AMD, GDC 2016’da Son Yeniliklerini Duyurdu

Ali Güngör

Genel Yayın Yönetmeni
Yönetici
Katılım
22 Haziran 2011
Mesajlar
54.005
Çözümler
18
Yer
İstanbul Türkiye
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Technopat
Profil Kapağı
1523300036
AMD, GDC 2016’da Son Yeniliklerini Duyurdu
AMD, GDC 2016’da Son Yeniliklerini Duyurdu

AMD, Sanal Gerçeklik (VR) ekosisteminin kapsamını ilk Polaris 10 GPU’nun tanıtımıyla ve Sanal Gerçekliğe (VR) yönelik olan yeni GPU onaylı programıyla genişletti. AMD, 2016 Oyun Geliştiricileri Konferansı’nda Sanal Gerçeklik’in (VR) ufkunu daha da ileriye taşımak üzere donanım ve yazılım alanında yeniliklerini duyurdu ve Sanal Gerçeklik (VR) teknolojisinin tüketiciler ve içerik yaratıcıları tarafından benimsenmesini kolaylaştıran yeni

AMD, GDC 2016’da Son Yeniliklerini Duyurdu Technopat

Daha fazlası...
 
Merhaba,

Yeni "Polaris 10" grafik mimarili AMD R9 orta seviye masaüstü serisi ekran kartlarının çıkışını uzun süredir bekliyorum. Kartlar hakkında internette çok şey okudum. Sızıntılar sayesinde de kartlarla ilgili birçok (kimisinin doğruluk payı yüksek, kimisininse düşük) duyum edindim. Kartların özellikleri büyük ihtimalle şöyle olacağını tahmin ediyorum;

AMD R9 480: 144 doku haritalama birimi, 36 grafik işlem birimi. saat hızı ~1290MHz, RAM: 8GB GDDR5 1750MHz, bant genişliği: 224GB/s, işlem gücü: ~46,5TFOLPs, termal tasarım gücü: 120W. Yurt dışı satış fiyatı: 289$.

AMD R9 480X: 160 doku haritalama birimi, 40 grafik işlem birimi. saat hızı ~1370MHz, RAM: 8GB GDDR5 1950MHz veya 8GB GDDR5X 950MHz, bant genişliği: ~250GB/s, işlem gücü: ~55TFOLPs, termal tasarım gücü: 135W. Yurt dışı satış fiyatı: 339$.

R9 480'in, R9 390'ın biraz üzerinde, R9 480X'in de R9 390X'in biraz üzerinde performans sergilemesi bekliyorum.

Bu alanda büyük ölçüde bir bilgi-birikim sahibi olduğunuzu düşündüğüm için sizin yapmış olduğum tahminle ilgili yorumunuzu merak ediyorum. Düşüncenizi paylaşırsanız sevinirim.

Teşekkürler...
 
AMD'nin yeni 14 nanometre Polaris kartlarının güç tüketimi, verimlilik ve performans açısından rakibinden geri kalmayacağını hatta yer yer geçebileceğini düşünüyorum. Ama serinin kaç modeli bunu yapabilecek? Sorun biraz da hacimde yatıyor burada.

Yeni serinin sadece bir kısmının Polaris olacağı, bir kısmının ise eski serilerin Rebrand yani yeniden isimlendirilmiş hali olacağı konuşuluyor ve bu beni endişelendiriyor.

Nvidia 16 nanometre Pascal'a tam geçiş yaparken AMD'nin de eskileri artık bırakması gerekiyor.
HBM o kadar geç geldi ki piyasaya, beklenen heyecanı öldürdü. Teknolojik açıdan Polaris ile birlikte büyük bir sıçrama bekliyorum ama bakalım bu yenilikler biz kullanıcılara ne kadar hızlı yansıyacak.

AMD, HBM'li kartları gölgede tuttuğu gibi Polaris'te de düşük profilli oynarsa, 1080'in uyandırdığı heyecandan sonra işi zor olacaktır.

Olumlu bitireyim: Donanımdan daha önemli bir nokta, AMD sürücü işini doğrultmayı başardı, Crimson sonrası çok memnunum güncellemelerden ve sıklıklarından.
 
Haklısınız. Eğer AMD eski mimariyi yeni modeller altında tekrar pazarlama stratejisini bırakırsa ki Polaris 10 ile ilgili özellikle AMD'nin resmi internet sitesinde açıkladığı bilgiler -yeni mimaride yapılmış geliştirmeler ve güncellemeler- de bunu gösteriyor, bu sınavı alnının akıyla vermiş olur. Polaris 10'un orta seviye olacağı zaten AMD'nin açıklamış olduğu bilinen bir gerçek. Burada AMD, R9 380X'in yakaladığı pazar payı ve satış başarısından hareketle böyle bir stratejiyle hareket ediyor olsa gerek. Çünkü R9 380X hem performans yönüyle hem de fiyat konumlandırmasıyla Nvidia'yı biraz kroki duruma düşürmüştü. AMD buradaki başarısını bir sonraki neslinde de devam ettirmek istemesi normal. Bence buradaki durumda en kritik etken fiyat konumlandırması olacaktır. Nvidia'nın GTX 1070 için açıkladığı 379$ seviyesinden sonra AMD'nin işi hiç de kolay olmayacaktır.
Crimson konusundaysa, AMD'nin yeni nesil sürücüsü gerçekten çok başarılı işlere imza atıyor. Özellikle R9 390 ve R9 390X kartlarının DOOM 2016'daki ilk performansları biraz hayal kırıklığına sebebiyet vermişken hemen bir güncellemeyle işlerin yoluna koyulması bunu gösteriyor.
Öte yandan Pascal mimarisinin şu anlık tepe noktası olan GTX 1080'e karşılık AMD'nin cevabının Vega 10 olacağı söyleniyor. Vega 10 mimarili çiplerin de performansını merakla bekliyorum.
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı