AMD 6700XT bilgisayara reset attırıyor

akinoguz1905

Yoctopat
Daha fazla  
RAM
16GB
Ekran kartı
XFX AMD 6700XT
Anakart
A520M K V2
İşlemci
R5 5600
Hepinize merhaba.

Ekran kartım XFX AMD 6700XT 3 Fanlı.
Anakartım A520M K V2.
İşlemcim R5 5600.
2x8'den 16 GB'da RAM'e sahibim.

Benim bilgisayarım büyük oyunlara( PUBG özellikle, Spider-Man gibi (Valorant'ta kafası esince)) girince ya da oyun ortasında Reset atma sorunu oluşuyor. Reset atınca da AMD Softwarede ayarları sıfırladık gibi bir bildirim veriyor.

Ne yapsam düzeltemedim maalesef.

İlk gözüken güç kaynağı gibi gözüksede RGB ışıklarım asla gitmiyor(Sorun Power'dan olsa ışıklarda gider diye düşündüm Power'ı nasıl söküp başka Power takacağımı bilmiyorum baktım ama zor geldi ). Birçok önerilenleri yaptım AMD ile iletişime geçtim en son çare XFX ile iletişime geçin dediler geçtim ve onlarda onlara ekran kartını göndermemi istediler fakat Portekiz'e yollamam gerekiyormuş o da imkansız gibi bir şey gözüküyor.

Yaptığım işlemler:
-RAM'lerin yerlerini değiştirdim.
-Ekran kartı sürücüsünü kaldırdım ve yükledim AMD'nin söyledikleri adımlara göre ( güvenli modda normal modda, internetli internetsiz)
-Priz değiştirdim, 3'lü değiştrdim,
-Güç seçeneklerinden bir şeyler değiştirdim tam hatırımda değil.
-Format attım ve formattan sonra 2-3 ay içindeki Update'leri atmayarak denedim.( En son güncel sürümüde denedim tabii ki)
-Başka ekran kartı taktım ve 2 saat boyunca PUBG'yi oynattı herhangi bir sorun olmadı ama daha sonrasında kendi ekran kartımı takınca da o arada çalıştı bir sorun yaşamadım diğer güç açtığımda gene aynı sorundu.
-FurMark ayrıca işlemci ve RAM aynı anda test eden programı beraber çalıştırdım ama hiçbir sorun olmuyor.
Ama neticede koca bir sıfır maalesef.

Bu durumla karşılaşan ya da bilen birisi var mı acaba?

Edit: EKRAN KARTI VE İŞLEMCİNİN TERMAL MACUNUNU DEĞİŞTİRDİM İYİ OLDUĞU HALDE VE 2 GÜN GAYET GÜZEL KULLANDIM SONRA TEKRAR AYNI DURUMU YAŞADIM.

Son düzenleme:
PSU'nun 12V kanalından 520-530W verebileceğini varsayalım.

Hocam varsayım yapmıyorum ben zaten, incelemeler de yayınalandı ve 9070 XT tahmin ettiğim üzere 300-320W civarı güç tüketimi var. Ayrıca Önerdiğim PSU üzerinden konuşuyorum, yeteri kadar koruması var ve 12v kanalından 650Win 649W karşılıyor. Diğer bileşenleri de ekleyince yine sizin dediğiniz üzerine yaklaşık %20 kadar boşluk kalıyor. Güncelleme yaptıktan sonra zaten yıllarca kullanır en sonunda zaten komple sistem değiştirmesi gerekecek %99 ihtimalle.

Hocam varsayım yapmıyorum ben zaten, incelemeler de yayınalandı ve 9070 XT tahmin ettiğim üzere 300-320W civarı güç tüketimi var. Ayrıca Önerdiğim PSU üzerinden konuşuyorum, yeteri kadar koruması var ve 12v kanalından 650Win 649W karşılıyor. Diğer bileşenleri de ekleyince yine sizin dediğiniz üzerine yaklaşık %20 kadar boşluk kalıyor. Güncelleme yaptıktan sonra zaten yıllarca kullanır en sonunda zaten komple sistem değiştirmesi gerekecek %99 ihtimalle.
Evet haklısınız detaylı raporunu inceledim. Tam yükte yaklaşık 761W çekerek 648.2W değerini karşılıyor. En verimli olduğu aralık da %50 yük altında olduğu aralık olarak görünüyor.

1741196999239.png

Vallahi hocam 230 benim ekran kartım 120 taktığım olması gerekiyor. Kral açıkçası pek donanımsal yazılımsal bilgilerim yok oyunumu oynar geçerim ufak tefek format macun işlerinden anlarım klasiktir yani. Yarın bir bilgisayarcıya götüreceğim başka PSU deneyeceğim eğer PSU ise bir PSU alacağız. Senin dediğin iş imkansız çünkü kablomalar o kadar karışık ki takip bile edemiyorum kabloyu. Bu yüzden az önce araştırdığımda MSI'ın modüler 750W 80+Gold'unu gördüm fiyatta 5.5 civarı. Onu almayı düşünüyorum eğer bilgin varsa bu konuda da yardımcı olursan çok sevinirim. Hatta modeli şöyle bırakayım
MSI MAG A750GL PCI-E5 750W 80+ Gold Power Supply
https://app.hb.biz/tfY81k8WL3Xl.

Ama güç tasarruf modunu deneyeceğim teşekkğr ederim.

Şimdi denedim güç tasarruf modunda da resetledi ama psu deneyince tekrar bilgilendireceğim.
PSU modellerinden çok anlamam açıkçası, modeli iyi araştırmak lazım, iyi markaların kötü modelleri olabiliyor. Bir çok marka fason üretim yaptırıyor.

Benim kasanın içinde Corsair RM850e geldi, öyle gidiyor, FSP 'nin güzel modelleri olabiliyor uyguna.

Aslında benzer fiyata sahip, bunu da değerlendir. Birde ufak bir araştırma yap, bunların bir Tier listesi var, ona göre F/P ürünü al bütçene göre. Ben fazlasıyla memnunum, çalıştığını hiç hissetmiyorum bile. Belki hiç fan açmıyor(kasanın altındaki toz tutucu hiç doğu düzgün kirlenmiyor). 6900XT ve 7800X3D besliyor.

O %20 'lik boşluk da yıllar içerisinde yok olur gider zaten, zamanla gücü düşüyor bunların.

Hocam ben OCCT de ram ve cpu testi yaptım sorun yoktu ve aynı anda furmarkttan GPU açtım 1 saat boyunca hiç bir şey olmadı. Şuan sen diyince power kısmını gördüm ve ilkinde 10. Saniyede reset attı? İkincisinde 54. Saniyede reset attı. Sorun şuan kesin olarak power diyebilir miyiz?
Aslında dün akşam aklıma gelmedi, FPS sınırlayıcı kullanıp FPS 'i sınırlarsan eğer güç tüketimin otomatik olarak düşecektir. Veya AMD 'nin yazılımından voltaj ve frekans düşürülebilir. Ancak GPU kaynaklı bir sorun varsa bile böyle tam olarak anlaşılmayabilir. Undervolt 'lu şekilde düşük performansla riskli bile olsa yinede kullanılabilir, doğru uygulama değil tabiki, geçici olarak. PSU sistemin aslında en önemli ancak en çok göz ardı edilen parçasıdır.

Son düzenleme:
O %20 'lik boşluk da yıllar içerisinde yok olur gider zaten, zamanla gücü düşüyor bunların.

Dediğinize tam olarak katılmıyorum, doğruluk payı olsa da ortalama kalite bir PSU sorun çıkarmayacaktır.

PSU sistemin aslında en önemli ancak en çok göz ardı edilen parçasıdır.

Maalesef ki öyle.

Dediğinize tam olarak katılmıyorum, doğruluk payı olsa da ortalama kalite bir PSU sorun çıkarmayacaktır.
Tüm PSUlar yapıları gereği bir süre sonra kapasite kaybı yaşarlar. Bu, kondansatör ve kapasitörlerin yıpranmasıyla gelişen bir durum. En iyisi de güç kaybeder. En kötüsü kadar çok kaybetmez ama yine de kullanıldığı andan itibaren düşüş başlar.

9070 XT'nin bazı OC modellerinin 400W üstü güç tüketimine sahip olduğunu gördüm, eğer bu tür yüksek güç tüketimine sahip ekran kartları tercih edilecekse, 750W daha mantıklı olur. Yine de 5.5-6K'lık bir PSU abartı kaçabilir.

Bu durumda üstteki önerdiğim PSU yerine şunları önerebilirim:

Daha fazla önermek istemiyorum, zira üzerine koya koya dağa çıkılır.

Son düzenleme:
Burada size katılamayacağım. Mevcut sistem için evet 650W alt sınır olarak öneriliyor. Bunda da PSU'nun 12v kanalından 520-530W verebileceğini varsayalım. Baktığınızda sınırda yeterli.
Ama 750 hatta daha üstü değerler, PSU'nun ileriye yönelik olması konusunda önemli bence.
Ben daha önce 500W PSU hesaplanarak takılan kasamda o zaman RX 570 kullanıyordum. Tam yükte atma yapıyordu. Servise gitti, PSU yetersiz bulundu, sonra 650W olan ücretsiz verildi (toplamaya üşenip hazır sistem almıştım). Sonra o ekran kartı PSU değişiminden 1 hafta geçmeden arıza verdi. Sürekli voltaj oynaması nedeniyle bazı çipler arıza yapmış. Doa kapsamına aldılar ve değiştirdiler. Aynı karttan 1 tane daha geldi ve uzun süre kullandım. Kısa süre sonra bir arkadaşım kendine sipariş edip de kutusunu açmadığı Seasonic 1000W 80+ PSU'yu satmaya karar verdi, ondan ben satın aldım ve 6 senedir o parça bilgisayara takılı. Bu arada çok fazla güncelleme yaptım. Şu anda sistemimde 6700XT mevcut bende de. Bir sürü fan, ıvır zıvır derken tam yükte 500W civarı çekiyor. Her ne kadar üretici bu kart Max 230W çeker dese de daha fazla çektiğini hwı ile görebiliyorum.

Bence top Spec gidilmeyecekse 750W alt değer ileriye dönük güncellemelere (belki sıvı soğutma dahil) ve güncel sisteme daha uygun. Eğer arkadaş ileride top Spec sisteme gireceğim derse zaten güç ne olursa olsun daha kaliteli konsansatörlü ve belki 1000W ve üzeri PSU'lar alması onun yararına olacaktır. Onlara da baktım 12-13 bin lira seviyelerinde (750W için).

Benim neredeyse 40 seneye gelen ömrümde 25 senesi PC toplamakla geçti. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, ne güç hesaplanıyorsa en az %20 fazlası alınmalı. Bu hem PSU'nun aşırı ısınmasını engeller, hem kondansatör ağlama olasılığını azaltır hem de manipülasyona daha çok alan bırakır. Bugün harcamayacağı birkaç bin lira, yarın harcayacağı 3-4X olarak karşısına çıkabilir.

Bende aynı kartı almayı düşünüyorum. Elimdeki PSU 500 watt (MSI MAG 500dn) PSU ile kullanacağım herhangi bir sorun yaşamam diye düşünüyorum. 12 volt 456 watt veriyor. RX 580 calistiran PSU sorun yaşar mıki?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı