AMD Athlon II X2 260 OC yapmak

BİM

Hectopat
merhaba,

Sistemim şu şekildedir;
AMD Athlon II X2 260 3.2GHz.
4 GB tek kanal DDR3 1333MHz.
ASUS M4N68T-M-v2.
ASUS GeForce GT730.
FSP FSP500-60AHBC 500W PSU.

Forumda gezerken benim işlemcimin sınıfından başka bir işlemciye overclock yapılmış ve başarılı olunmuş. Bende bunu görünce zaten uzun süredir aklımda olduğu için deneyeyim dedim. İşlemcim 3.2 GHz'de çalışıyordu. Ekran görüntüsünü paylaşacağım ve oradaki değerler şöyle idi;

Multiplier: X 16.0 ( 4-16 )
Bus Speed: 200.00 MHz.

League of Legends oyun değerleri şu şekildeydi;
GPU 46° %62.
CPU 42° %70.
172 FPS.

Yani işlemcimi 3.2 GHz hızında çalışıyordu. BIOS'dan sadece CPU referance clock (MHz) ve CPU ratio ayarlarını kullanarak, herhangi bir voltaj ayarı ile oynamadan bu hızı arttırmak istedim ve ayarlı sıra ile yükselttim. Öncelikle 3.2'den 3.3'e yükselttim. 3.3 GHz'de sıcaklık ve kullanım yüzdeleri çok farklılık göstermeksizin 180 FPS'yi gördüm ve küçük bir FPS artışı aldım. Sonra bir tık daha arttırayım dedim ancak forumlarda gördüğüm kadarıyla hedefimde 3.6, 3.8 GHz vardı o yüzden direkt 3.5 GHz'ye artırdım. Ancak bilgisayar ilk önce ekrana görüntü vermedi sonrasında "overclock failed" hatasını aldım. Sonrasında tekrar BIOS menüsüne girip 3.4 GHz'e yükseltmek için ayarları şu şekilde ayarlardım.

Multiplier: X 16.0 ( 4-16 )
Bus Speed: 213.0 MHz.

Ve bilgisayarı hata vermeden açıldı. CPU-Z ile baktığımda işlemcim 3.4 GHz hızında çalışıyordu.

League of Legends oyun değerleri şu şekilde;
GPU 50° %75.
CPU 47° %70.
185 FPS.

Şunu belirteyim oyunda GPU ve CPU kullanımları sabit değil hep bir artış-iniş içerisinde ben olabildiğince sabit değerleri yazmaya çalıştım. League of Legends oyunun da 10-15 aralığında bir FPS almış olmama rağmen CS:GO oyununda yaklaşık 5 FPS değerinde bir artış aldım ve CS:GO'da LOL'e nazaran GPU ve CPU kullanımları çok daha fazla(GPU: %85 CPU: %90 civarında ancak oyunun akışına göre %70-80'leri görebiliyoruz). Şu anlık bir sıkıntı yok ısınma konusunda ise önde 1 arkada, 1 yanda, 1 işlemci ve ekran kartı fanları olmak üzere 5 adet fan var. Sıcaklık sıkıntı olur ise ekstra fan ile kasayı serin tutabilirim. Peki şimdi asıl soruya gelelim. Benim bu yaptığım işlemler doğru mu? Herhangi bir sıkıntı çıkarır mı? İzlediğim overclock videolarında voltaj ayarlarıyla da oynuyorlar ama ben voltaj ayarlarına karışmadım bunun bir farkı olacak mıdır? Bazı insanlar aynı işlemci ile 3.6-4.0 GHz hızlarını görebiliyor iken benim bilgisayarım neden 3.5 GHz'de hata verdi?
Şimdiden herkese teşekkürler.

Dosya Ekleri

• 3.4.jpg
    3.4.jpg
    45,2 KB · Görüntüleme: 142
Son düzenleyen: Moderatör:
Fanları takarken yan fan içeri üflemeli, arka fan dışarı üflemeli böyle takarsan hava akışını bir nebze düzeltmiş olursun. Küçük not düşeyim PC söküm takımdan anlıyorsan işlemci fanını ve radyatörünü iyice temizleyin derim. Ayrıca overclock kolay bir iş değil ayrıca çarpan kilidi olan bir işlemcide uzman olmak gerekiyor BIOS resimlerini detaylıca yolla ben gereken ayarları söyleyeceğim.

Son düzenleme:
Fanları takarken yan fan içeri üflemeli, arka fan dışarı üflemeli böyle takarsan hava akışını bir nebze düzeltmiş olursun. Küçük not düşeyim PC söküm takımdan anlıyorsan işlemci fanını ve radyatörünü iyice temizleyin derim. Ayrıca overclock kolay bir iş değil ayrıca çarpan kilidi olan bir işlemcide uzman olmak gerekiyor BIOS resimlerini detaylıca yolla ben gereken ayarları söyleyeceğim.
Fanlarım doğru şekilde takılı, işlemci fanı ve diğer fanlarını yakın zamanda temizledim. Bios ayarlarını bilgisayara geçince atayım. İlginiz için teşekkür ederim.
Resimler bunlar hocam sadece 2 ayarını değiştirdim. Beb değiştirmeden auto daydı ve işlemci 3.2Ghz de çalışıyordu.

Dosya Ekleri

• 20200511_231117.jpg
    20200511_231117.jpg
    620,6 KB · Görüntüleme: 144
  • 20200511_231415.jpg
    20200511_231415.jpg
    964,5 KB · Görüntüleme: 120
  • 20200511_231444.jpg
    20200511_231444.jpg
    1,2 MB · Görüntüleme: 133
Son düzenleme:
Fanlarım doğru şekilde takılı, işlemci fanı ve diğer fanlarını yakın zamanda temizledim. BIOS ayarlarını bilgisayara geçince atayım. İlginiz için teşekkür ederim.
Resimler bunlar hocam sadece 2 ayarını değiştirdim. Beb değiştirmeden Auto daydı ve işlemci 3.2GHz'de çalışıyordu.

Öncelikle yapman gereken ayarları söylüyorum.
  • Cool & quiet ayarını disabled yapın.
  • CPU Frequency ayarını 225 yapın (bu işlemciyi 3.6GHz yapacaktır sonrasında tekrar yükselteceğiz)
  • PCI-e overclocking sekmesini manual yapın eğer bir frekans olacaktır onu 100 yapın eğer öyle bir şey yoksa tekrar Auto yapın.
  • CPU overvoltage ayarını 1.35V yapın hata durumunda 1.4v gibi değerlere yükseltin.
  • Load line calibration ayarını mode 2, level 2, medium yap (artık hangi seçenek varsa)
  • Memory clock mode ayarını manual yap.
  • Çıkan yerdeki frekans ayarını RAM'in orijinal frekansının bir tık altında seç.(1333MHz olan RAM'i 1066MHz'ye düşür overclock yaptığın için tekrar 1333MHz'ye yükselecektir.)
Sonra F10 yapıp kaydedin. Ardından Windows açıldığında.
  1. OCCT ile 30dk test yapın, sıcaklık 80'i geçmesin.
  2. Prime95 ile 30dk test yapın, sıcaklık 85'i geçmesin.
  3. AIDA64 ile 20dk test yapın, sıcaklık 80'i geçmesin.
Bu testlerden sorunsuzca geçtiğiniz vakit overclock başarılı demektir. Buraya kadar uygulayın bana bildrin 3.8GHz'ye yükselme aşamalarına sonradan geçeriz :)

Son düzenleme:
Dediklerinizi sırayla yapıyordum ancak cpu overvoltage auto dan çıkmıyor değiştiremiyorum yani birde processor frequency multiplier auto mu olsun x16.0 mı olsun ?

Dosya Ekleri

• 20200512_212231.jpg
    20200512_212231.jpg
    1 MB · Görüntüleme: 118
Dediklerinizi sırayla yapıyordum ancak CPU overvoltage Auto'dan çıkmıyor değiştiremiyorum yani bir de Processor Frequency multiplier Auto mu olsun X16.0 mı olsun?

X16 olsun bu arada klavyeden sağ tarafta + ve - ile voltajı yükseltmeyi dener misiniz.

Öncelikle yapman gereken ayarları söylüyorum.
  • Cool & quiet ayarını disabled yapın.
  • CPU Frequency ayarını 225 yapın (bu işlemciyi 3.6GHz yapacaktır sonrasında tekrar yükselteceğiz)
  • PCI-e overclocking sekmesini manual yapın eğer bir frekans olacaktır onu 100 yapın eğer öyle bir şey yoksa tekrar Auto yapın.
  • CPU overvoltage ayarını 1.35V yapın hata durumunda 1.4v gibi değerlere yükseltin.
  • Load line calibration ayarını mode 2, level 2, medium yap (artık hangi seçenek varsa)
  • Memory clock mode ayarını manual yap.
  • Çıkan yerdeki frekans ayarını RAM'in orijinal frekansının bir tık altında seç.(1333MHz olan RAM'i 1066MHz'ye düşür overclock yaptığın için tekrar 1333MHz'ye yükselecektir.)
Sonra F10 yapıp kaydedin. Ardından Windows açıldığında.
  1. OCCT ile 30dk test yapın, sıcaklık 80'i geçmesin.
  2. Prime95 ile 30dk test yapın, sıcaklık 85'i geçmesin.
  3. AIDA64 ile 20dk test yapın, sıcaklık 80'i geçmesin.
Bu testlerden sorunsuzca geçtiğiniz vakit overclock başarılı demektir. Buraya kadar uygulayın bana bildrin 3.8GHz'ye yükselme aşamalarına sonradan geçeriz :)
Birde loadline calibration seçenekleri şu şekilde
X16 olsun bu arada klavyeden sağ tarafta + ve - ile voltajı yükseltmeyi dener misiniz.
+ - ile ayarlanıyor yapıyorum şimdi
Şu şekilde beyazdan sarıya geçti.

Dosya Ekleri

• 20200512_212634.jpg
    20200512_212634.jpg
    991,5 KB · Görüntüleme: 118
  • 20200512_212844.jpg
    20200512_212844.jpg
    1,3 MB · Görüntüleme: 122
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı