AMD Bristol Ridge Masaüstü AM4 İşlemciler

Amd batacağını bende düşünmüyorum. Ben burda son dönemde gerçek sorunun pahalıysa iyidir kafasıyla tüketim yapan kullanıcı kesimini intelin iyi keklediğini ve bu keklemeye cevap veremediğini düşünüyorum. :) Çünkü bulldozerden sonra AMD geliştirme kısmına geçerken İntel bir nevi elinde ne var ne yok piyasaya attı. AMD İntel'in bu ezme politikasından anlı ak olarak çıkarsa satışlarının çok fazla yükseleceğini düşünüyorum. Çünkü herkes İntel'in milleti sömürme politikasından bıktığını biliyor. Bunun daha öncede örneklerini gördük aynı segmentteki işlemcilerde AMD ile İntel arasında yarı yarıya fiyat farkları oluyordu. Zen Mimari sinde bunu değiştirirler mi yoksa İntel'in politikası gibi değerinin üstünde fiyatlar mı çeker zaman gösterecek.

A6 r5 gpu var iken diğerlerinde R7 gpu olacak görünüyor. Aklıma takılan soru bu A serileri hangi ekran kartları ile birlikte performanslı çalışacak? Multigpu gibi bir destek olacak ve her hangi bir ekran kartı ile çalışma gibi bir şey söz konusu olabilir mi?

Bulldozer mimarisi aslında çok güzel bir mimariydi bütün çekirdekli çok güzel kullanma üzerine kuruluydu fakat amd'nin hesaba katmadığı bir durum vardı. Bu kapitalist dünya da intel'in kod yazan piyasaya hakim olması nedeniyle onun çalışma mimarisine göre kodlar yazılmamasıydı. Eğer yazılsaydı şu anda bulldozer'in müthişiliğini konuşuyor olurduk. Zen'le AMD gene eski kaba işlemci kullanımına geri döndü. Bir sorun yaşanacağını sanmıyorum.

AMD zen ile intel'in i5 ve i3'ünü F/P olurda bitirirse bu durum fazla sürmez intel 10NM cannonlake mimarisi ile daha önce Haswell'de yaptığı gibi arayı yine açabilir. Haswell sonrası çıkan skylake olsun kabylake olsun rakipsizlikten fragmandan ibaretti. Ne zaman AMD rekabete ortak olacak olsun fragmanı kesen intel hemen cevap verip AMD'nin önünü kesmiştir. Bakalım yine aynı filmi mi izleyecez zaman gösterecek. Açıkcası zen toplamayı çok isteyen ben kısa sürede intelin cannonlake ile AMD'nin üstünden silindir gibi geçtiğini AMD kullanırken görmek istemem. Zen toplamaktan çekinmiyorda değilim. FX'in kötü lanse edilmesi Haswell'in çok iyi olması yüzündendir. AMD zen'de cannonlake sonrası kötü lanse edilebilir.

Son düzenleme:
AMD bu yıl sonuna kadar hem tek çekirdek hem çoklu çekirdek gücünde i5 4690K ayarında bir işlemci sürsün piyasaya, İntel isterse 8NM teknolojisine geçse bile sırf AMD yi desteklemek için işlemcisinden alacağım. Ama hiç umudum yok.

Şu anda 6.nesil intel işlemci alırsın 7.nesil arasında 0.2ghz ilerleme var.
Şu anda intelin amd zen işlemcilerine verecek cevabı yok.
İntelin oyunun sonuna geldi. Core serisi şu anda o kadar kusursuz ki gelişterecek bir şey yok. 6. nesilde sadece DDR4 geldi. Yoksa i7 4790k ile 6700k arasında TDP değeri farkı var.
Amd zen ile sıfırdan başladı. Zen serisi de core serisi gibi kusursuzlaşacak.

Son düzenleyen: Moderatör:
Daha yeni i5 2400 işlemciden i5 4690 a geçtim, daha önce AMD A8 5600K işlemci kullandım ama çekirdek performansı bu kadar berbat bir işlemci görmemiştim, HD 7770 ekran kartına bile yetmiyordu. Bazı oyunlarda GPU kullanımı %60 ı geçmiyordu yüksek ayarlarda ve buda 18-20 FPS gibi berbat değer veriyordu. 2400 alınca durum düzeldi, o günden beri AMD işlemcilere karşı ön yargılıyım, ama dediğim gibi yeni nesilde çekirdek performansı güçlü bir işlemci çıkarsın sırf destek olmak için gidip sıfır alacağım.

AMD A8 5600K işlemciden memnun değilmişsin. Gayet normal APU bir işlemciden normal bi işlemci performansı beklemen kesinlikle yanlış ayrıca günümüzde A10 serisi çıktı hatta 2017 yarıyılı civarında A12 serisi çıkacak. APU nun mantığı ekran kartı kullanmadan ekran kartı performansı almaktır üzerine bir ekran kartı takarsan zaten çok iyi bir performans çıkarmasını bekleyemezsin.
AMD ye bu öngörülü yaklaşımı anlamış değilim bilgisayar parçalarına kısa süre içerisinde bir miktar hakim oldum ve AMD nin fiyat performans ürünü olduğunu İntelin ise verdiğin paranın karşılığını veren bir marka olduğunu anladım.

AMD A8 5600K işlemciden memnun değilmişsin. Gayet normal APU bir işlemciden normal bi işlemci performansı beklemen kesinlikle yanlış ayrıca günümüzde A10 serisi çıktı hatta 2017 yarıyılı civarında A12 serisi çıkacak. APU nun mantığı ekran kartı kullanmadan ekran kartı performansı almaktır üzerine bir ekran kartı takarsan zaten çok iyi bir performans çıkarmasını bekleyemezsin.
AMD ye bu öngörülü yaklaşımı anlamış değilim bilgisayar parçalarına kısa süre içerisinde bir miktar hakim oldum ve AMD nin fiyat performans ürünü olduğunu İntelin ise verdiğin paranın karşılığını veren bir marka olduğunu anladım.

Ona şüphe yok F/P, ekran kartsız Black Ops 2 ve Skyrim bitirdim gayet akıcı bir şekilde oynatıyor ama işlemci olarak yetersiz ve çekirdek gücü zayıftı, hatta AMD genel olarak çekirdek performansında intelin çok çok gerisinde, eğer ZEN ile durum düzelirse almayı düşünürüm.

AMD zen ile intel'in i5 ve i3'ünü F/P olurda bitirirse bu durum fazla sürmez intel 10NM cannonlake mimarisi ile daha önce Haswell'de yaptığı gibi arayı yine açabilir. Haswell sonrası çıkan skylake olsun kabylake olsun rakipsizlikten fragmandan ibaretti. Ne zaman AMD rekabete ortak olacak olsun fragmanı kesen intel hemen cevap verip AMD'nin önünü kesmiştir. Bakalım yine aynı filmi mi izleyecez zaman gösterecek. Açıkcası zen toplamayı çok isteyen ben kısa sürede intelin cannonlake ile AMD'nin üstünden silindir gibi geçtiğini AMD kullanırken görmek istemem. Zen toplamaktan çekinmiyorda değilim. FX'in kötü lanse edilmesi Haswell'in çok iyi olması yüzündendir. AMD zen'de cannonlake sonrası kötü lanse edilebilir.

Açıkçası Intel 10 NM'de aşırı derecede zorlanacak. Yolun sonuna geldiğini bal gibi biliyor. O yüzden elindeki bütün kartları açıp piyasayı erkenden kapmanın yoluna gitti. Kabylake ve Cannonlake mimarileri hız aşırtılmış modeller olmaktan öteye pek gitmeyecek. Skylake'in önünü 6700K ile kesip Cannonlake'i her zamanki gibi matah birşeymiş gibi pazarlamaya çalışacak. Aslında Intel'in yaptığı politika çok basit. elindeki en iyi tasarımın çok daha alt modellerini piyasaya süreceği mimarinin en gelişmiş modeli gibi sunup o mimarinin üst eşiğini o şekilde sınırlandırıyor. Yani Intel aslında elinde hep ileriye hazır tasarımları bulunduruyor. Adam tekelini öyle bir kurmuş ki, AMD karşısında ne yaparsa yapsın yaranamaz tüm pazara. Çünkü yazılımcı dünyası parayı seviyor. Ne zaman birileri bu işe dur der, o zaman kozlar değişir. Adam sermayeci düzeniyle yazılımcılara bir güzel para yediriyor. İşletim sistemleri bile onun komut setleriyle, onun istediği şekilde çalışıyor. Intel aslında klasik tasarımcının dibi. Koca bir balon, ayakta kalabilmesinin tek nedeni kurmuş olduğu bu tekelci düzen. Tek çekirdek kullanan tonlarca işlevsiz yazılım çok çekirdek kullanımına geçse bilgisayarların verimliliği o kadar artar ki! Ama liberalist düzen insanları öyle bir tembelliğe alıştırmış k, insanlar düzeni kurayım para kendiliğinden gelsin istiyor. AMD'nin tasarımlarının tek verimsiz yanı TDP'lerinin yüksek olması. Fakat bunu da son çıkardığı mimarilerle de ne kadar aşağıya indirgeyebildiğini görüyoruz. Özellikle Polaris GPU'lar ile Fin-Fet tasarımına geçmiş olması ve Samsung gibi firmalarla tecrübe üzerine ortaklıklar gerçekleştirmesi gerçekten firmanın geleceği için devrim niteliğinde bir atılım olmuş oldu. AMD bence yarı iletken sektöründe Samsung gibi firmaların peşini bırakmamalı. Samsung bu konuda ciddi yatırımlar yaptı ve meyvesini de fazlasıyla toplamakta. Özellikle SSD pazarında. Bir zamanlar Intel bu sektörde uçacağını iddia ediyordu ama gülünç bir şekilde Koreliler karşısında ezildiler. :)

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı