AMD mi Yoksa Intel mi ?

• Konuyu başlatan furiel
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 2
  • Görüntüleme 1.396
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

furiel

Hectopat
Merhaba arkadaşlar,

Daha önce konumu açtım yapacağım sistemi anlattım i5 işlemcili bir sistemdi. Sizlerin değerli yorumları ile dahada bir güzel oldu. Fakat ben şimdi bunu sormak istiyorum AMD FX 8350 8 çekirdek i5 ise 4 çekirdek ve daha pahalı bir işlemci. Hem ghz hemde çekirdek bakımından AMD daha önde. i5 mi yoksa AMD mi tercih edilir ? i5 ise neden i5 bu kadar amd den düşükken. Yorumlarınızı bekliyorum teşekkürler. :)

İntel işlemciler 22nm teknolojisini kullanıyor. Yani bunun anlamı işlemci içinde transistör denilen devre elemanlarından ikisi arasında 22x10[SUP]-9[/SUP] metre mesafe farkı var demek, AMD ise 32nm teknolojisini kullanıyor. Bu bilgiye göre işlemci içine sığacak transistör sayısı intel'de daha fazla demek oluyor.

İntel'in çıkardığı işlemcilerin içinde 1Milyar 400Milyon transistör mevcut, AMD ise 1Milyar 200 Milyon. İntel işlemciler 4 çekirdekli olduğu için çekirdek başına 350Milyon Transistör düşüyor, AMD ise 8 çekirdekli olduğu için çekirdek başına 150Milyon. Dolayısıyla İntel'in tek çekirdek performansı AMD'nin çift çekirdekli performansından daha performanslıdır (İntel'in 2 çekirdeği AMD'nin 4 çekirdeğinden ve İntel'in 4 çekirdeği AMD'nin 8 çekirdeğinden daha performanslı oluyor). AMD bunu dengelemek için işlemcinin çalışma frekansını yani hızını yüksek tutmaya çalışıyor. Yüksek tutunca dengeyi hemen hemen sağlıyor ama bu sefer yüksek güç tüketimi oluşuyor.

Sonuçta ister AMD kullan ister İntel. İkiside hemen hemen aynı performansı gösterir.

Çekirdek sayılarına bakıp işlemci almak hata olur. Mesela i7 4960x ile Amd fx 8150 arasında renderleme ve grafik işleme gibi işlemler yapıldığında fx 8150 %35-%40 geride kalıyor. Aynı zamanda ssd ve hdd'den kopyalama işlemlerinde, rar'dan dosya çıkartma işlemlerinde de %35-%40 fx 8150 geride kalıyor. Ama fx 8150 8 çekirdek iken i7 4960x 6 çekirdek. Nasıl 8 çekirdek 6 çekirdeğe karşı % 40 performans kaybeder? Diye düşünebilirsin. Sebebi mimari yapısı ve transistörler. Bütçen varsa her zaman intel almanı tavsiye ederiz. Ama bütçen yoksa tabiki amd al. Performans bütçe açısından bence amd vazgeçilmezdir.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı