Öncelikle herkese merhaba,
Başıma gelenler biraz komik bolca hüzünlü. Bu dostunuz yıllarını Intel'in yoluna baş koymuş, davadan vazgeçerse Intel'in o güzel maviliğine ihanet ederim kafasında bir insandı.
Her neyse maceramız bir bilgisayar toplama amacıyla yola çıkışımızla başladı.
Bizim bir arkadaş var ismi hasan olsun. Bizim Hasan'la muhabbetimiz AMD vs Intel üzerine. Hasan bir başladı "AMD şöyle iyi, AMD böyle geliştirdi, tek çekirdekte coştu çift çekirdekte tokat manyağı yaptı." Ben diyorum ki "hasan senin doğalgaz az geliyordur malum evde AMD var" böyle geyikler içinde geçiyor günlerimiz.
Neyse artık boşluğuma mı geldi ne olduysa hasan beni ikna etti. Ben de açıkcası Technopat sosyal forumunda takılmıyorum sadece YouTube inceleme videosu kafasında takılıyorum. Ryzen 3700X cidden tokat manyağı yapıyor. Hadi dedim sistem toplayalım. Başlarda çok para harcamayı düşünmemiştim. Ryzen 1600 ile çıkmıştım yola. Ama finalde şöyle bir sistemi toplayıp sipariş etmiş vaziyette buldum kendimi.
Anakart: MSI MPG X570 GAMING Plus AM4 DDR4 4400 MHz (OC) 2X M.2 USB 3.2 HDMI RGB ATX.
İşlemci: AMD Ryzen 7 3700X 3, 6GHz 36MB cache soket am4.
RAM: Corsair Vengeance RGB Pro 16 GB (2x8GB) 3600MHz.
PSU: SilverStone 850W 80+ Gold strider Gold s serisi tam modüler güç kaynağı (SST-ST85F-GS)
SSD: Samsung 970 Evo Plus NVMe 500GB 3500MB/s-3300MB/s M.2 SSD (MZ-V7S500BW)
HDD: Eskiden kalma 1TB Barracuda HDD.
Biraz da pahalı oyuncu ekipmanları (burayı yazmıyorum konuyla bir alakası yok çünkü)
Ekran kartı: Sapphire Pulse AMD Radeon RX 5700XT 8 GB 256Bit.
Neyse efendim sistem geldi elimize ulaştı biz tabii heyecanla işten çıkıp eve geçtik. Heyecan binbeşyüz. Hasan'la sistemi kuracağız. İçimde bir heyecan. Hop dakika bir gol bir ben salak gitmiş küçücüüüük bir kasa sipariş etmişim. Kasa da Dark diamond Pro. Kasanın bu arada köşesi defolu. Dedik uzay kurulum falan mı yapsak? Dedim "hasan'cım bu kasa bugün kurulacak heyecan yüksek, gençliğimiz var". Bu arada ben kuzenin bilgisayarı kullanıyorum. Onun kasa Thermaltake v51. netten baktım 1300 lira kasa. Salla dedim. Hasan dedim kalk Vatan'a gidiyoruz. Bastık gittik Vatan'a. Kasalar ya çok yüksek para ya da istediğim gibi değil. Benim aklım şöyle çalışıyor. Kasa ne kadar iç hacmi geniş olursa o kadar iyi olur. Döndük eve elimiz boş, dedim hasan kuralım şu küçük kasaya. Topladım ben kasayı. Hasan gitti verdim coşkuyu. Biraz surf yapıyorum hop "ekran kartı yanıt vermeyi durdurdu hatası". Reset at düzelsin. Yeniden başlıyor hop gene aynı hata. Delireceğim. Hemen topladım ekran kartını koydum yerine paketledim ertesi gün iade.
Ertesi gün kuzenin R9 290 serisi ekran kartını montajladım ve PC'nin keyfini çıkarayım azcık dedim. Bu arada AMD stok fan resmen yardım cığlıkları atıyor içerde. Normali o sandım. Bu seferde mouse atlaya atlaya ilerliyor. Neyse Windows güncelledim falan biraz toparlar gibi oldu bilgisayar. Ben de stress test yapmaya karar verdim. 10 dakikalık bir test sonucu 84 dereceyi görünce dedim ki AMD sen adam olmazsın. Bari oyun oynayayım. CS GO gibi emektar kartların bile rahat rahat çalıştırdığı oyunda 94 dereceyi görünce benim için artık işlerin çığrından çıktığını fark ettim. Tabii tüm bunlar olurken eski kartı iade ettim ancak paramın iade olup olmayacağı meçhul. Ben buna rağmen ROG STRIX 5070XT aldım. O da bugün elime ulaştı. Çok büyük ihtimalle bunu açmadan iade edeceğim çünkü AMD'nin yaptığı hiçbir şeye tahammülüm yok. Kafamdaki plan ilk kartın parası yatarsa bunu da iade edersem temizinden Gigabyte Aorus GeForce RTX 2070 Super 8 GB 256Bit GDDR6 (DX12) PCI-e 3.0 ekran kartı almak.
Kızacaksınız biliyorum ben de iç hacmi oldukça geniş diye "powerboost X-59 kasa" sipariş ettim. Bu forumun hiç sevmediğini biliyorum powerboost ve Rampage grubunu. Haklı olarak. Kasa gelsin büyük ihtimal iade etmem ama bu sefer olacağına inanıyorum. Dark'ın dandik fanlarıyla birleştirince de belki bir tık şaha kalkar sistem.
[10 dakika sonra gelen düzenleme: kasa gelsin beğenmezsem onu da iade edip şu kasayı alacağım Aerocool Aero One Eclipse Cam Yan Panel 4x12cm]
Hala içimdeki minik umutlar yeşerik vaziyette suçu stok fana buluyorum. Kasanın yanına.
Arctic Freezer 34'e-sports Duo kırmızı CPU soğutucu ve.
Cooler Master mastergel maker nano partiküllü termal macun R2 (mgz-NDSG-N15M-R2)
Sipariş ettim.
Ez cümle bunlar da sisteme fayda etmezse ikinci elden 3 günlük işlemciyi ve anakartı satıp babalar gibi bir Intel 9700+uyumlu bir MSI kart alıp gerçek oyuncu zevkine ulaşacağım.
Aynı sorunu yaşayan bir arkadaş
@Ertaç çakmak da benim kafadan ürünlerini satmaya karar vermiş
MSİ X570 Ace ve AMD Ryzen 3700x - Technopat Sosyal
Çünkü haklıyız bu kadar para verdikten sonra yok voltaj düşür, yok fan hızını sabitle yok güncelleme bekle ağırıma gidiyor. Ama en çok ağırıma giden Hasan'ın sözlerine ikna olmam. Hasan'a kızmıyorum Intel deneyimi yaşamamış hiç. Sonuçta AMD satan bir mağazası da yok. O da pişman oldu sistem tavsiye edip yaşadıklarımı görünce. Benim buradaki salaklığım ise Technopat'a gelmeden Hasan'a ikna olmam. En başta kendimi dinleyip sistemi toplasam şu an headshotlar konuşuluyordu Discord portallarında.
Sözün özü bir daha birisine ne AMD tavsiye ederim ne de aldırırım. Intel fanboyu diye kızıyorsunuz insanlara. AMD Intel'in anca kutusunu taşır, getir götürünü yapar.
Herkese iyi sosyaller! Sevgiyle kalın.