AMD Ryzen 5 2600X tabanlı yeni alınan sistemin ısınma sorunu

Sistem dengesiz, paraya yazık olmuş.Isınmanın nedeni kasanızın dandik bir markaya sahip olması.O ekran kartının da fiyatına GTX 1660 Ti alınabilirdi.
Konu sahibi arkadaşın tercih nedenini bilemem fakat benim cevap yazmam gerekirse bu ekran kartını alma sebebim öncelikle monitörümün freesync destekli olması ve ekran yırtılmalarına karşı nvdia alırsam faydasını göremeyecek olmamdı. Ayrıca RX 590 ile 1660ti arasında ortalama 400tl fiyat farkı var. RX 590 performansından gayet memnunum sadece 1660ti göre fazla enerji çekiyor ona birşey diyemem.

Faydasını görürdünüz , Nvidia ekran kartları FreeSync ile çalışır ama AMD kadar performans vermez tabi.
Konu hakkında bilgim var her monitörde nvidia freesync desteği vermiyor. Model listeleri internette mevcut zaten, benimki listede yok. Ayrıca bu güncelleme ben sistemi topladıktan sonra çıkmıştı. Sonuç olarak alınmış alınmıştır, nasıl olsa her geçen gün yeni bir ekran kartı çıkıyor :)

Merhabalar;

Elite, Pro ve Pro WiFi modelleri aralarında fiyat farkları olmasına rağmen aynı VRM ve heatsink yapılarını kullanmakta. B450 serisinde yapılan testlere göre rakiplerine nazaran, 28 derece daha fazla sıcaklık değeri göstermiştir.

Diğer yapılan testlere göz attığımda ise, stock hızında 2600x'de yeterli havalandırma desteği olursa kullanabilecek bir anakarttır. Bu teste 4Ghz yapıldığında ise VRM çok ısı ürettiğinden dolayı, zarar gürücektir. 4.2 ve 4.3 Ghz testinde ise, VRM sınırlamaya çalışsa dahi ilerki kullanımlarda yanma meydana gelicektir.

3x 4C10N3x 4C06N
Benzer sistem bende de var ısınma sorununa çözüm bulana kadar çok uğraştım ve araştırdım.

Amd Ryzen 5 2600x
Asus Tuf B450 Plus Gaming
Sapphire RX 590 Nitro+ 8GB Special Edition
Corsair Vengance 2x8gb 3000mhz ddr4
Dark Aquaforce w120 Sıvı Soğutma
Adata Su650 480gb Ssd
High Power 600w 80+
Aerocool Rift Kasa

Isınma sorununa sıvı soğutma ile çözüm buldum. Bende de işlemci oyunda 93 dereceleri buluyordu. Sürekli değil fakat anlık bu sıcaklıklara kadar çıktığını msi after burner programından görüyordum. Bios ayarlarında Core performance boost açık olduğunda anakart sistem boştayken bile voltaj arttırıyor ve işlemci 4ghz üzerine çıkıyor. Asus, Msi anakart farketmiyor herkeste bu sıkıntı var, forumlarda okudum. Muhtemelen sizinki de aynıdır. Dolayısıyla oyunlarda ısınma daha fazla oluyor. Oyun ağırsa sürekli işlemci 4.25ghz'e çıkıp iniyor. Eğer işlemciyi tam performans kullanmak istiyorsan sıvı soğutma veya çok iyi bir kule tipi soğutma alman gerekir. Açıkçası stok fanla ben tatmin olamadım. Eğer core performance boost ayarını biostan kaparırsan işlemci 3.6ghz'de çalışacaktır ve stok fan bu hızda yeterli olacaktır. Ayrıca anakartın fazla voltaj vermeyi de kesecektir. Umarım yorumum faydalı olur ve bu şekilde ısınma sorununu çözersin. Aklına başka bir soru takılırsa sor cevaplarım.
Not: Amd Ryzen 5 2600x performansından gayet memnunum.

Lütfen yorum yaparken genelleme yapmadan yapınız. Msi ve Asus farketmiyor diye birşey yok.
Yapılan testlerde asus rog strix b450-F Gaming anakarttı kullanılmıştır. Bu anakart tuf gaming modelinden çok daha kaliteli VRM yapısına sahip olmasına rağmen. Msi tomahawk göre 17 derece daha fazla sıcaklı değeri göstermiştir. Ayrıca tomahawk VRM yapısı, B450 Gaming Plus modelindede aynıdır. Sadece heatsink farkı vardır.

Ayrıca tuf gaming modelinin diğer VRM testlerinde, 2600x işlemci ile 4Ghz hızlandırma söz konusu olduğunda sadece iyi bir soğutma sistemi varsa öneriliyor. 4.2 ve 4.3 gibi hızlandırma söz konusu olduğunda VRM aşırı sıcaklık üretmekte ve VRM bazı sınırlandırmalar yapsa dahi ilerki süreçte yanma gerçekleşicektir.

Son düzenleme:
Merhabalar;

Elite, Pro ve Pro WiFi modelleri aralarında fiyat farkları olmasına rağmen aynı VRM ve heatsink yapılarını kullanmakta. B450 serisinde yapılan testlere göre rakiplerine nazaran, 28 derece daha fazla sıcaklık değeri göstermiştir.

Diğer yapılan testlere göz attığımda ise, stock hızında 2600x'de yeterli havalandırma desteği olursa kullanabilecek bir anakarttır. Bu teste 4Ghz yapıldığında ise VRM çok ısı ürettiğinden dolayı, zarar gürücektir. 4.2 ve 4.3 Ghz testinde ise, VRM sınırlamaya çalışsa dahi ilerki kullanımlarda yanma meydana gelicektir.

3x 4C10N3x 4C06N

Lütfen yorum yaparken genelleme yapmadan yapınız. Msi ve Asus farketmiyor diye birşey yok.
Yapılan testlerde asus rog strix b450-F Gaming anakarttı kullanılmıştır. Bu anakart tuf gaming modelinden çok daha kaliteli VRM yapısına sahip olmasına rağmen. Msi tomahawk göre 17 derece daha fazla sıcaklı değeri göstermiştir. Ayrıca tomahawk VRM yapısı, B450 Gaming Plus modelindede aynıdır. Sadece heatsink farkı vardır.

Ayrıca tuf gaming modelinin diğer VRM testlerinde, 2600x işlemci ile 4Ghz hızlandırma söz konusu olduğunda sadece iyi bir soğutma sistemi varsa öneriliyor. 4.2 ve 4.3 gibi hızlandırma söz konusu olduğunda VRM aşırı sıcaklık üretmekte ve VRM bazı sınırlandırmalar yapsa dahi ilerki süreçte yanma gerçekleşicektir.
Yazımın bu kısmını yanlış anlamışsınız ben otomatik voltaj veriyorlar anlamında genelleme yaptım. Aynı seviyede ısınıyorlar demedim. Otomatik voltajın sebebi de tamamen Ryzen x serisi işlemcilerin çalışma prensibi. Yüksek voltaj çekerek (1,44-1,47 gibi) kendi kendilerine overclock yapıyorlar. Bundan bahsettim. Amd ryzen master programından takip ederseniz söylediklerimin doğru olduğunu görürsünüz.

Sistem dengesiz, paraya yazık olmuş.Isınmanın nedeni kasanızın dandik bir markaya sahip olması.O ekran kartının da fiyatına GTX 1660 Ti alınabilirdi.

1660 ti ben baktiğimda 2400 seviyesindeydi yoksa niyetim varmi

lanet olsunki hep biz aldiktan sonra indirim gelir :))) suan benim aldiğim ekran kartida 1780 tl civari düşmüş. arada 10 11 gün fark var.
Uzun bir aradan sonra konuya açıklık getirmek gerekirse...... üc kurus fazla vercen iyisini alacakmışsın birkez daha anladım.

frisbyi zor bela iade ettim.... CoolerMaster MasterBox MB511 700W 80+ RGB Tempered Glass USB 3.0 ATX Mid Tower Kasa aldım (300TL)farkla... 1000tl verip sıvı sogutma alacaktım..... psu da 700 w 80+ oldu....

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı