfırdan yani komple kasa. Bir de monitör almak istiyorum minimum 240Hz 1ms veya daha az ve IPS panel olsun istiyorum. Ghosting yaşatmayacak bir şey lazım çünkü bir daha monitör almam bir 4-5 sene.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı