AMD ile alakalı sorununuz var mı?

hdreizcehennemi

Hectopat
Benim fark ettiğim şey ben hiç sorun yaşamamış olsam da ciddi bir kesimin AMD ile alakalı sorun yaşadıkları. Bu konuyu açmaktaki amacım eğer oylama anlamlı bir sayıya ulaşırsa bunu bir grafik tablosuna dökerek bir istatistiki bir veri oluşturmak. Eğer belirli sayıya ulaşırsak bunun hakkında bir tablo oluşturacak ve buraya yollayacağım. Aynı zamanda çözümünü bildiğim soruları diğer kullanıcılarla beraber paylaşacağım. Veri tablosunu da AMD'ye sunarak sonraki aşamalarda bu sorunların çözülmesi için veri sağlamış olacağım. O yüzden herkes lütfen yaşadığı sorunları mesaj yollayarak paylaşsın çözümlerini bilenler de yanıtlasın.

Son düzenleyen: Moderatör:
İşlemcim AMD, ekran kartım Nvidia. AMD Ryzen serisiyle birlikte İntel'in tabiri caizse içinden geçti. Fakat benim düşünceme göre Nvidia ekran kartında hâla tahtta. Tabii Bu tarz AMD mi Nvidia mı muhabbetlerinde iki tarafında ürünlerini değerlendireceksin öyle konuşacaksın fakat çoğu AMD kartı Nvidia'dan çok daha fazla ısınıyor. 7nm ye geçişle beraber bu sorun biraz ortadan kalktı fakat AMD'nin fazla fps veren fakat çok ısınan kartlarını almaktansa 3 4 fps az alırım, daha stabil bir performans elde ederim ve kartım da ısınmaz.

İşlemcim AMD, ekran kartım Nvidia. AMD Ryzen serisiyle birlikte İntel'in tabiri caizse içinden geçti. Fakat benim düşünceme göre Nvidia ekran kartında hâla tahtta. Tabii Bu tarz AMD mi Nvidia mı muhabbetlerinde iki tarafında ürünlerini değerlendireceksin öyle konuşacaksın fakat çoğu AMD kartı Nvidia'dan çok daha fazla ısınıyor. 7nm ye geçişle beraber bu sorun biraz ortadan kalktı fakat AMD'nin fazla fps veren fakat çok ısınan kartlarını almaktansa 3 4 fps az alırım, daha stabil bir performans elde ederim ve kartım da ısınmaz.
AMD'nin çok ısınan kartından kastınız R9 390 mı? :) Yeni nesilin ısı konusunda Nvidia'ya çok çok yaklaştığını belirtmem lazım. AMD 95 derecede çalışırken Nvidia 50 derecede mi çalışyor? Hayır. AMD 73 dereceyse, Nvidia 68 derece. Yani eğer AMD 68 derecelik karttan daha performanslıysa, göz ardı edilebilir bir değer ki, normal zaten. Nvidia ekran kartı işini kaç sene önce halletti, AMD daha 3 sene öncesine kadar faciaydı. Doğal yani o fark. ;) Mesela ben GTX 1050 Mobile bulunan dizüstümü oyunda 98 dereceye kadar çıktığını gördüm. O zaman Nvidia daha kötü. ;)

@Silinen üye elbette. AMD son 2-3 senedir toparlamaya başladı. FX serisi ve R9 serisi inanılmaz ısınıyor, güç tüketiyordu. Şahsen AMD'nin bu duruma gelmesi bile mucize. Ben FX faciasından sonra ses soluk gelmeyine "aha AMD elendi" demiştim. Öyle olmadı, yanılttılar beni, iyiki yanılttılar. :)
AMD kanadında RX5700XT muadili gösterilen Nvidia RTX 2070 ile aynı fiziksel özelliklere sahip aslında (Ray Tracing hariç). Ancak incelerseniz RX 5700xt modeli Fps performansı olarak biraz önde gözükmekte. 7nm grafik işlemci ve daha yüksek güç tüketimi farkına bağlıyorum ben bunu. Normalde teknoloji küçülmesi güçten de tasarrufu getirir. Örneğin İntel 10nm++ teknolojisinin altına inemediğinden AMD'den yüksek güçlerde performans vermeye çalışıyor. Son tüketici açısından AMD bu konuda daha cazip. Ekran kartı tarafında ise yüksek elektrik tüketimi ile ucuz fiyatlara satarak yıllardır uygulanan politikasına devam ediyor. Ayrıca bir de yazılımsal sorunlar eklenince sıkıntılar büyüyor. Ben artık AMD'nin saf FPS olarak Nvidia'nın önüne geçtiğini ancak ekonomik ömürleri ve yazılımsal kısmının son tüketici odaklı olmadığı kanaatindeyim. Zamanla inşallah daha iyi olur da kullanıcılar sevinir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Stok soğutucuyla 1 GHz hız aşırtmalı R3 1200 kullanıyorum, sıfır sıkıntı. Ön yargı falan yok bilgisayarın ne olduğunu bilmeyen bile ucuz diye AMD alıyor sonra buraya gelip "işlemci soğutucusu kasaya sığmıyor diye takmadım AMD işlemcim ısınıyor" konu açıyorlar. Forumda açılan AMD konularının %90'ı ya bilgisizlik ya da araştırmamazlıktan kaynaklanıyor önce gidip bi araştır çözemezsen buradan yardım iste mantığı yerleşmemiş kafalarına.

Yazılımsal olarak AMD'nin prüzlere sahip olduğu kesin. İndanlar bu sorunların Nvidia ve Intel'de de mevcut oldupunu hatırlıyorum. Bu firmaların karşılaştığı sorunlar az ama büyük oluyor. Bunu geçersek ısınma konusunda ben AMD ile sorun yaşayan birine ben yüzyüze hiç denk gelmedim. Yazılımsal sorunlar ın kaynağı ise zaten çoğu programın Intel-Nvidia odaklı olması. Programlar o markalara göre optimize edince ve ona göre hazırlanınca. AMD sınırlanıyor. Güç tüketiminde ise, elektrik fiyatına göre hesaplayın eğer 1 000 000 sene kullanmayacaksanız kâra geçemezsiniz.

Laptop Lenevo G510
4 GB RAM
İnntel i3-4000m işlemci
Ekran kartı amd radeon r5 m230
WİN 7 8.1 hiç sıkıntı çıkarmadı WİN 10 geçtim ekran kartı sürücüsü kurulurken donuyordu. Bende geri WİN 7 geçtim.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı