AMD işlemcilerin Intel işlemcilere göre daha çok ısınmasının sebebi nedir?

enessylu

Megapat
Daha fazla  
Herkese merhaba. Burada bilgi öğrenmek için konu açtım ve merakımı cezbetti açıkçası, bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

AMD işlemciler, daha düşük güç tüketimine rağmen Intel işlemcilere göre neden daha çok ısınıyor? Bunun nedeni nanometre farkı mı? AMD işlemciler 4 nm biliyorsunuz. Mesela 88W tüketen bir AMD işlemci ile, 200W tüketen Intel işlemci aynı sıcaklıkları görüyor, bu neden böyle?

AMD daha çok oyun kısmına odaklıyken Intel genele biraz daha yoğunlaşmış. Dediğiniz sıcaklıklarda oyun oynarken olduğu için bunu kanıtlar nitelikte. Ki şu an AMD'nin son model işlemcisine rakip Intel işlemcisi yok.

Herkese merhaba. Burada bilgi öğrenmek için konu açtım ve merakımı cezbetti açıkçası, bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

AMD işlemciler, daha düşük güç tüketimine rağmen Intel işlemcilere göre neden daha çok ısınıyor? Bunun nedeni nanometre farkı mı? AMD işlemciler 4 nm biliyorsunuz. Mesela 88W tüketen bir AMD işlemci ile, 200W tüketen Intel işlemci aynı sıcaklıkları görüyor, bu neden böyle?

Artik durum tam tersi. 13. nesilden beri Intel cayir cayir isiniyor. AMD ozellikle 9000 serisinde sicaklik sorununu cozdu.

Tam olarak öyle değil aslında. İşlemci modeline iş yükü durumuna göre değişiyor, 14900k ve 9950X i ele alalım.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

14900k tam yük altında 300W üzerinde güç çekerken 9950X 170W civarında, neredeyse yarı yarıya. Sıcaklıklar da videolarda gördüğün gibi oldukça farklı. Oyunlarda aynı oranda ısınmaları aşağı yukarı aynı güce ihtiyaç duymalarından kaynaklanıyor. İşin bir de throttle kısmı var. Intel'in o sorunlu 13. ve 14. nesil sobalarını iyi soğutmazsan hızını düşürerek 100 derece altında kalmaya çalışıyor. Intel AMD ile baş edebilmek için son çıkardığı nesli TSMC fabrikalarında üretti. Güç tüketimini neredeyse yarı yarıya düşürürken performansı artırdılar.

Artik durum tam tersi. 13. nesilden beri Intel cayir cayir isiniyor. AMD ozellikle 9000 serisinde sicaklik sorununu cozdu.
Nasıl çözdü dostum? 9600x kullanıyorum 3 fanlı sıvı soğutma ile, işlemci 80 lere dayanıyor oyunlarda. Herşeyim gayet sağlıklı, macunu da mx6 kullandım yeniledim, zapt edilmiyor amd işlemciler. Hele de yaz ayında yani.

Nasıl çözdü dostum? 9600x kullanıyorum 3 fanlı sıvı soğutma ile, işlemci 80 lere dayanıyor oyunlarda. Herşeyim gayet sağlıklı, macunu da mx6 kullandım yeniledim, zapt edilmiyor amd işlemciler. Hele de yaz ayında yani.

9800x3D ile 3 fanli sivi sogutma ile tam yükt3 80-85 dereceyi zor goruyorum. Intel cok daha beter durumda emin ol. Ayriyeten 9600X ile o sicakliklar mantikli gelmedi.

Screenshot_20250720_145250_YouTube.jpg
Screenshot_20250720_145257_YouTube.jpg

Son düzenleme:
9800x3D ile 3 fanli sivi sogutma ile 80-85 dereceyi zor goruyorum. Intel cok daha beter durumda emin ol. Ayriyeten 9600X ile o sicakliklar mantikli gelmedi.

Eki Görüntüle 2539020Eki Görüntüle 2539019
Valla saçma veya mantıklı, ben yaşadığımı söylüyorum kanka, 65w tdp olan işlemci 88w sınırına kadar çıkabiliyor, bu gayet normal, ama 80 derecelere kadar gelmesi elbet saçma yani, hayır kullandığım sıvı soğutma da corsair yani dandik bi marka da değil 😃

Nasıl çözdü dostum? 9600X kullanıyorum 3 fanlı sıvı soğutma ile, işlemci 80'lere dayanıyor oyunlarda. Her şeyim gayet sağlıklı, macunu da MX6 kullandım yeniledim, zapt edilmiyor AMD işlemciler. Hele de yaz ayında yani.

9600X kullanıyorum hava soğutma ile 50-60'ı geçmiyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı