AMD Polaris GPU'su Onaylandı: 14nm Finfet Olarak Geliyor

AMD tarafından resmi olarak onaylandı ve AMD'nin yeni nesil GPU'su 14nm Finfet teknolojisi ile üretileceği ve yeni GPU'nun adı Polaris GPU'su olacak. AMD birkaç fotoğraf ve video paylaşarak yeni GPU'larının ne kadar güçlü ve watt/performans oranının ne kadar iyi olduğunu gösteren bir video ile karşımızda.

AMD-Polaris-Architecture-9.jpg

Polaris GPU'su ile artık hayatımıza;
  • 4. Jenerasyon GCN mimarisi
  • HDMI 2.0a Desteği
  • Display Port 1.3 Desteği
  • 4K H.265 Video İşleme Teknolojisi
Gibi bir çok yenilik ile AMD geliyor.
Extra olarak ise AMD artık GCN serisini 1.0, 1.1, 1.2 gibi numaralandırmak yerine GCN 1.0, 2.0, 3.0 ve 4.0 olarak adlandırabilir. Bu bağlamda;
  • 2011 — 28nm GCN 1.0 — Tahiti / Cape Verde
  • 2013 — 28nm GCN 2.0 — Hawaii / Bonaire
  • 2015 — 28nm GCN 3.0 — Fiji / Tonga
  • 2016 — 14nm FinFET GCN 4.0 —Polaris
Olabilir.
Şimdi gelelim AMD'nin yayınladığı videoya. Videoda AMD, Nvidia'nın GTX 950 ekran kartına denk gelen Polaris GPU'lu kartını kıyaslamış. İsterseniz testin yapıldığı sistemin özelliklerine bakalım;
  • Intel Core İ7 4790K %80 Güç Limitli İşlemci
  • Asus H97I-Plus Anakart
  • 16 GB DDR3 Ram
  • Mühendislik Örneği AMD Polaris GPU'lu Ekran kartı ile aynı 2. sistemde Nvidia GTX 950 Ekran kartı mevcut
  • 120 GB SSD
  • 1080p Monitör
  • AMD 15.30.1024 Beta 3 sürücüsü, Nvidia 359.06 WHQL
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Videonun sonunda görüldüğü üzere AMD'nin, Nvidia GTX 950 kartına rakip olan Polaris GPU'lu kartı kıyaslandığında, AMD Polaris GPU'lu kart ile sistemin toplam güç tüketimi 85 Watt iken, Nvidia GTX 950 Ekran kartı takılı sistemin toplam güç tüketimi 150 Watt.
Nanometre'nin düşürülmesi güç tüketimini önemli ölçüde etkilemiş. Bakalım Nvidia Pascal Mimarisi ile AMD Polaris GPU'suna nasıl cevap verecek. Son sızılan haberlere göre Nvidia, Pascal Mimarisinde yeniden isimlendirmeye gidebilir. Nvidia için bu kötü olabilir.

Kaynak : AMD'nin Resmi Youtube Kanalı ve
AMD Demonstrates Revolutionary 14nm FinFET Polaris GPU Architecture | VideoCardz.com
(Update) AMD announces Polaris architecture - GCN 4.0 | VideoCardz.com

Beklenmeye değermi? Video işleme gibi bir sistem kullanacaksan yeni gelecek mimaride HBM bellekler kullanılacak diye biliyorum ve söyledikleri performansı saglarlarsa değer. Yok ben oyun oynayacağım başka işle alakam olmaz dersen hiç beklemene gerek yok güç tüketimi bireysel kullanımda çok fark yaratmayacaktır. Bireysel kullanımda performansı baz almak her zaman en iyisidir. Oyun içinse bekleme derim nacisane fikrim.

Ben de r9 390 alacaktım fakat teknoseyirde beklemeli miyim diye sordum. Ve polarisle ilgili yayınladıkları videoda 390 gibi bir kart alcak paran varsa bekle dedi Levent Pekçan. Ona güvendim bekleyeceğim.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Mart aylarında satışa sunulacağına dair haberler var. Nekadar doğru tartışılır. Normalde R9 380 düşünüyorum almak için o yüzden bu ayın sonuna kadar netleşmesse alacam. Netleşirse Polaris almayı düşünüyorum farkını verip.

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı