AMD işlemci, soğutucuya yapışmadan nasıl çıkartılır?

kerem1238806

Megapat
Daha fazla  
Anakart
ASUS PRİME B450M-A
Selamlar. Geçmişte başıma bu konuyla alakalı can sıkıcı bir durum gelmişti, Intel tabanlı bilgisayarımda termal macunu değiştirmiştim. Elime kaliteli bir termal macun geçmişken, AMD işlemcimi de elden geçireyim dedim ve sıvı soğutucunun bloğunu çıkartmaya çalıştım. Ancak işlemciye yaklaşık 5-6 yıldır hiç macun yenilenmediği için soğutucu işlemciye öyle bir yapışmış ki sökmekte çok zorlandım. Daha sonrasında biraz daha uğraşınca sökebildim ama bu sefer de işlemci, sıvı soğutucuya yapışarak yerinden çıktı. İşin garip tarafı, bu olay işlemcinin anakarta taktığımız kilidi kapalıyken oldu. O an başımdan aşağı kaynar sular döküldü. Üstelik işlemciyi çıkartmaya çalışırken birkaç PIN'i de yamulttum maalesef. Neyse ki bir bilgisayarcı çağırarak zor da olsa durumu kurtarmıştım.

Şimdi yeni bir AMD işlemciye geçiş yapacağım. Önceki yaşadığım bu sorun tekrar olmasın diye bazı önlemler almak istiyorum. Sıvı soğutucunun bloğunu çıkartırken işlemcinin birlikte gelmemesi için neler yapmalıyım? Başta sistemi direkt bir teknik servise götürmeyi düşündüm ama kasam oldukça ağır ve taşımak çok zor. Ayrıca aracım da yok. Bu yüzden o seçeneği şimdilik eledim. Konuyla ilgili önerilerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum.

Bloğu sökerken doğrudan kendine çekmek yerine sağa sola oynatarak yavaş yavaş çekmeni öneririm. Ayrıca işlemci sıcakken de yapma.
Neden işlemci sıcakken yapmıyoruz hocam onu anlamadım. Bu konuda iki farklı görüş var. Genelde işlemciyi stres testine sokup işlemciyi ve termal macunu ısıtıp öyle sökmemizi söylüyorlar ki bence haklılar. Çünkü bu sayede termal macun da ısınacak ve daha kolay çıkarılabilir sanki.

Neden işlemci sıcakken yapmıyoruz hocam onu anlamadım. Bu konuda iki farklı görüş var. Genelde işlemciyi stres testine sokup işlemciyi ve termal macunu ısıtıp öyle sökmemizi söylüyorlar ki bence haklılar. Çünkü bu sayede termal macun da ısınacak ve daha kolay çıkarılabilir sanki.
Termal macun sıcakken genleşecektir ve işlemci yüzeyine ve soğutucu bloğa daha iyi tutunur. Ayrıca sıcak işlemciyi elde tutmak biraz zor olabilir.

Termal macun sıcakken genleşecektir ve işlemci yüzeyine ve soğutucu bloğa daha iyi tutunur. Ayrıca sıcak işlemciyi elde tutmak biraz zor olabilir.
O zaman sistem çalıştıktan sonra bir 15 dakika bekleyip öyle denesem ? Yani yine tam soğuk olmazsa daha iyi olur diye düşünüyorum.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı