AMD Ryzen 5 3600X CPU Sıcaklığı

22913

Kilopat
Herkese merhaba, bilgisayar bileşenlerini aşağıda belirttim.
1-AMD Ryzen 5 3600X
2-MSI B450 Tomahawk
3-MSI RTX 2070 Armor
4-Kingston HyperX 16 GB (8X2) 3200 MHz
5-Corsair Spec-06 kasa.
İşlemcinin fanı aşırı ısınıyor ve fan çok dengesiz çalışıyor. Stok fan kullanıyorum, başta macundan sanmıştım çünkü 2 kere fanı işlemciden ayırıp tekrar takmıştım B450 anakartın güncellenmesi sebebiyle. Ardından, yeni macun olarak Cooler Master High Performance aldım ve uyguladım. Yine de sonucun aynı olduğunu gördüm. BIOS ayarlarından sıcaklığa göre fanın çalışma hızını kendim ayarlasam da emin değilim doğru değerleri yazdığımdan. Mesela 60 derecede %60 oranında çalışması gibi seçenekler vardı. Kasa da 2 adet fan var, sistem henüz 1 haftalık olduğu için sıvı soğutma mı yoksa 3 adet fan mı alsam karar veremedim. Toplamda 6 adet fan yuvası var kasa da. Sizce işlemci sıcaklığı ve fanın bu dengesizliğinin sebebi nedir? Örneğin, masaüstü açıkken boşta işlemcinin sıcaklığı 42 ile 55 arasında değişiyor ve internet sayfası açtığımda 66 dereceye fırlıyor. Bazı arkadaşların boşta 30-35 derecede kullandıklarını düşününce bu sistemin ne kadar sıcak olduğuna siz karar verin. Yardımlarınızı bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
İşlemci sıcaklıklarınız normal. Henüz çok yeni bir nesil ve otomatik özelliklerde stabiliteyi yakalayamamış gözüküyorlar. BIOS ve chipset güncellemelerini takip edin. Şu an voltaj ve çarpan ayarlarında sorun var. Manuel olarak voltaj ve çarpan değeri girdiğinizde sıcaklığın düştüğünü göreceksiniz. 1.275V ve 4.0 Ghz ile stok soğutucu tam yükte 85 derecede tutabiliyor(3600 için).

Bu sıcak havalarda benim işlemcim 30-35 derecede çalışıyor diyen ya yalan söylüyordur ya da sıvı nitrojen kullanıyordur :) Az önce bende sizin konunuza benzer bir konu açtım, Ryzen 5 3600 boşta 47 derecelerde geziyor üstelik iyi bir soğutucum ve termal macunum olduğu halde. Herkes yeni işlemciler için BIOS güncellemesi bekliyor. Şimdilik fazla voltaj ve boşta dahi 4.2 GHz'de çalışmasından ötürü işlemciler biraz fazla ısınıyor. Ayrıca sistem kararlılık testinde %100 yükte iken maksimum 57 derece oldu. Bu da işlemcinin kronik bir problemi olmadığını gösterir bence.

Chrome açıldığında işlemci sıcaklığının birden 60-65 hatta 70 dereceye fırlayıp tekrar düşmesi de BIOS güncellemesiyle mi alakalıdır peki sizce ? @Tonyukuk @Creeptomani
Bence stok soğutucu kullanmanızdan ve dediğim gibi voltaj kararsızlığından dolayı ısı bir anda yükselip, tekrar düşüyor. Endişenlenmenize gerek yok bence. Forumdan çıkacak son BIOS güncellemesini takip edin, daha sonrasında yine aklınıza yatmazsa iyi bir hava soğutma tercih edebilirsiniz.

Dostum CPU-Z programını indirip voltajı kontrol eder misin? Birileri yangından mal kaçırır gibi, sırf 7.7 tarihinde çıkarmak için acele edince bunun gibi sorunlar oluyor. Ryzen 3000 serisi işlemcilere aşırı voltaj verme durumu var şu anda. Sıvı soğutmalar bile zorlanıyor bu sebepten ötürü. Beklemen gerek veya BIOS'a girip voltajı elle düşürmen gerek.

Çekirdekler 3500 Mhz ile 4200 Mhz arasında sürekli değişiyor. Mutlaka en az 1 tanesi 3500 Mhz iken diğerleri 4200 Mhz değerinde çalışıyor. Voltaj değeri 1.424.
Dostum CPU-Z programını indirip voltajı kontrol eder misin? Birileri yangından mal kaçırır gibi, sırf 7.7 tarihinde çıkarmak için acele edince bunun gibi sorunlar oluyor. Ryzen 3000 serisi işlemcilere aşırı voltaj verme durumu var şu anda. Sıvı soğutmalar bile zorlanıyor bu sebepten ötürü. Beklemen gerek veya BIOS'a girip voltajı elle düşürmen gerek.

1.424 çok yüksek. Benim Dark Freezer X124 bile soğuk terler döküyor o voltajlarda overclock yaparken. Bu arada dikkat ettiysen overclock yaparken dedim. Overclock yaparken bile o voltajlardan sakınıyorum ben. Ha zararı olur mu? Kısa vadede hiç, uzun vadede çok düşük ihtimal. AMD 7/24 kullanım için 1.4-1.45V maks. olarak söylüyor.

Chrome açıldığında işlemci sıcaklığının birden 60-65 hatta 70 dereceye fırlayıp tekrar düşmesi de BIOS güncellemesiyle mi alakalıdır peki sizce ? @Tonyukuk @Creeptomani
Tamamen voltajın yüksek olmasından kaynaklı. Boşta 1.4 civarında oluyor voltaj. En ufak yükte ani sıçramalara neden oluyor. En azından şu an öyle gözüküyor. Bekleyip göreceğiz. Ben en son BIOS güncellemesinde en azından boşta voltaj değerlerinin 0.9 gibi değerlere az da olsa düştüğünü gördüm. Zamanla düzelir.

Herkese merhaba, bilgisayar bileşenlerini aşağıda belirttim.
1-AMD Ryzen 5 3600X
2-MSI B450 Tomahawk
3-MSI RTX 2070 Armor
4-Kingston HyperX 16 GB (8X2) 3200 MHz
5-Corsair Spec-06 kasa.
İşlemcinin fanı aşırı ısınıyor ve fan çok dengesiz çalışıyor. Stok fan kullanıyorum, başta macundan sanmıştım çünkü 2 kere fanı işlemciden ayırıp tekrar takmıştım B450 anakartın güncellenmesi sebebiyle. Ardından, yeni macun olarak Cooler Master High Performance aldım ve uyguladım. Yine de sonucun aynı olduğunu gördüm. BIOS ayarlarından sıcaklığa göre fanın çalışma hızını kendim ayarlasam da emin değilim doğru değerleri yazdığımdan. Mesela 60 derecede %60 oranında çalışması gibi seçenekler vardı. Kasa da 2 adet fan var, sistem henüz 1 haftalık olduğu için sıvı soğutma mı yoksa 3 adet fan mı alsam karar veremedim. Toplamda 6 adet fan yuvası var kasa da. Sizce işlemci sıcaklığı ve fanın bu dengesizliğinin sebebi nedir? Örneğin, masaüstü açıkken boşta işlemcinin sıcaklığı 42 ile 55 arasında değişiyor ve internet sayfası açtığımda 66 dereceye fırlıyor. Bazı arkadaşların boşta 30-35 derecede kullandıklarını düşününce bu sistemin ne kadar sıcak olduğuna siz karar verin. Yardımlarınızı bekliyorum.

Fan hızı değerlerinizi el ile girmeyiniz bence full speed'de öalıştırınız. Güç planınızı ise dengeli modda kullanınız. Bir nebze daha iyi olacaktır.
Fan hızı değerlerinizi el ile girmeyiniz bence full speed'de çalıştırınız. Güç planınızı ise dengeli modda kullanınız. Bir nebze daha iyi olacaktır.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı
09:05:00