AMD, Dynamic Frame Rate Control Teknolojisini Duyurdu

amdlog.jpg

Son zamanlarda sürücü ve yazılım desteği konusunda ciddi hamleler yapmaya başlayan AMD, şimdi de DFRC teknolojisi ile gündeme geldi.

Guru3d kaynaklı habere göre AMD ekran kartlarının daha verimli çalışmasına olanak tanıyacak olan Dynamic Frame Rate Control yazılımını yakında sürücüleri için yayınlamaya başlayacak. Peki kısaca DFRC diyebileceğimiz bu yeni özellik ne sağlıyor?

Bilindiği gibi bazı durumlarda bilgisayarınızın monitörü ekran kartının çizip gönderdiği frame yani kareleri aynı hızda gösteremez. Örneğin saniyede 100 kare çizen ( 100 fps ) bir ekran kartı monitöre de aynısını yollar ama monitörler genelde 60 Hertz olduğundan en fazla 60 kare/saniye ( fps ) görüntüleyebilirler. Bu durumda da yırtılma efekti denen tatsız görüntü oluşur. Bunu engellemek için oyunlarda Vsync denen bir ayar vardır. Bu ayar sayesinde monitör gelen görüntülerden sadece saniyede 30 ya da 60 tanesini gösterir. Fakat ekran kartınız bu durumdan habersiz 100 fps çizip yollamaya devam eder. Bu da kartınızın gereksiz yere kendini zorlaması anlamına gelir.

İşte bu noktada AMD’nin DFRC teknolojisi devreye giriyor. Yazılım sayesinde ekran kartı monitörünüzün saniyede kaç kare yayınlayabileceğini algılıyor. Örneğin sizin 60 hertz monitörünüz varsa ki çoğu monitör 60 hertz’dir, ekran kartı saniyede sadece 60 kare çizip monitöre gönderiyor. Bunu yaparken de saat hızını azaltıp hem daha az ısınıyor hem de daha az güç tüketiyor. Ayrıca monitöe ve ekran kartı daha uyumlu çalıştığından bilgisayarınız gereksiz yere kendini zorlamıyor.

Kağıt üzerinde çok güzel bir özellik. Özellikle de mobil PC’lerde ciddi anlamda avantaj getirebilir ama pratikte de bu kadar faydalı olacak mı göreceğiz. DFRC’nin yakın zamanda Omega sürücüsüne entegre edilmesi planlanıyor. Bu özellikten de HD7000 ve üzeri AMD ekran kartları yararlanabilecek.

Kaynak;AMD, Dynamic Frame Rate Control Teknolojisini Duyurdu | Donanımcı Baba
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı