AMD Ryzen 7 9800X3D Tray alınır mı?

Upscaling teknolojisi dahil olarak oyunlardaki farkı %2-4 arası. Bu konuda performans testlerini inceleyebilirsin. Sadece oyunlar CPU ağırlıklı simulasyonlar kullanıyorsa (bunlar seçili AAA oyunlar ve simulasyon strateji oyunları sadece, belki %1'lik oyunları bile kapsamıyorlar) aradaki fark %8'e kadar dayanabiliyor. Yani ortalama %5 civarı daha yüksek performans için %45 civarı daha fazla para vermiş oluyorsun. Herşeyi geçtim sürekli upscaling kullanan oyunları oynuyorsan zaten bunlarda framegen'de olacağından 2 CPU arasındaki fark gözle farkedebileceğin değerlerin dışında olacak çünkü fark 140 ile 150 fps gibi değerler olacak. AM6 CPU'larının AM5 platformunda kullanılabileceğini hatırlarsak 9800x3d'e para yığmak yerine AM6 çıktığında gelecekte upgrade yapılması çok daha fazla bir performans farkı + yeni teknoloji imkanı sağlar.
Bahsettiğiniz konuda haklı olabilirsiniz çok bilgim yok açıkçası. Başta da dediğim gibi benim bir sonraki yükseltmem belki de AM7’yi bulacak. O zamana kadar beni idare edebilsin diye tercihim bu yönde oldu açıkçası.

O işler öyle işlemiyor. 5080 bile olsa o kartla upscaling teknolojisini kullanacak. Oyunların da optimizasyon kötülüğünü göz önüne aldığımızda 7800x3D ve 9800x3D arasında kesinlikle bir performans farkı söz konusu. Kâğıt üzerinde ne yazdığından çok gerçek kullanım senaryosunda karşılaşacağı tecrübe önemli.

Performans farkının kaynağı işlemci değil, işlemcilerin ekran kartı kullanımı. İstisna bir örnek sunmuşsunuz. 7800x3D %57 kullanabiliyor ekran kartını, 9800x3D ise %77; tüm FPS farkını bu açıklıyor. Ultra RT açık olduğu için durum böyle, RT işlemciyi yok ediyor. Söylediğiniz son hususa gelirsek CL30 alma, CL28 al. Arkadaşlarla konuşulan araba mantığı gibi; bütçe 500 bindir bir bakmışsınız, üstüne 200 koy şunu al diye diye sarı sitede Mustang bakıyorken görürsünüz kendinizi. Arkadaş 4K'ye giriş yapacak ve 4K özelinde sınır genelde GPU. Test yüksek ihtimal 5090 ile yapılmış. Arkadaş 5080 kullanacağı için böyle bir durumla karşı karşıya kalmaz. Her iki işlemci de çoğu durumda ekran kartını aynı oranda besler. %3-4 farklar nadiren görülür.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

4070 Ti-s ekran kartında test etmiş bu arkadaş. 4K özelinde Hogwarts Legacy oyununda, iki işlemci arasında 3 FPS fark var. 2K çözünürlükte 15 FPS fark var ve farkın kaynağı yine GPU kullanımı. 9800x3D %13 daha iyi besleyebiliyor GPU'yu. Kısacası 4K özelinde iki işlemci arasında, 5090 kullanılmayacaksa, böyle bir fark görmek çok zor. 5080 ile 5090'ın güç farkını paylaşmama gerek yok sanırım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Tam olarak dediğimi yapıp kağıt üzerinden yok yüzde şu kadar yok yüzde bu kadar diye paylaşmışsınız. Alın, kanlı canlı olarak gerçek bir deneyim esnasındaki performans farkı ortada. Suçlu olan işlemci mi? Hayır. Oyunlar kötü optimize ediliyor, upscaling vs. kullanılıyor ve ortaya bu sonuç çıkıyor. 65 FPS ile 85 FPS arasındaki deneyim farkını burada söylememe gerek yoktur herhalde ha? Diğer yandan sizin mantığınızı uygularsak; aradaki paraya değmez işlemciyi düşür, aradaki paraya değmez 5080 alma 5070 Ti al, aradaki paraya değmez CL30 RAM alma CL40 al. Geriye ne kaldı? FPS kalmadığı kesin 🤣🤣.Eki Görüntüle 2615222
Hogwarts Legacy bir port oyunu bunu göz önüne aldığını farzediyorum. Bu gerçek hayat testi değil. Bu oyun hiçbir zaman PC'ye çıkarılma amaçlı tasarlanmadı aksine PC'ye gelişi güzel bir şekilde port edildi. Performans sorunlarının başta sebebi bu. Bununla birlikte sonradan attığın oyunlar open world simulasyon oyunları. Bunlar simulasyon için CPU ağırlıklı işlem yapıyorlar, ama senin de gördüğün gibi performans farkı zaten %5 civarında. Bunların yanı sıra oyun farketmeksizin artık günümüzde framegen kullanılabilir durumda (örn. Lossless Scaling), bu CPU yükünü azaltarak GPU'ya bu yükü dağıtıyor. Sadece oyun amaçlı olacaksa 7k TL ile 150 TL'lik framegen programı arasındaki seçim bence pek zor bir seçim değil. Özellikle de aşırı akıcı olmayan streteji simulasyon oyunları için.

Ayrıca diğer benzetmeler gelişi güzel çocuk gibi yapılan benzetmeler. En başta 5080 kartı OC yaparak kullanmayacaksan 5070 Ti OC yapılarak yaklaşık %1-2 daha düşük performansla neredeyse aynı seviyede kullanılabiliyor. Aradaki fiyat farkını düşünürsek 5080 alıp üzerinde hiçbir oynama yapılmayacaksa boşuna para atmak oluyor. Hatta tam bu sebepten dolayı 5080 üretimini kestiler çünkü 5070 Ti Super seviyesini ve 5080 Super'i almanın bir anlamı olmayacaktı. Çok spesifik özel bir ihtiyaç olmadıkça bilinçli bir tüketici olmayı tercih ederdim. Ayrıca ücretli bilgisayar sistemleri hazırlıyorum, işini yaptığım kişilerede aynı şekilde bunların anlatımını yapıyorum.

Ramler konusunda CL30-40 arasında fark olsa da genelde alınan zaten CL32, CL36 oluyor. Bunlarla 40 arasında oyunlarda performans farkını göremeyeceğin gibi bunun seçimi daha çok anakart ve işlemcine bağlı olmalı. Sırf sayı büyük her zaman daha iyi diye bir olay yok.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı