Amazon üzerinden aldığım ürünün iade edilemeyeceği söylenmesi

PoliJya

Decipat
Katılım
20 Temmuz 2022
Mesajlar
737
Çözümler
11
Yer
İstanbul
Merhaba, Amazon üzerinden bir ürün aldım fakat paketin yanında bir kağıt çıktı, kâğıtta "ürünün modelini dikkatli şekilde inceledikten sonra kutuyu açınız. Kutu açık ürünler in iadesi cayma kapsamına girmemektedir. Diye bir yazıyla karşılaştım, daha ürünün kutusunu açmadım ama, diyelim ki açtım, ürünü beğenmedim sonrasında Amazon tarafından yine de iade edilir mi?
 
Merhaba, Amazon üzerinden bir ürün aldım fakat paketin yanında bir kağıt çıktı, kâğıtta "ürünün modelini dikkatli şekilde inceledikten sonra kutuyu açınız. Kutu açık ürünler in iadesi cayma kapsamına girmemektedir. Diye bir yazıyla karşılaştım, daha ürünün kutusunu açmadım ama, diyelim ki açtım, ürünü beğenmedim sonrasında Amazon tarafından yine de iade edilir mi?
Satıcı Amazon'un kendisi mi?
 
Ürünün kutusunun açılmış olması tek başına cayma bedelini ortadan kaldıran bir sebep değildir. Ne tarz bir ürün aldınız bilmiyorum ama bu şart, iadesinin hijyen ve sağlık açısından uygun bulunmayan ürünler için geçerlidir. Bunun dışında (Cayma hakkının istisnalarında düzenlenen haller hariç - aşağıda ilgili maddeyi paylaştım) İnternet ortamında mesafeli satışlar yönetmeliği gereği satın alınan ürünler ürünün tüketiciye tesliminden itibaren 14 günlük süre zarfında koşulsuz ve şartsız olarak iade edilebilir.

Yani siz hijyen ve sağlık açısından iadesi mümkün olmayan bir ürün (Mesela bir krem veya tıraş bıçağı veya ped vs) alıp açtıysanız iade edemezsiniz.

Mesafeli Satışlar Yönetmeliği - Madde 9 - Cayma Hakkı:
(1) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.

(2) Cayma hakkı süresi, hizmet ifasına ilişkin sözleşmelerde sözleşmenin kurulduğu gün; mal teslimine ilişkin sözleşmelerde ise tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin malı teslim aldığı gün başlar. Ancak tüketici, sözleşmenin kurulmasından malın teslimine kadar olan süre içinde de cayma hakkını kullanabilir.


Mesafeli Satışlar Yönetmeliği - Madde 15 - Cayma Hakkını istisnaları:
(1) Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça, tüketici aşağıdaki sözleşmelerde cayma hakkını kullanamaz:

a) Fiyatı finansal piyasalardaki dalgalanmalara bağlı olarak değişen ve satıcı veya sağlayıcının kontrolünde olmayan mal veya hizmetlere ilişkin sözleşmeler.
b) Tüketicinin istekleri veya kişisel ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan mallara ilişkin sözleşmeler.
c) Çabuk bozulabilen veya son kullanma tarihi geçebilecek malların teslimine ilişkin sözleşmeler.
ç) Tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olan mallardan; iadesi sağlık ve hijyen açısından uygun olmayanların teslimine ilişkin sözleşmeler.
d) Tesliminden sonra başka ürünlerle karışan ve doğası gereği ayrıştırılması mümkün olmayan mallara ilişkin sözleşmeler.
e) Malın tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olması halinde maddi ortamda sunulan kitap, dijital içerik ve bilgisayar sarf malzemelerine ilişkin sözleşmeler.
f) Abonelik sözleşmesi kapsamında sağlananlar dışında, gazete ve dergi gibi süreli yayınların teslimine ilişkin sözleşmeler.
g) Belirli bir tarihte veya dönemde yapılması gereken, konaklama, eşya taşıma, araba kiralama, yiyecek-içecek tedariki ve eğlence veya dinlenme amacıyla yapılan boş zamanın değerlendirilmesine ilişkin sözleşmeler.
ğ) Elektronik ortamda anında ifa edilen hizmetler veya tüketiciye anında teslim edilen gayrimaddi mallara ilişkin sözleşmeler.
h) Cayma hakkı süresi sona ermeden önce, tüketicinin onayı ile ifasına başlanan hizmetlere ilişkin sözleşmeler.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı