AMD Radeon VII Kartlar Vatan Stoklarında

AMD Radeon VII kartlar Vatan bilgisayar stoklarında !

Dünya garip bir yer. Aynı şekilde bu kartlar da epey garip gelir bana.

Şu RTX 2080ler, Radeon 7ler falan. 5 bin 6 bin lira.

RTX 2060, 2000, 2500 lira.

Aradaki fiyat farkı tam 2 katı. Yani %100 fark.

Eki Görüntüle 383992

Sonra bunu görüyorum. Bir gülme geliyor.

Cidden bu kartlara verilen para israf. "Aman en iyisi olsun, harcamışken en iyisini alayım hüe hüe" dememek lazım. F/P oranı da gözetilmeli.

Ben zamanında 1080 ve 1060 arasında kalmıştım. O zaman da bu iki kart arasında 2 kat kadar bir fark vardı. Ama o farkın hakkını verecek de bir fark vardı aralarında:

Eki Görüntüle 383993

Bana kalırsa RTX 2080 ve Radeon 7 milleti söğüşlemek için çıkartılmış ara kartlardır.

Eki Görüntüle 383994
Eki Görüntüle 383996

Bana kalırsa aralarındaki fiyata bakılırsa hiç mantıklı değil.
2060 ile hatta %34 var.
Ekran Alıntısı.PNG

Bu mantıksızlık asıl.
Ekran Alıntısı1.PNG

Render'da çok geçiyor acaba bir hile mi yapılacak? Oyunu Render'a ya da FP 16'ya ve INT32'ye göre yapılırsa oyunda aradaki fark %40'lara çıkar ama bu sadece komplo teorisi.

Ayrıca,
Ekran Alıntı.PNG

Paraya göre performans demişler gibi. Aynısını Pascal ile yapabilirlerdi. Nvidia acaba Navi çıkınca ne yapacak?

2060 ile hatta %34 var.
Eki Görüntüle 384023
Bu mantıksızlık asıl.
Eki Görüntüle 384024
Render'da çok geçiyor acaba bir hile mi yapılacak? Oyunu Render'a ya da FP 16'ya ve INT32'ye göre yapılırsa oyunda aradaki fark %40'lara çıkar ama bu sadece komplo teorisi.

Ayrıca,
Eki Görüntüle 384026

Paraya göre performans demişler gibi. Aynısını Pascal ile yapabilirlerdi. Nvidia acaba Navi çıkınca ne yapacak?
Sanmam, 780Ti de CUDA çekirdeği gerektiren render işlerinde GTX 1060 ile kapışan bir ekran kartı ama iş oyunlara gelince epey geride.

Ama dediğinize benzer durumlar olabiliyor. Maxwell kartların büyük kısmının eskimesinin sebebi tesselation oldu. GTX 9x serisi çıkarkan "tesselationda daha iyi performans verecek" dendi. O noktaya kadarki oyunlarda GTX 780, 1060'ı yakalarken, tesselation yaygınlaştıktan sonra nedense 1050Ti'ye eş bir kart oldu (güncel oyunlarda).

Kendi sorusunun cevabı da zaten kendinde saklı. Mevcut oyunlara optimizasyon yapılsa 1070Ti, 2060'dan güçlü olabiliyor. FAKAT o optimizasyonu yapmamaya başladıklarında, ki Metro Exodus gibi yeni oyunlarda yapılmadığını gördük, 2060 öne geçiyor.

Aynı şey R7 265 ve 750Ti için de geçerli. 750Ti de tesselationdan nasibini alan bir maxwell kartıdır. 750ti ve R7 256 çıktığında eş değer kartlardı. Bugün R7 265 güncel oyunlarda %15-20 daha çok performans veriyor. Sebebi R7 265'e tesselation yaygınlaşmaya başlandığında çıkan optimizasyon güncellemeleri. AMD güncelleme desteği çok iyi olmasa da düşünüldüğü kadar da kepaze ve kötü değil. Nvidia'nınkiler de kötü demiyorum, aynı tesselation optimizasyonunu Nvidia'da yapsaydı, R7 265 ve 750Ti bugün de aynı performansı veriyor olurdu.

Aynı şey 10x kartların da başına bir şekilde gelecektir.

Bu firmalar bizim hayrımıza bir iş yapmıyor. AMD bile o optimizasyonu kullanıcılar için değil, geri kaldığı ekran kartı piyasasında başka yollarla sempati toplamak için yaptı. O zaman R7 R9 kartların hepsine büyük güncellemeler getirdiler ve tesselation performansını arttırdılar. Aynı şeyi Nvidia yapmadı çünkü zaten uzun süredir hemegonyaya sahipler ve bu tür şeyler yapmak zorunda değillerdi.

Orta menzil kartlarda RX 570 ve 580 piyasayı domine edince köşeye sıkışıp nasıl Freesync'e destek getirdiklerini unutmamak gerek. Onu da bizim hatrımıza değil, piyasada fazla pay kaybetmemek için yaptılar.

İşin özü böyle.

Sanmam, 780Ti de CUDA çekirdeği gerektiren render işlerinde GTX 1060 ile kapışan bir ekran kartı ama iş oyunlara gelince epey geride.

Ama dediğinize benzer durumlar olabiliyor. Maxwell kartların büyük kısmının eskimesinin sebebi tesselation oldu. GTX 9x serisi çıkarkan "tesselationda daha iyi performans verecek" dendi. O noktaya kadarki oyunlarda GTX 780, 1060'ı yakalarken, tesselation yaygınlaştıktan sonra nedense 1050Ti'ye eş bir kart oldu (güncel oyunlarda).

Kendi sorusunun cevabı da zaten kendinde saklı. Mevcut oyunlara optimizasyon yapılsa 1070Ti, 2060'dan güçlü olabiliyor. FAKAT o optimizasyonu yapmamaya başladıklarında, ki Metro Exodus gibi yeni oyunlarda yapılmadığını gördük, 2060 öne geçiyor.

Aynı şey R7 265 ve 750Ti için de geçerli. 750Ti de tesselationdan nasibini alan bir maxwell kartıdır. 750ti ve R7 256 çıktığında eş değer kartlardı. Bugün R7 265 güncel oyunlarda %15-20 daha çok performans veriyor. Sebebi R7 265'e tesselation yaygınlaşmaya başlandığında çıkan optimizasyon güncellemeleri. AMD güncelleme desteği çok iyi olmasa da düşünüldüğü kadar da kepaze ve kötü değil. Nvidia'nınkiler de kötü demiyorum, aynı tesselation optimizasyonunu Nvidia'da yapsaydı, R7 265 ve 750Ti bugün de aynı performansı veriyor olurdu.

Aynı şey 10x kartların da başına bir şekilde gelecektir.

Bu firmalar bizim hayrımıza bir iş yapmıyor. AMD bile o optimizasyonu kullanıcılar için değil, geri kaldığı ekran kartı piyasasında başka yollarla sempati toplamak için yaptı. O zaman R7 R9 kartların hepsine büyük güncellemeler getirdiler ve tesselation performansını arttırdılar. Aynı şeyi Nvidia yapmadı çünkü zaten uzun süredir hemegonyaya sahipler ve bu tür şeyler yapmak zorunda değillerdi.

Orta menzil kartlarda RX 570 ve 580 piyasayı domine edince köşeye sıkışıp nasıl Freesync'e destek getirdiklerini unutmamak gerek. Onu da bizim hatrımıza değil, piyasada fazla pay kaybetmemek için yaptılar.

İşin özü böyle.
Şu an 600 serisi ile 700 serisi farkını yaşıyoruz gibi sadece iki şey değişti; RT+DLSS ve GDDR6. Başka hiçbir şey değişmedi Turing ile Pascal arasında tek değişen şey 12NM o da teknoloji farkı olarak çok katkı sağlamıyor.
Pascal, Maxwell'i bu kadar büyük fark attığında bana Nvidia sanki kafasına kurşun sıktı gibi gelmişti. Bence öyle de oldu. Uzun vadede düşünmedikleri için böyle oluyor, zaten teknoloji bir süre duracak (2-3 yıl) mecbur Refresh yapmak zorunda kalacaklar. AMD tarafında 7 NM bu yıl geliyor ama AMD 2022'ye kadar 7NM'de kalacağız demesi de bunu gösteriyor.(İşlemci için) Büyük ihtimal İntel'in yaptığı gibi ++ deyip satacaklar tek değişen şey yazılım olacak.
Bana kalırsa Huang'ın bir zamanlar 7NM yaptıkları için düşünecekler demeside bu dediğim problemi beraberinde getirecek. Ya farklı bir malzeme bulacaklar ya da Refresh deyip 10 sene falan değiştirmeyecekler. Belki DIE boyutunu arttırıp daha çok çekirdek koymaya çalışabilirler.
AMD'de şu an geleceği düşünmeden yapıyor Nvidia'nın yaptığı gibi. Navi 2 çıktığında aynısı büyük ihtimalle onların başına da gelecek.
7NM işlemci alıp 6-7 yıl değiştirmem, 5-3NM'yi beklerim. Yaptıkları işlerden en az zararla İntel çıkacak gibi, adamlar 4-5 yıl geç gidiyorlar. 10NM'yi daha yeni çıkartacaklar. (Yıl 2021 daha çıkmadı🤔)

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı