AMD Ryzen 5 2600X overclock nasıl yapılır?

Merhabalar sayın Technopat ailesi :)

Yaklaşık 6 ay önce oyuncu sistemi topladım. Şu anda kullanmakta olduğum işlemcim AMD Ryzen 5 2600X. Ben işlemciyi şu an da stok hali ile kullanıyorum. Ben hayatım boyunca overclock yapmadım anlamamda çok, sizlerden ricam ben bu işlemciyi tam performansından kullanmak istiyorum overclock nasıl yapabilirim? İnternette biraz bakındım voltaj falan muhabbeti varmış benim bu işlemciyi tam performans modunda kullanabilmem için nasıl voltaj değerleri yapmam gerekiyor. Yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden çok teşekkür ederim Allah'a emanet olun :)

Sistem bilgileri:

Anakart: MSI B450 Tomahawk Max.
İşlemci: AMD Ryzen 5 2600X.
Ekran kartı: MSI GTX 1070 Ti.
RAM: XGP Adata D60G 8x2 3000 MHz.
SSD: Toshiba TR200 480 GB.
Sabit disk: WD Blue 1 TB.
Güç kaynağı: Corsair 550W.

Not: İşlemci soğutucusu AMD wrait Max RGB soğutucudur.
Her işlemci için değerler aynı olmayabiliyor. Örneğin benim elimde de bir adet 2600X var diyelim ve bu işlemcilerin bir fırından çıktığını hayal edelim. Benim elimdeki 2600X fırının daha sıcak tarafında kalmış olsun ve biraz yanığı olsun, senin elindeki ise tam merkezde kalmış her tarafı eşit pişmiş. Bu durumda benim 1.3V'dan sonra vereceğim her voltaj risk taşıyor iken sen rahatça 1.4V'a çıkabilirsin. Velhasıl sonuca gelecek olursak O.C işlemi her zaman deneme/yanılma yöntemidir. Minimumdan başlayıp maksimum değeri bulana kadar sürekli deneyerek en stabil değerleri kendiniz bulmanız gerekir. Size verebileceğim iyi bir haber var o da Anakart'ınızın O.C yaparken sizi üzmeyeceği :) Aman abartıya kaçmayalım ve her değişiklikten sonra Aida64, Primetest vb. programlar ile stabilite testi yapmayı unutmayalım. Şimdiden bol şans.

Ryzen Master ile yapabilirsiniz. Yavaş yavaş arttırın frekansı. 0.10 arttırıp test edin, yine 0.10 arttırıp test edin. En sonunda stabilite azalınca yavaş yavaş voltaj arttırın. Benim bildiklerim bunlar.

@Nailed It daha iyi yardımcı olur.

@Shimada Sensei hocam sizi unutmuşum kusura bakmayın. Her zaman konularda görür etkilenirdim. Aklıma diğer arkadaş geldi kusura bakmayın. Üstad.

İlgi ve alakanız için teşekkür ederim. :)

BIOS'a gir. F7'yle Advanced moda gir. OC bölümünü aç. CPU ratio değerine 41 yaz. Aşağı in, Core voltage değerini override yap ve 1.35V'a ayarla.

Bunları dene. Sistem açılırsa biraz stres testi falan yap. Sorun olmazsa ya ratio değerini arttırıp işlemciyi hızlandır ya da voltajı düşür birkaç tık. Sorun yaşarsan da tam tersini yap. Ya voltaj yükselt ya da ratio değerini azalt.

Ratio değeri nedir? Ve ayrıca stres testini nasıl yapmam gerekiyor gerçekten hakim olmadığım bir konu elimdeki sisteme de ister istemez zarar vermek istemiyorum. İlgi ve alakanız için teşekkür ederim.

Her işlemci için değerler aynı olmayabiliyor. Örneğin benim elimde de bir adet 2600X var diyelim ve bu işlemcilerin bir fırından çıktığını hayal edelim. Benim elimdeki 2600X fırının daha sıcak tarafında kalmış olsun ve biraz yanığı olsun, senin elindeki ise tam merkezde kalmış her tarafı eşit pişmiş. Bu durumda benim 1.3V'dan sonra vereceğim her voltaj risk taşıyor iken sen rahatça 1.4V'a çıkabilirsin. Velhasıl sonuca gelecek olursak O.C işlemi her zaman deneme/yanılma yöntemi midir? Minimumdan başlayıp maksimum değeri bulana kadar sürekli deneyerek en stabil değerleri kendiniz bulmanız gerekir. Size verebileceğim iyi bir haber var o da anakart'ınızın O.C yaparken sizi üzmeyeceği :) aman abartıya kaçmayalım ve her değişiklikten sonra AIDA64, primetest vb. programlar ile stabilite testi yapmayı unutmayalım. Şimdiden bol şans.

Hocam teşekkür ederim. Fakat hiç hakim olmadığım bir konu voltajdan bahsediyoruz yanlış bir şey yapıp sistemi yakmaktan korkuyorum :) Voltajı 1.4 yapınca GHz kaç olur sizce.

Son düzenleyen: Moderatör:
Biz ne öğrendiysek, sensei gosterdi. Bizim gözler kanlı canli 2600X parçalayan, 1600 gördü 😀

Banada yardımcı olma şansınız var mı? @Shimada Sensei.

BIOS'a gir. F7'yle advanced moda gir. OC bölümünü aç. CPU ratio değerine 41 yaz. Aşağı in, core voltage değerini override yap ve 1.35V'a ayarla.

Bunları dene. Sistem açılırsa biraz stres testi falan yap. Sorun olmazsa ya ratio değerini arttırıp işlemciyi hızlandır ya da voltajı düşür bir kaç tık. Sorun yaşarsan da tam tersini yap. Ya voltaj yükselt ya da ratio değerini azalt.
Çok teşekkürler. Birebir dediğini yaptım. Gözle görülür bir fark oluştu. Oyunlarda fps artışı da artısı.

BIOS'a gir. F7'yle advanced moda gir. OC bölümünü aç. CPU ratio değerine 41 yaz. Aşağı in, core voltage değerini override yap ve 1.35V'a ayarla.

Bunları dene. Sistem açılırsa biraz stres testi falan yap. Sorun olmazsa ya ratio değerini arttırıp işlemciyi hızlandır ya da voltajı düşür bir kaç tık. Sorun yaşarsan da tam tersini yap. Ya voltaj yükselt ya da ratio değerini azalt.

Bunu b450m s2h anakartta bulamadım. Cpu clock ratioyu 41 yaptım 4.10ghz oldu ama core voltage değerini bulamadım.
BIOS'a gir. F7'yle Advanced moda gir. OC bölümünü aç. CPU ratio değerine 41 yaz. Aşağı in, Core voltage değerini override yap ve 1.35V'a ayarla.

Bunları dene. Sistem açılırsa biraz stres testi falan yap. Sorun olmazsa ya ratio değerini arttırıp işlemciyi hızlandır ya da voltajı düşür birkaç tık. Sorun yaşarsan da tam tersini yap. Ya voltaj yükselt ya da ratio değerini azalt.

Bunu B450M S2H anakartta bulamadım. CPU clock ratioyu 41 yaptım 4.10GHz oldu ama Core voltage değerini bulamadım.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı