Rehber AMD GPU'larda DXNAVI optimizasyonunu devre dışı bırakmak

Merhaba arkadaşlar, bu konuda oyunlarda sık sık rastlanan stutter, FPS düşmelerinin bir diğer sebebi olan DXNAVI optimizasyonunu nasıl devre dışı bırakacağınızı göstereceğim.

AMD, 2022 yılının mayıs ayında 22.5.2 sürücüsü ile beraber DXNAVI optimizasyonu sayesinde DX11 kullanan oyunlarda ortalama %10'a kadar artış yaşayan bir güncelleme yayınladı. Bu sürücüyle beraber bazı kartlarda ve bazı oyunlarda %30'a kadar performans artışı bile gözlemlendi ancak bu artışın getirdiği bir diğer dezavantaj ise oyunlarda takılmalar çok daha hissedilir oldu. Özellikle bazı oyunlar shader cache esnasında oynanmayacak hale geliyordu.

Bu takılmaların çözümü ise ya bu optimizasyonlar gelmeden önceki son sürücü olan 22.5.1'e dönmek ya da DXNAVI optimizasyonunu eski sürücülerdeki haline döndürmek.

İlk öncelikle bu konu hakkında bir çok kaynak var, reddit'te özellikle çok konuşuldu ve büyük oranda bu sorundan kurtulan oldu.

Yabancı kaynaklarda çok karışık anlatıldığı için ben olabildiğince anlaşılabilir düzeyde tekrardan anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle buradaki linke giriyoruz: Bagelnl DXNavi

Linkte önemli olan kısım tablo kısmı, biz buradaki tablodan "DX9 NAVI with Regular DX11" kısmındaki dll dosyalarını kullanacağız çünkü bu dll dosyaları DX11'e uygulanan optimizasyonu kaldıracak. Optimizasyonun uygulandığı dosyalar ise "Full DXNAVI" sütunundaki dosyaları kapsıyor.

Ekran görüntüsü 2024-01-24 182245.png

Şu anki güncel sürücüler (sanırım çoğu mimariyi kapsıyor) Full DXNAVI'yi kullanıyor, bu nedenle oyunlarda takılmalar oluyor. Bu nedenle kayıt defterinden bu dosyaları tabloda kırmızı ile belirttiğim dosyalar ile değiştireceğiz.

Aşamalarımız 64 Bit ve 32 Bit olmak üzere 2 tane. 64 bit ile başlıyoruz ilk önce.

Windows'ta arama kısmına regedit yazıp Kayıt Defteri Düzenleyicisi'ni açıyoruz.
  • HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4d36e968-e325-11ce-bfc1-08002be10318}\0000 yoluna gidiyoruz, direkt üstteki kutucuğa da bu yolu yapıştırabilirsiniz. "0000" klasörü sizde olmayabilir, sistemde tek ekran kartı kullanıyorsanız ve iGPU yoksa genellikle 0000 klasörü oluyor ancak yoksa da 0001 gibi diğer klasörlere de bakabilirsiniz.​
  • D3DVendorName kayıt girdisini bulup çift tıklıyoruz.​
regedit.png
  • Açılan pencerede en sağa kaydırdığınızda yukarıdaki tabloda yer alan dll dosyalarını göreceksiniz, güncel sürücü kullanıyorsanız zaten Full DXNAVI sütunundaki dosyalar yer alıyor olacak.​
regedit2.png

• Bu dosyalardan son 2 olanını tabloda yer alana göre atidxx64.dll olarak değiştireceğiz. Yani son hali şu şekilde olmuş olacak:
regedit3.png

• Bu halde Tamam'a basıp kapatıyoruz.
    (NOT: Eksik yapmamaya özen gösterin, en ufak bir hata olsa bile programlar ve oyunlar çöker veya hiç açılmayabilir.)
  • 64 bit olan dosyaları hallettik şimdi ise 32 bit olan dosyaları değiştirmek için bu sefer bir altta bulunan D3DVendorNameWow girdisine çift tıklıyoruz.
  • Aynı şekilde yine karşımıza düzenleme penceresi gelecek, yine en sağa çekip bu sefer sitede yer alan 32-Bit DLL tablosundaki atidxx32.dll dosyalarını aynı şekilde değiştiriyoruz. Son hali yine bu şekilde:

regedit4.png

• Tamam'a basıp kapatıyoruz.
İşlemlerimiz bu kadar, 22.5.2 sürücüsünden itibaren DX11 oyunlar için uygulanan DXNAVI optimizasyonunu kaldırdık. Tek yapmanız gereken sistemi bir kereliğine resetleyip sonucu görmek. Opsiyonel olarak AMD ayarlarından Shader Cache sıfırlama işlemini yaparsanız daha iyi olabilir çünkü bu işlemlerden sonra oyunlar tekrardan shader yapmaya başlayacak.

Neden son iki tane olan dll dosyalarını değiştirdik sadece derseniz ilk baştaki iki dll dosyaları DX9, son iki dosyalar ise DX11 ile alakalı. Bizim işimiz de DX11 performansıyla alakalı olduğundan sadece bunu değiştirmemiz yeterli. DX9 oyunları halihazırda gayet düzgün şekilde çalışıyor.

NOT2: Her sürücü güncellediğinizde veya silip tekrar kurduğunuzda bu işlemleri baştan yapmanız gerekiyor.

Son düzenleme:
Shader cache temizledin mi?

Bu işlemlerden sonra shader cache temizlemek gerekiyor sonrasında ilk başta kaplamalar yükleyeceği için bir süre yine drop yapabilir ama genellikle 30 dakika geçmeden tüm sorunların çözülmüş olmalı.

Hocam tekrar deneyeceğim fakat bana yardımcı olur musun? Benim o Regedit de yazan şeyler regular DX de yazan şeylerin aynısı atiumd atidxx şeklinde polaris Vega Ryzen APU yazıyor altında fotoğrafta. Ben de işe yarıyor mu tam anlamadım çünkü ben de atidxx zaten yazıyor üstteki atiumd kısmını amdxn64 mü yapmam gerek sadece? Böyle yapmıştım.

4 satırdan sadece sondaki 2 satırı değiştireceksin. Dediğim gibi yeni sürümlerde ise yaramıyor eski sürücü kullanman gerekiyor.
Konuyu iyi okursan tam olarak ne yapacağın zaten anlatılıyor.

4 satırdan sadece sondaki 2 satırı değiştireceksin. Dediğim gibi yeni sürümlerde ise yaramıyor eski sürücü kullanman gerekiyor.
Konuyu iyi okursan tam olarak ne yapacağın zaten anlatılıyor.

Konuyu iyi okumadığımı nereden çıkardın? ben farklı bir şeyden bahsediyorum siz farklı. eski sürücü kurup aynı şekilde yaptım. fakat son 2 satır ben de her zaman atidxx. neyse siz de bilmiyorsunuz sanırım.

Ben direkt 22.5.1 kurdum konudaki gibi. Bir faydası olmadı. DX11 de stutter droplar devam ediyor.
Bu yöntem 2024ün başlarından beridir işe yaramıyor. Anwave isimli bir mod programı ile modlu driver kurarak legacy DX11'i yeniden etkinleştirip stutterlardan kurtulabilirsiniz.

Bu yöntem 2024'ün başlarından beridir işe yaramıyor. Anwave isimli bir mod programı ile modlu driver kurarak legacy DX11'i yeniden etkinleştirip stutterlardan kurtulabilirsiniz.

Hocam teşekkürler. Deneyeceğim. Eski driver mı yeni driver mı kurmalıyım fark ediyor mu?

Bu yöntem 2024'ün başlarından beridir işe yaramıyor. Anwave isimli bir mod programı ile modlu driver kurarak legacy DX11'i yeniden etkinleştirip stutterlardan kurtulabilirsiniz.

1735607351478.png

Hocam bu hatayı alıyorum anwawe ile kurarken

Son düzenleme:
Konuyu iyi okumadığımı nereden çıkardın? Ben farklı bir şeyden bahsediyorum siz farklı. Eski sürücü kurup aynı şekilde yaptım. Fakat son 2 satır ben de her zaman atidxx. Neyse siz de bilmiyorsunuz sanırım.

Bilmediğim falan yok. 2023 Temmuz ayından beri gelen hiçbir sürücüde işe yaramıyor. 23.5.X ve daha öncesi bir sürücü ile denersen düzelmesi gerekiyor eğer yine aynı sorunları yaşıyorsan ya problemin bundan kaynaklanmıyor ya da başka bir sıkıntın var demektir. 23.5.X ve daha önceki bir yazılım kullanman gerekiyor. Kaldı ki RX 6XXX'den daha yeni bir GPU kullanıyorsan hiçbir zaman kapatamayabilirsin. RX 5XXX serisi için bu optimizasyon söylediğim gibi 23.5.X sürücüsünden beri eklendi.

DXNAVİ NAVI GPU'ları için varsayılan RDNA2 ile beraber gelen daha sonra RDNA1'e eklenen bir optimizasyondur. DX 11 ve DX 12 oyunlarında FPS artırmasına karşın sttuter sebebiyet verebiliyor. Yani RX 570 veya RX 590 GPU kullanan bir insan için bu değişiklikler bir anlam içermez.

Son düzenleme:
Bilmediğim falan yok. 2023 Temmuz ayından beri gelen hiçbir sürücüde işe yaramıyor. 23.5.X ve daha öncesi bir sürücü ile denersen düzelmesi gerekiyor eğer yine aynı sorunları yaşıyorsan ya problemin bundan kaynaklanmıyor ya da başka bir sıkıntın var demektir. 23.5.X ve daha önceki bir yazılım kullanman gerekiyor. Kaldı ki RX 6XXX'den daha yeni bir GPU kullanıyorsan hiçbir zaman kapatamayabilirsin. RX 5XXX serisi için bu optimizasyon söylediğim gibi 23.5.X sürücüsünden beri eklendi.

DXNAVİ NAVI GPU'ları için varsayılan RDNA2 ile beraber gelen daha sonra RDNA1'e eklenen bir optimizasyondur. DX 11 ve DX 12 oyunlarında FPS artırmasına karşın sttuter sebebiyet verebiliyor. Yani RX 570 veya RX 590 GPU kullanan bir insan için bu değişiklikler bir anlam içermez.

ASUS RX 580 ROG STRIX için deniyorum DX11 oyunlarda stutter oluyor.

Hocam hangi kart ve sürücüyü kullanıyorsunuz? Buradaki yönergeleri izleyip tekrar dener misiniz:

Hocam 24.9.1 kurmaya çalışıyorum son sürücü WHQL

ASUS ROG STRIX RX 580 t8GB bu karta kurmaya çalışıyorum

Görselde attığım hatayı alıyorum. Tekrar deneyeceğim

Windows 10 22H2 kullanıyorum alakası var mıdır?

Hocam şimdi driverı extract yaparken böyle bir hata alıyorum devam deyince uygulama donuyor çözemedim

1735655972165.png

Son düzenleme:
ASUS RX 580 ROG STRIX için deniyorum DX11 oyunlarda stutter oluyor.

Hocam 24.9.1 kurmaya çalışıyorum son sürücü WHQL

ASUS ROG STRIX RX 580 t8GB bu karta kurmaya çalışıyorum

Görselde attığım hatayı alıyorum. Tekrar deneyeceğim

Windows 10 22H2 kullanıyorum alakası var mıdır?

Hocam şimdi driverı extract yaparken böyle bir hata alıyorum devam deyince uygulama donuyor çözemedim

Eki Görüntüle 2385685
Hocam bildiğim kadarıyla RX 500 serisinde DXNAVI optimizasyonu zaten yok, yani klasik DX11 kullanılıyor. Sizdeki takılmalar farklı sebepten ötürü olabilir.

Hocam bildiğim kadarıyla RX 500 serisinde DXNAVI optimizasyonu zaten yok, yani klasik DX11 kullanılıyor. Sizdeki takılmalar farklı sebepten ötürü olabilir.

Anladım peki nasıl anlayabilirim ne sebebten dolayı olduğunu bir fikriniz var mıdır? DX12 de oynarken hiç problem yaşamıyorum fakat DX11 oyunlarda stutter bir hayli fazla

Technopat Haberler

Geri
Yukarı