AMD Ryzen 7 9800X3D Tray alınır mı?

Upscaling teknolojisi dahil olarak oyunlardaki farkı %2-4 arası. Bu konuda performans testlerini inceleyebilirsin. Sadece oyunlar CPU ağırlıklı simulasyonlar kullanıyorsa (bunlar seçili AAA oyunlar ve simulasyon strateji oyunları sadece, belki %1'lik oyunları bile kapsamıyorlar) aradaki fark %8'e kadar dayanabiliyor. Yani ortalama %5 civarı daha yüksek performans için %45 civarı daha fazla para vermiş oluyorsun. Herşeyi geçtim sürekli upscaling kullanan oyunları oynuyorsan zaten bunlarda framegen'de olacağından 2 CPU arasındaki fark gözle farkedebileceğin değerlerin dışında olacak çünkü fark 140 ile 150 fps gibi değerler olacak. AM6 CPU'larının AM5 platformunda kullanılabileceğini hatırlarsak 9800x3d'e para yığmak yerine AM6 çıktığında gelecekte upgrade yapılması çok daha fazla bir performans farkı + yeni teknoloji imkanı sağlar.
Bahsettiğiniz konuda haklı olabilirsiniz çok bilgim yok açıkçası. Başta da dediğim gibi benim bir sonraki yükseltmem belki de AM7’yi bulacak. O zamana kadar beni idare edebilsin diye tercihim bu yönde oldu açıkçası.

Upscaling teknolojisi dahil olarak oyunlardaki farkı %2-4 arası. Bu konuda performans testlerini inceleyebilirsin. Sadece oyunlar CPU ağırlıklı simulasyonlar kullanıyorsa (bunlar seçili AAA oyunlar ve simulasyon strateji oyunları sadece, belki %1'lik oyunları bile kapsamıyorlar) aradaki fark %8'e kadar dayanabiliyor. Yani ortalama %5 civarı daha yüksek performans için %45 civarı daha fazla para vermiş oluyorsun. Herşeyi geçtim sürekli upscaling kullanan oyunları oynuyorsan zaten bunlarda framegen'de olacağından 2 CPU arasındaki fark gözle farkedebileceğin değerlerin dışında olacak çünkü fark 140 ile 150 fps gibi değerler olacak. AM6 CPU'larının AM5 platformunda kullanılabileceğini hatırlarsak 9800x3d'e para yığmak yerine AM6 çıktığında gelecekte upgrade yapılması çok daha fazla bir performans farkı + yeni teknoloji imkanı sağlar.
Tam olarak dediğimi yapıp kağıt üzerinden yok yüzde şu kadar yok yüzde bu kadar diye paylaşmışsınız. Alın, kanlı canlı olarak gerçek bir deneyim esnasındaki performans farkı ortada. Suçlu olan işlemci mi? Hayır. Oyunlar kötü optimize ediliyor, upscaling vs. kullanılıyor ve ortaya bu sonuç çıkıyor. 65 FPS ile 85 FPS arasındaki deneyim farkını burada söylememe gerek yoktur herhalde ha? Diğer yandan sizin mantığınızı uygularsak; aradaki paraya değmez işlemciyi düşür, aradaki paraya değmez 5080 alma 5070 Ti al, aradaki paraya değmez CL30 RAM alma CL40 al. Geriye ne kaldı? FPS kalmadığı kesin 🤣🤣.
1764760842064.png

O işler öyle işlemiyor. 5080 bile olsa o kartla upscaling teknolojisini kullanacak. Oyunların da optimizasyon kötülüğünü göz önüne aldığımızda 7800x3D ve 9800x3D arasında kesinlikle bir performans farkı söz konusu. Kağıt üzerinde ne yazdığından çok gerçek kullanım senaryosunda karşılaşacağı tecrübe önemli.

Evet performans farkı var, olmasa zaten neden üretilsin. Bu performans farkı 6-7 bin TL değil sadece. Bizim anlattığımız tam olarak bu. Bütçe darsa ve kalan bileşenlerin genel kalitesi düşük kalacaksa, bu parayı vermenin hiçbir anlamı yok.

Tam olarak dediğimi yapıp kağıt üzerinden yok yüzde şu kadar yok yüzde bu kadar diye paylaşmışsınız. Alın, kanlı canlı olarak gerçek bir deneyim esnasındaki performans farkı ortada. Suçlu olan işlemci mi? Hayır. Oyunlar kötü optimize ediliyor, upscaling vs. kullanılıyor ve ortaya bu sonuç çıkıyor. 65 FPS ile 85 FPS arasındaki deneyim farkını burada söylememe gerek yoktur herhalde ha? Diğer yandan sizin mantığınızı uygularsak; aradaki paraya değmez işlemciyi düşür, aradaki paraya değmez 5080 alma 5070 Ti al, aradaki paraya değmez CL30 RAM alma CL40 al. Geriye ne kaldı? FPS kalmadığı kesin 🤣🤣.Eki Görüntüle 2615222

Performans farkının kaynağı işlemci değil, işlemcilerin ekran kartı kullanımı. İstisna bir örnek sunmuşsunuz. 7800x3D %57 kullanabiliyor ekran kartını, 9800x3D ise %77 tüm FPS farkını bu açıklıyor. Ultra RT açık olduğu için durum böyle RT işlemciyi yok ediyor. Söylediğiniz son hususa gelirsek CL30 alma CL28 al. Arkadaşlarla konuşulan araba mantığı gibi bütçe 500 bindir bir bakmışsınız, üstüne 200 koy şunu al diye diye sarı sitede Mustang bakıyorken görürsünüz kendinizi. Arkadaş 4K ya giriş yapacak ve 4K özelinde sınır genelde GPU. Test yüksek ihtimal 5090 ile yapılmış. Arkadaş 5080 kullanacağı için böyle bir durumla karşı karşıya kalmaz. Her iki işlemci de çoğu durumda ekran kartını aynı oranda besler.%3-4 farklar nadiren görülür.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

4070 Ti-s ekran kartında test etmiş bu arkadaş. 4K özelinde Hogwarts Legacy oyununda, iki işlemci arasında 3FPS fark var. 2K çözünürlükte 15FPS fark var ve farkın kaynağı yine GPU kullanımı. 9800x3D %13 daha iyi besleyebiliyor GPU'yu. Kısacası 4K özelinde iki işlemci arasında, 5090 kullanılmayacaksa, böyle bir fark görmek çok zor. 5080 ile 5090'ın güç farkını paylaşmama gerek yok sanırım.

Evet performans farkı var, olmasa zaten neden üretilsin. Bu performans farkı 6-7 bin TL değil sadece. Bizim anlattığımız tam olarak bu. Bütçe darsa ve kalan bileşenlerin genel kalitesi düşük kalacaksa, bu parayı vermenin hiçbir anlamı yok.

Performans farkının kaynağı işlemci değil, işlemcilerin ekran kartı kullanımı. İstisna bir örnek sunmuşsunuz. 7800x3D %57 kullanabiliyor ekran kartını, 9800x3D ise %77 tüm FPS farkını bu açıklıyor. Ultra RT açık olduğu için durum böyle RT işlemciyi yok ediyor. Söylediğiniz son hususa gelirsek CL30 alma CL28 al. Arkadaşlarla konuşulan araba mantığı gibi bütçe 500 bindir bir bakmışsınız, üstüne 200 koy şunu al diye diye sarı sitede Mustang bakıyorken görürsünüz kendinizi. Arkadaş 4K ya giriş yapacak ve 4K özelinde sınır genelde GPU. Test yüksek ihtimal 5090 ile yapılmış. Arkadaş 5080 kullanacağı için böyle bir durumla karşı karşıya kalmaz. Her iki işlemci de çoğu durumda ekran kartını aynı oranda besler.%3-4 farklar nadiren görülür.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

4070 Ti-s ekran kartında test etmiş bu arkadaş. 4K özelinde Hogwarts Legacy oyununda, iki işlemci arasında 3FPS fark var. 2K çözünürlükte 15FPS fark var ve farkın kaynağı yine GPU kullanımı. 9800x3D %13 daha iyi besleyebiliyor GPU'yu. Kısacası 4K özelinde iki işlemci arasında, 5090 kullanılmayacaksa, böyle bir fark görmek çok zor. 5080 ile 5090'ın güç farkını paylaşmama gerek yok sanırım.

1-) İstisnai bir örnek sunmadım, aksine üç videoluk bir serinin yalnızca bir karesinin görüntüsünü attım.
2-) Ultra RT açık da bilmem ne de, ee ne olacaktı ya dostum? 5070Ti, 5080 alıp Ray Tracing kapalı mı oynayacaktım oyunu? Tabii ki Ray Tracing'i de varsa Path Tracing'i de açacağım ve DLSS teknolojisinden faydalanacağım. Bu kartı alan HERKES zaten bunu yapacak.
3-) Önceki yorumumda özellikle belirtmiş olmama rağmen yine aynı hataya düşüyorsun ve bana gerçek kullanımla alakası olmayan bir benchmark kesiti gösteriyorsun. Bu ekran kartlarına sahip hiç kimse 50 FPS'e tamam olmaz. HERKES ama HERKES upscaling teknolojilerinden faydalanır, Ray Tracing'i açar. Ve sonuç olarak yine aradaki fark parasına değecek noktalara ulaşır. Kaldı ki geleceğe dönük olarak daha iyi olmasını saymıyorum bile.
4-) 5070Ti veya 5080 gibi bir kart alan hiç kimse "Ben optimize olmayan oyunları oynamayacağım." demeyecek, zira bu AAA oyunların yarısını oynamamak anlamına gelir. O kart alındıysa sevmediğin türdeki oyunlara bile şans verirsin AAA olduğu sürece. Genel sahip olunan bu yanlış kanının neden ve ne kadar yanlış olduğunu bu üç videoluk seri açıklıyor. 9800x3D varken 7800x3D almak kocaman bir yanlıştır.

1-) istisnai bir örnek sunmadım, aksine üç videoluk bir serinin yalnızca bir karesinin görüntüsünü attım.
2-) Ultra RT açık da bilmem ne de, ee ne olacaktı ya dostum? 5070 Ti, 5080 alıp Ray Tracing kapalı mı oynayacaktım oyunu? Tabii ki Ray Tracing'i de varsa path Tracing'i de açacağım ve DLSS teknolojisinden faydalanacağım. Bu kartı alan herkes zaten bunu yapacak.
3-) önceki yorumumda özellikle belirtmiş olmama rağmen yine aynı hataya düşüyorsun ve bana gerçek kullanımla alakası olmayan bir benchmark kesiti gösteriyorsun. Bu ekran kartlarına sahip hiç kimse 50 FPS'e tamam olmaz. Herkes ama herkes upscaling teknolojilerinden faydalanır, Ray Tracing'i açar. Ve sonuç olarak yine aradaki fark parasına değecek noktalara ulaşır. Kaldı ki geleceğe dönük olarak daha iyi olmasını saymıyorum bile.
4-) 5070 Ti veya 5080 gibi bir kart alan hiç kimse "ben optimize olmayan oyunları oynamayacağım." demeyecek, zira bu AAA oyunların yarısını oynamamak anlamına gelir. O kart alındıysa sevmediğin türdeki oyunlara bile şans verirsin AAA olduğu sürece. Genel sahip olunan bu yanlış kanının neden ve ne kadar yanlış olduğunu bu üç videoluk seri açıklıyor. 9800x3D varken 7800x3D almak kocaman bir yanlıştır.

Ben game Pass+EA Play da bulunan oyunların %90'a yakınını oynadım. Hiçbir oyunda Hogwarts Legacy de çektiğim sorunları çekmedim. Bazı oyunların optimizasyonu bozuktur. Hogwarts da optimizasyon namına hiçbir şey yok. Bu yüzden en istisna en uç örnektir. Herkes diye bir tabir yok dünyada 7 milyar insan var ve hepsinin adına konuşamazsın. Ben performansım yetse bile kapatıyorum. Çünkü gözüme güzel gözükmüyor. DLSS ile alakalı hiçbir durum yok iken işin içine DLSS kattın. Ultra RT açıkken aldığın FPS 65 ya da 85 olsa ne olur, 140-180 aralığının akıcılığını hissettiriyor mu ki? 9800x3D bile tam olarak beslemiyor. Daha üstü ne var %100'e vurduracak merak ediyorum. Ben sana ilk defa cevap verdim, sen yine aynı hataya düşüyorsun demişsin. Gözünü kan bürümüş gibi insanlara saldırmayı bırak. Attığım video da tonlarca oyun var, nasıl yanıltıcı bir sonuç yansıtabilir ekrana? 4070 Ti-s 5080'e 4090'dan daha yakın bir ekran kartı orası bariz. 65FPS'e razı olmayan 85'e mi razı olacak? Arada ki fiyat farkını insanlara sen vereceksin herhalde :D,koca bir saçmalık dediğine göre. Sen şimdi bütçesi olmayan PC toplamasın da dersin kafa yapın bu çünkü. Arada tam 6600TL fark var. Sabahtan beri anlattığım şey ise şu, sen gidip orta segment sistem bileşenlerine sahip olacağına, arada ki 6600TL farka sistemin genel kalitesini bir üst seviyeye çıkartmış olursun.2. kez yazıyorum arkadaşa da yazdım. Her şeyin en iyisi tercih edilecekse alınabilir. Üstüne basa basa bunu 2.ye söylüyorum bu konuda yazılmış mesajlarıma bakabilirsin. 5090 veya 4090 alacak gücü olan adam gelip buraya hangisi diye sormaz zaten. Direk alır geçer. RTX5080 ve 4K özelinde 6600TL vermeyi gerektirecek performans katkısı yok. 9800x3D AM5 platformunun son X3D işlemcisi olsa diyeceğim eyvallah. İnsanların bütçelerini, durumlarını bilmeden onu alın buna para bayılın demek ne kolay ya.

Ben game Pass+EA Play da bulunan oyunların %90'a yakınını oynadım. Hiçbir oyunda Hogwarts Legacy de çektiğim sorunları çekmedim. Bazı oyunların optimizasyonu bozuktur. Hogwarts da optimizasyon namına hiçbir şey yok. Bu yüzden en istisna en uç örnektir. Herkes diye bir tabir yok dünyada 7 milyar insan var ve hepsinin adına konuşamazsın. Ben performansım yetse bile kapatıyorum. Çünkü gözüme güzel gözükmüyor. DLSS ile alakalı hiçbir durum yok iken işin içine DLSS kattın. Ultra RT açıkken aldığın FPS 65 ya da 85 olsa ne olur, 140-180 aralığının akıcılığını hissettiriyor mu ki? 9800x3D bile tam olarak beslemiyor. Daha üstü ne var %100'e vurduracak merak ediyorum. Ben sana ilk defa cevap verdim, sen yine aynı hataya düşüyorsun demişsin. Gözünü kan bürümüş gibi insanlara saldırmayı bırak. Attığım video da tonlarca oyun var, nasıl yanıltıcı bir sonuç yansıtabilir ekrana? 4070 Ti-s 5080'e 4090'dan daha yakın bir ekran kartı orası bariz. 65FPS'e razı olmayan 85'e mi razı olacak? Arada ki fiyat farkını insanlara sen vereceksin herhalde :D,koca bir saçmalık dediğine göre. Sen şimdi bütçesi olmayan PC toplamasın da dersin kafa yapın bu çünkü. Arada tam 6600TL fark var. Sabahtan beri anlattığım şey ise şu, sen gidip orta segment sistem bileşenlerine sahip olacağına, arada ki 6600TL farka sistemin genel kalitesini bir üst seviyeye çıkartmış olursun.2. kez yazıyorum arkadaşa da yazdım. Her şeyin en iyisi tercih edilecekse alınabilir. Üstüne basa basa bunu 2.ye söylüyorum bu konuda yazılmış mesajlarıma bakabilirsin. 5090 veya 4090 alacak gücü olan adam gelip buraya hangisi diye sormaz zaten. Direk alır geçer. RTX5080 ve 4K özelinde 6600TL vermeyi gerektirecek performans katkısı yok. 9800x3D AM5 platformunun son X3D işlemcisi olsa diyeceğim eyvallah. İnsanların bütçelerini, durumlarını bilmeden onu alın buna para bayılın demek ne kolay ya.
İlk iki cümle sonrasını okumadım maalesef; üç video atıyorum, birden fazla oyunda fark gösteriliyor ve farkın neden ortaya çıktığı nesnel bir şekilde sunuluyor. Yok "herkes" diye bir şey yok. Yok bilmem ne :D Yenildin kardeşim. Sunduğum karşı argüman kazandı. Bu kadar basit.

Bu konuşmaya kazanacağın bir savaş gibi değil de bir şeyler öğrenebileceğin bir diyalog gibi baksan, hayata dair farklı kazanımlar elde edersin. Bende sana hiçbir şeyin fark etmediği tonlarca test atabilirim. Uğraşmayı bırakıp yaşına veriyorum. Birine ürün tavsiye ederken bu ürünlerin fiyatlarını göz önüne almanı tavsiye ederim. Attığın videoda kullanılan sistem ile arkadaşın kullanacağı sistem aynı bile değil. Tüm hesaplamalar 4090 üzerinden yapılmış. Okusan da sana bir faydası yok okuduğunu anlayabilen biri değilsin. Belki dinleyerek anlrsın. Aşağıya ülkemizde bilgisayar sektöründe bulunan en bilgili ve en deneyimli kişilerden birini bırakıyorum. Mesut çevik ile de işlemci ve darboğaz hakkında videoları bulunuyor. Biz anlatamadık belki onlar anlatır. Sen sanki insanlar 7800x3D daha iyi demiş gibi ve ürün fiyatları aynı imiş gibi konuşuyorsun. 6600TL bu ülkede insanlar için mühim bir para. Bunu hiçe sayarak yorum yapmayı da bırak. Argümanların tek kaynağa ve tek sistem özelliklerine dayalı. Hardware unboxed ise senelerdir sektörün yabancı kaynak anlamında en önde gelen sayfalarındandır. Daha tonlarca yazı veya kaynak paylaşabilirim hiç sorun yok.

Bu konuşmaya kazanacağın bir savaş gibi değil de bir şeyler öğrenebileceğin bir diyalog gibi baksan, hayata dair farklı kazanımlar elde edersin. Bende sana hiçbir şeyin fark etmediği tonlarca test atabilirim. Uğraşmayı bırakıp yaşına veriyorum. Birine ürün tavsiye ederken bu ürünlerin fiyatlarını göz önüne almanı tavsiye ederim. Attığın videoda kullanılan sistem ile arkadaşın kullanacağı sistem aynı bile değil. Tüm hesaplamalar 4090 üzerinden yapılmış. Okusan da sana bir faydası yok okuduğunu anlayabilen biri değilsin. Belki dinleyerek anlrsın. Aşağıya ülkemizde bilgisayar sektöründe bulunan en bilgili ve en deneyimli kişilerden birini bırakıyorum. Mesut çevik ile de işlemci ve darboğaz hakkında videoları bulunuyor. Biz anlatamadık belki onlar anlatır. Sen sanki insanlar 7800x3D daha iyi demiş gibi ve ürün fiyatları aynı imiş gibi konuşuyorsun. 6600TL bu ülkede insanlar için mühim bir para. Bunu hiçe sayarak yorum yapmayı da bırak. Argümanların tek kaynağa ve tek sistem özelliklerine dayalı. Hardware unboxed ise senelerdir sektörün yabancı kaynak anlamında en önde gelen sayfalarındandır. Daha tonlarca yazı veya kaynak paylaşabilirim hiç sorun yok.

Hala attığım kanıtlara cevap veremeyip daha fazla 1080P benchmark bocalıyorsun kovayla :D Yenildin. "4K'da işlemci bir şeyi değiştirmiyor" savını kanıtlarıyla çökerttim. Konuyu başka yere çekmeye çalışarak kazanmış gibi davranıyorsun. Öte yandan bağlacı bile ayrı yazamayıp okuduğumu anlayıp anlamadığıma karar vermen de cabası. 30 yaşında bir mütercim tercüman olarak iki dilde de pekala konuşup yazabiliyorum. Öyle ki benim Türkçeden İngilizceye çevirdiğim felsefe kitabının tek bir sayfasını muhtemelen haftalarca uğraşmadan anlayabilecek kapasiteye sahip değilsin. Fiyat konusuna hiçbir şekilde girmedim, işlemciyi suçlamadım. Oyunlar belli ve o oyunların oynanacağı gerçek senaryolar ortada. Bu senaryolarda gerek %1 değerlerinde gerek anlık değerlerde 9800x3D dikkate değer ölçüde büyük bir fark atıyor. Şimdi ister aradaki fiyat farkı performansa değmiyor diye 9600x 5070Ti'lı sistem topla ister olması gerektiği gibi 9800x3D ve 5080'li :D Günün sonunda ben kazandım hahaa.

Hala attığım kanıtlara cevap veremeyip daha fazla 1080p benchmark bocalıyorsun kovayla :D yenildin. "4K'da işlemci bir şeyi değiştirmiyor" savını kanıtlarıyla çökerttim. Konuyu başka yere çekmeye çalışarak kazanmış gibi davranıyorsun. Öte yandan bağlacı bile ayrı yazamayıp okuduğumu anlayıp anlamadığıma karar vermen de cabası. 30 yaşında bir mütercim tercüman olarak iki dilde de pekala konuşup yazabiliyorum. Öyle ki benim Türkçeden İngilizceye çevirdiğim felsefe kitabının tek bir sayfasını muhtemelen haftalarca uğraşmadan anlayabilecek kapasiteye sahip değilsin. Fiyat konusuna hiçbir şekilde girmedim, işlemciyi suçlamadım. Oyunlar belli ve o oyunların oynanacağı gerçek senaryolar ortada. Bu senaryolarda gerek %1 değerlerinde gerek anlık değerlerde 9800x3D dikkate değer ölçüde büyük bir fark atıyor. Şimdi ister aradaki fiyat farkı performansa değmiyor diye 9600X 5070 Ti'lı sistem topla ister olması gerektiği gibi 9800x3D ve 5080'li :D günün sonunda ben kazandım hahaa.

Attığın şeye daha nasıl yanıt vereyim? 4090 ekran kartı ile darboğaz yaşıyor iki işlemcide ve arada 20 FPS fark var. 4K hususunda tüm teknoloji alemi GPU sınır diyor. Sen kalkıp burada 20FPS'in oyuna etkisini konuşmaya devam ediyorsun. Kaç tane cevap yazdım argümanlarına. Anlamıyorsun at gözlüğü ile bir YouTube kanalına takılı kalmışsın. Kendi özel hayatından bilgiler paylaşma burada. Benim çalıştığım firmalara sen adım atamazsın. Senin gibi basit tercüme işleriyle uğraşan dilci biri değilim ben. Uçak motor gövde alanında hem mühendis hem teknisyen vasfına sahibim. Siz dilcilerin akılalmaz bu duygusalcılığı içime dokunuyor. 7800x3D ile de 5080 kullanır hatta 7700X ile bile kullanır ve sizin sandığınız gibi sonuçlar doğurmaz. Nebi akgünün attığım videosunu 16. dakikadan sonra izleyin öyle gelin. Ayrıca işlemciler en çok 1080p de darboğaz yaşatır. Bu 2+2 = 4 sonucu kadar gerçektir, aksini kimse iddia edemez. Yazıları okuyanlar ve beni bu forumda tanıyanlar zaten kimin haklı olduğunu biliyor. Ayrıca 2500TL'ye aradığın gibi bir mikrofon yok ;).bütçe arttır öyle gel dilci kardeşim. Fiyatı da dikkate değer 6600TL. Senin için cüzi bir rakamsa 2500TL'ye mikrofon aramayı bırak.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

• Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
    Yukarı